HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Γαστρονομικός τουρισμός και επιχειρηματικότητα» - Η ομιλία Πλ. Μαρλαφέκα στην διεθνή έκθεση HORECA

Στην 9η διεθνή έκθεση HORECA παραβρέθηκε και μίλησε ο Διευθυντής Μάρκετιγκ της  " Λουξ Μαρλαφέκας" και πρόεδρος του Επιμελητηρ...

Στην 9η διεθνή έκθεση HORECA παραβρέθηκε και μίλησε ο Διευθυντής Μάρκετιγκ της "Λουξ Μαρλαφέκας" και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου. Σε μια έκθεση που έγινε για λίγες μέρες η καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας ο κ. Μαρκαφέκας, κατέθεσε σκέψεις αλλά και σημαντικές προτάσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας τονίζοντας οτι η συμβολή του Γαστρονομικού τουρισμού στην επανεκκίνηση της οικονομίας είναι και το ζητούμενο για όλους μας.

Ολόκληρη η ομιλία του Πλάτωνα Μαρλαφέκα έχει ως εξής: 
  
Φίλες και φίλοι χωρίς καμία αναφορά για την κατάσταση που βιώνει η ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα θα προσπαθήσω να καταθέσω ορισμένες σκέψεις για την συμβολή του Γαστρονομικού τουρισμού στην επανεκκίνηση της που είναι και το ζητούμενο για όλους μας .
Για το Επιμελητήριο Αχαΐας ( του οποίου αυτή την περίοδο προεδρεύω ) στα πλαίσια του γενικότερου στρατηγικού μας σχεδιασμού για την επόμενη πενταετία η παράμετρος τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της αποτελεί κεντρικό ζητούμενο.
Με αυτό το γνώμονα προγραμματίζουμε μια σειρά από δράσεις σε συνεργασία με τα άλλα επιμελητήρια της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος .
Ο τουρισμός κατά την εκτίμηση μας θα έχει καταλυτική επίδραση στην μεγέθυνση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και του γενικότερου οικονομικού αποτελέσματος, που θα καθορίσει η όχι συνθήκες κοινωνικής ειρήνης στην στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΟΤΙ :
Μέχρι το 2030 οι αφίξεις αναμένεται να φτάσουν το 1.8 δις, (δηλαδή 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα διασχίζουν τα διεθνή σύνορα για ψυχαγωγία, επιχειρήσεις ή άλλους σκοπούς, όπως επίσκεψη σε φίλους και την οικογένεια τους κάθε μέρα).
Αυτή είναι μια δυναμική που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε σε συνδυασμό με την αύξηση της κρουαζιέρας

Γαστρονομικός τουρισμός
  • Είναι πέραν της γευστικής εμπειρίας.Περιλαμβάνει μια ποικιλία από γαστρονομικές, αγροτουριστικές ,θρησκευτικές δραστηριότητες αλλά και δραστηριότητες ευεξίας, σχεδιασμένες ειδικά για τουρίστες, όπου αναδεικνύουν την τοπική κουζίνα, τον οίνο, τα ποτά αλλά και ολόκληρη την κουλτούρα κάθε προορισμού .Δίνει επιπλέον την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει τα μοναδικά εδέσματα και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής κάνοντας αναφορές στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου!
  • Ο Γαστρονομικός τουρισμός αναδεικνύεται παγκοσμίως ως μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές δραστηριότητες, με επισκέπτες να ταξιδεύουν προκειμένου να δοκιμάσουν αυθεντικά ,υγιεινά, τοπικά εδέσματα και ποτά
  • Ο Γαστρονομικός τουρίστας ενδιαφέρεται για την ιδιαιτερότητα του τόπου και εμπλέκεται σε διάφορες δραστηριότητες, όπως :
- η ποιο επισταμένη ενασχόληση με τα χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα,
- η αναζήτηση πληροφοριών γύρω από αυτά,
- η διασύνδεση των πληροφοριών με την Ιστορία και τους μύθους κλπ
Ενώ κατά κανόνα είναι υψηλού βαλαντίου .

Για πολλά από τα δισεκατομμύρια των παγκοσμίων τουριστών, το να επιστρέφει κανείς σε γνωστούς προορισμούς για να απολαύσει δοκιμασμένες συνταγές, κουζίνες, και γαστρονομία έχει γίνει κεντρικό κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο γαστρονομικός τουρισμός έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια και οι περιοχές της υπαίθρου με δεδομένη την εγγύτητά τους σε παραγωγικά εδάφη , συχνά απολαμβάνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όταν πρόκειται να σερβίρουν φρέσκα, εποχιακά - παραδοσιακά πιάτα .
Ο τουρισμός , και ιδιαίτερα ο γαστρονομικός τουρισμός , επιτρέπει σε αυτές τις κοινότητες να δημιουργούν εισόδημα και ευκαιρίες απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο , εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας (όπως πχ ξεναγοί αμπελώνων, ή σεφ με εξειδίκευση στην τοπική αυθεντική κουζίνα), ενώ παράλληλα τροφοδοτεί και άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως η γεωργία ,κτηνοτροφία ,τοπική μεταποίηση κλπ.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
1. Εμπλουτισμός της τουριστικής εμπειρίας με την ανάδειξη του ελληνικού lifestyle μέσω της ποιοτικής γαστρονομίας
2. Δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων για την ανάδειξη της Ελλάδος ως προορισμού ποιότητας ζωής
3. Υποκίνηση υψηλότερης τουριστικής δαπάνης
4. Προσέλκυση νέων κατηγοριών τουριστών με αυξημένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες γαστρονομίας

