ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Π.ΓΕΡΜΑΝΟ – ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΟΧΩΡΙΑ- ΤΗΝ ΑΓ.ΛΑΥΡΑ – ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΤΟ Μ.Σ...
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Π.ΓΕΡΜΑΝΟ – ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΟΧΩΡΙΑ- ΤΗΝ ΑΓ.ΛΑΥΡΑ – ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΤΟ Μ.ΣΠΗΛΑΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 1821
-4-
Δημήτρη Σταθακόπουλου Δρα κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού (οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω – Μουσικολόγου.
Γαλλικός Τύπος, 06.06.1821 – Εφημερίδα Le Constitutionnel Ο Π.Π.Γερμανός στην αγ. Λαύρα στο όρος Βελιάς ξεκίνησε την επανάσταση
Αναφορικά με την απελευθέρωση της πόλεως των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821, όπως αυτή αναφέρεται στις οθωμανικές πηγές - βλ. σχετ.:
Ahmed Cevdet Paşaاحمد جودت پاشا
αλλά και στο βιβλίο του σύγχρονου καθηγ. ιστορίας Dr. Ali Fuat ORENC http://www.avim.org.tr/uploads/dergiler/UST-sayi-11-12-pdf.pdf
όπου αναφέρει επί λέξει:
" Mora’daki ilk ciddi isyan hareketi Kalavrita Kazası’ndabaşladı. Bu gelişme İstanbul’da büyük yankı uyandırdı. Aynı zamanda Mora Eyaleti’nin yönetim merkezi Tripoliçe ve etraftaki kalelerde yaşanan hareketlenmeler sonrası Balyabadra (Patras) Piskoposu Germanos önderliğindeki Rumlar, 6 Nisan 1821 (eski Yunan takvimine göre21 Mart)’de Kalavrita Kalesi’ne bağımsızlık bayrağını dikerek isyanı resmen ilan ettiler. Dağlardan inen Rum asiler ise Kalavrita’daki 200’den fazlaMüslüman’ın evini basılıp, bütün erkekleri katlettiler. Türk kadınlar esir alındı. Buradaki katliamlariki gün aralıksız sürdü. Kalavrita’da yaşanan katliamın haberleri hemen duyuldu ve bölgedeki Türklerin kalelere kapanmasına neden oldu."
Δηλαδή σε ελεύθερη απόδοση:
" Το πρώτο σοβαρό επαναστατικό κίνημα στο Mora/ Μοριά, όπου ξεκίνησε η συντριβή , έγινε στα Καλάβρυτα. Η εξέλιξη αυτή είχε μεγάλη επίδραση στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Mora / Μοριά στην Tripoliç / Τρίπολη , όπως και σε άλλα κάστρα κλείστηκε σ' αυτά .
Με επικεφαλής τον Επίσκοπο Γερμανό της Balyabadr (ΜπαλιάΜπάντρ = παραφθορά του Παλιά Πάτρα ), οι Έλληνες, στις 6 Απριλίου 1821 (σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο στις 21 Μαρτίου) στα Καλάβρυτα φύτευσαν ( !!!! ) τη σημαία της ανεξαρτησίας καικηρύχτηκε επισήμως η εξέγερση.
Από τα βουνά, οι Έλληνες αντάρτες πίεσαν τα Καλάβρυτα και περισσότεροι από 200 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν, ενώ οι Τουρκάλες πιάστηκαν αιχμάλωτες. Δύο ημέρες στη σειρά χρειάστηκαν για τις σφαγές . Τα νέα από τη σφαγή στα Καλάβρυτα, ακούστηκαν και στην ευρύτερη περιοχή , γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο των τουρκικών οχυρών".
Οι παραπάνω οθωμανικές και τουρκικές πηγές επαληθεύονται και από τον καθηγ. Απ.Βακαλόπουλο :
Ο ιστορικός Απόστολος Βακαλόπουλος έγραψε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μελέτη, αναφορικά με τους οθωμανούς αιχμαλώτους των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 (εκδ. Ηρόδοτος). Μέσα στην πυκνή και συγκεντρωμένη βιβλιογραφία, στις σελ. 37 και 38 (βλ. σχετ.) , αναφέρεται στα γεγονότα της κατάληψης της πόλεως των Καλαβρύτων , καθώς και στην τύχη των οθωμανών αιχμαλώτων (δηλ. όλων των μη ορθοδόξων που οι έλληνες ονόμαζαν συλλήβδην Τούρκους ή Περσιάνους, έστω και εάν είχαν ποικίλες άλλες καταγωγές).
Από την ανάγνωση και την παραπομπή των πηγών, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι πλην των «κεφαλών» των οθωμανών που παρέμειναν προστατευμένα ζωντανοί, προκειμένου να είναι ανταλλάξιμοι με αντίστοιχες «κεφαλές» των Ελλήνων που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους οθωμανούς, όλοι οι άλλοι – ακόμα και γυναικόπαιδα- εξοντώθηκαν συν τω χρόνω.
Για να μην κάνω τον απλό μεταφορέα και σχολιαστή των πηγών, παρακάτω τις παραθέτω αυτούσιες και τα συμπεράσματα δικά σας.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.......
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.