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ σαν φορέας που εκφράζει την ΜΜΕ στην περιοχή μας είναι :
1. Να γίνει η Δυτική Ελλάδα η Πελοπόννησος και η Ελλάδα στο σύνολο της κορυφαίος γαστρονομικός τουριστικός προορισμός ( κάτω από ένα διεθνές brad name ).
2. Να συνδεθεί η τοπική παραγωγή με τον τουρισμό και η ιστορία- λαογραφία με το τρόφιμο και την γευστική εμπειρία
3. Να καθιερωθούν συστήματα ποιότητας και συνεργασίες μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων για την παράγωγη και διάθεση ποιοτικών προϊόντων
4. Να αυξηθεί το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής και να καταπολεμηθεί η ανεργία χωρίς να χρειαστεί οι κάτοικοι να μεταναστεύσουν (εντός ή εκτός Ελλάδος)
5. Να δοθούν κίνητρα ώστε να διασωθούν παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες που απειλούνται με εξαφάνιση
6. Να γίνει ο γαστρονομικός τουρισμός η πρώτη ευκαιρία και επαφή των καταπληκτικών προϊόντων μας με τους δυνητικούς επισκέπτες σε ένα αυθεντικό πλαίσιο με ιδανικές συνθήκες, ώστε αυτή η εμπειρία να βοηθήσει τις εξαγωγές των προϊόντων μας στις χώρες προέλευσης των τουριστών αυτών
7. Να προσελκύουμε γαστροτουρίστες 12 μήνες το χρόνο

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε επιχειρηματικά τις παραπάνω δυνατότητες θα πρέπει να προγραμματίσουμε και να εργαστούμε από κοινού σε μια σειρά από άξονες δραστηριότητας , ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένους :

1) Να γίνει συστηματική και σε βάθος καταγραφή της γαστρονομίας μας καθώς και σύνδεση με την ιστορία μας
ME ΔΡΑΣΕΙΣ OΠΩΣ:
  • Καταγραφή αυθεντικών –παραδοσιακών συνταγών της περιοχής με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα
  • Ανάδειξη της ύπαρξης και χρήσης των τοπικών προϊόντων μέσα από την γαστρονομία και την παράδοση
  • Σύνδεση των συνταγών με την παραγωγή
  • Σύνδεση της γαστρονομίας (τεκμηριωμένα ακαδημαϊκά) με τον πολιτισμό (αρχαία κείμενα-εκκλησία) και τουρισμό (θεματικός τουρισμός, θρησκευτικός, νηστείες, εορτές, πανηγύρια και λαογραφία κλπ)
  • Προσαρμογή των συνταγών ανάλογα με την χρήση και τις σύγχρονες τάσεις (θερμιδομετρική, SPA, εποχή, άλλη κατηγοριοποίηση όπως πληθυσμιακοί στόχοι κλπ)
2) Να γίνει συστηματική και σε βάθος καταγραφή των επιχειρήσεων μας και των δυνατοτήτων τους σε τέσσερις πυλώνες :

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ :
Περιγραφή χαρακτηριστικών των προϊόντων αυτών όπως:
◦ συνολική παραγωγή
◦ τόποι παραγωγής
◦ ποικιλίες δυνατότητες
◦ πιστοποιήσεις, (ΠΓΕ, ΠΟΠ)
◦ αριθμός απασχολούμενων
◦ δυνατότητα επιδοτήσεων
◦ ανάπτυξη νέων ειδών
◦ Καταγραφή δυνατοτήτων παραγωγής,

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
◦ Καταγραφή παραγωγών-προμηθευτών και δικτύων διανομής
◦ Επικοινωνία με προμηθευτές που μπορούν παράγουν ένα προϊόν καθώς και την μορφή του προϊόντος μετά από την επεξεργασία, και την τυποποίηση του
◦ Καταγραφή των δυνατοτήτων παραγωγής και υπολογισμού του τελικού συνόλου (τονάζ) παραγόμενου προϊόντος

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
◦ Επιλογή και αξιοποίηση προϊόντων «πιλότων» (βλ ελαιόλαδο, τυρί, μέλι, κρασί, κρέας, φρούτα κλπ)
◦ Συνδυασμός τους με τις αντίστοιχες παραδοσιακές συνταγές
◦ Κοστολόγησης τους για χρήση από επαγγελματίες εστίασης
◦ Ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων, εδεσμάτων και συνταγών
◦ Προτάσεις για μελλοντική χρήση, λαμβάνοντας υπόψη τάσεις της αγοράς, του τουρισμού, και της γαστρονομίας
και
Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
◦ Τεκμηριωμένη σύνδεση των συνταγών με την λαογραφία-ιστορία του τόπου
◦ Σύνδεση των συνταγών με αρχαία και εκκλησιαστικά κείμενα (Δειπνοσοφιστές, αναφορές σε αρχαία κείμενα κλπ) ώστε να τεκμηριωθεί η αυθεντικότητα και να κτιστεί ο μύθος απαραίτητος για την εμπορική-τουριστική εκμετάλλευση της συνταγής και του προϊόντος (Branding)

3) Να ισχυροποιηθεί η ταυτότητα του προορισμού ( πχ Πελοπόννησος , Δυτική Ελλάδα κλπ ), αναδεικνύοντας τοπικά στοιχεία .
Η καλή πρακτική που εφαρμόζουν οι εθνικοί οργανισμοί τουρισμού είναι να αναδεικνύουν κατά κύριο λόγο την τοπική κουζίνα τονίζοντας τον πλούτο και την ποικιλομορφία της κουζίνας που προσφέρουν διάφορες περιοχές της χώρας τους.
4) Να συνδεθεί η κουζίνα με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομία (η κουζίνα παρουσιάζεται ως αναπόσπαστο στοιχείο του τοπικού πολιτισμού και του τρόπου ζωής που ακλουθούν διαχρονικά οι κάτοικοι του προορισμού)
5) Να συνδεθεί ο τουρισμός με την παραγωγική βάση ( χρήση παραδοσιακών μεθόδων τοπικών υλικών ,προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης).
6) Να έχει ισχυρή διαδικτυακή παρουσία (πχ. έξυπνα σχεδιασμένες ιστοσελίδες και θεματικές διαδρομές, χάρτες, επαρκής σήμανση, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό κλπ)
7) Να συνεργάζονται και να δικτυώνονται οι επιχειρήσεις και οι φορείς
Ένα πρώτο δείγμα συνεργατικού σχηματισμού επιχειρήσεων αποκλειστικά με εξαγωγικό προσανατολισμό θα μπορέσουμε σύντομα να παρουσιάσουμε στην αχαία με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μας αξιοποιόντας και την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ2. Θα αναφερθούμε εκτενέστερα το αμέσως επόμενο διάστημα σε αυτήν την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει η οποία θα μπορούσε να λάβει και περιφερειακά χαρακτηριστικά.
8) Να υπάρχουν εκπαιδευμένα στελέχη και δυνατότητα συνεχόμενης εκπαίδευσης στον τουριστικό κλάδο με εξειδικεύσεις (σχολές ΟΤΕΚ στην ΠΔΕ, και δημιουργία ιδιωτικών σχολείων)
9) Αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και ιδιωτικών χορηγιών για δημιουργία θεματικών μουσείων και εκθετηρίων

Φίλες και Φίλοι επειδή ως επιχειρηματίες δεν μπορεί να παραμένουμε μόνο στο σχεδιασμό αλλά πρέπει κατά κύριο λόγο να προχωρούμε σε πρακτικά βήματα και δράσεις θα προτείνω ορισμένες ενέργειες με άμεσα αποτελέσματα που θα πρέπει να προχωρήσουμε και αν έχουμε και την συνδρομή του κεντρικού κράτους η οποιασδήποτε αυτοδιοικητικής δομής θα ήμασταν ακόμη ευτυχέστεροι.

ΑΜΕΣΑ ΒΗΜΑΤΑ :
  • Α. Εκπόνηση η Επικαιροποίηση Μελετών για την αποτύπωση της Γαστρονομίας γεωγραφικών ενοτήτων όπως Πελοπόννησος , Ρούμελη,Ήπειρος κλπ. ΠΔΕ
Που σημαίνει με απλά λόγια περεταίρω εμβάθυνση με επιπρόσθετη καταγραφή και την όσο μεγαλύτερη οπτικοαουστική αποτύπωση αριθμού συνταγών, προϊόντων και τεχνοτροπιών . (ΠΡΙΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 80ριδες σε ηλικία) και χαθεί η δυνατότητα πρωτογενούς αυθεντικής καταγραφής!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) .
  • Β. Δημιουργία προτύπου πιστοποίησης με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα παγκοσμίως ( ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ πχ ) με παράλληλη λειτουργία ολοκληρωμένης δομής με αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές συμμετοχής αλλά και μηχανισμού έλεγχου της υλοποίησης του «προτύπου» σε όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της περιοχής εφαρμογής .
  • Γ. Οργανωμένη Προώθηση
  1. Εξαγωγές προϊόντων σε συνδυασμό με επικοινωνιακή καμπάνια παρασκευής, διατροφικής αξία και χρήσης τους
  2. Road Shows
  3. Οπτικοαουστικές παράγωγες σε παρεμβάσεις σε επιλεγμένους πληθυσμιακούς στόχους
  4. Γαστρονομικό υλικό, παραγωγές και ντοκιμαντέρ γαστρονομίας σε όλα τα τοπικά κανάλια της Πελοποννήσου τουλάχιστον
  5. Προώθηση κουζίνας και προϊόντων σε αναγνωρισμένα εστιατόρια με θεματικές βραδιές
Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