HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τουρκο-Συριακά Από τον Δημήτρη Σταθακόπουλο

γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος Το Μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ ( Süleyman Şah türbesi ) βρίσκεται σε μιά νησίδα του ποταμού Ευφράτη , ε...

γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος
Το Μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ (Süleyman Şah türbesi) βρίσκεται σε μιά νησίδα του ποταμού Ευφράτη , εντός Συριακού εδάφος, άν και Τουρκική κτήση!! 
Η νησίδα / κάστρο ονομάζεται Qal'at Ja'bar قلعة جعبر‎, ή Caber Kalesi στα τουρκικά . Εκεί βρίσκεται ο Σουλεϊμάν Σαχ (1178-1227), προπάππος του Οσμάν, ιδρυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο οποίος σύμφωνα με τον σχετικό μύθο, πνίγηκε την ώρα που διέσχιζε τον Ευφράτη και θάφτηκε στην εν λόγω νησίδα του ποταμού. Το μαυσωλείο του χτίστηκε πολύ αργότερα, στις αρχές του 16ου αιώνα όταν κατέλαβε τα εδάφη ο σουλτάνος Σελίμ Α' yavuz - ο σκληρός, πατέρας του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή. (βλ. φωτο).
Το μαυσωλείο παρέμεινε στο συριακό έδαφος όταν υπογράφηκε σχετική συμφωνία με τους Γάλλους το 1921, αλλά η νησίδα παρέμεινε τουρκικό έδαφος (βλ.σχετικό χάρτη), κατάσταση που διατηρήθηκε και με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης.
Το μαυσωλείο φρουρούνταν από μονάδα 15 τούρκων στρατιωτών υπό τη διοίκηση ενός υπαξιωματικού, ( βλ. σχετ. φωτο ) όμως πριν από 1,5 μήνα η φρουρά διπλασιάστηκε και επικεφαλής της τέθηκε ένας αξιωματικός, κι 'αυτό επειδή η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος Ιράκ Δαμασκού (Irak Şam İslam Devleti-IŞİD), - που θεωρείται ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάϊντα ή είναι παρακλάδι της - , είχε ζητήσει να απομακρυνθεί η τουρκική φρουρά.
Η ίδια οργάνωση, πριν από μερικές μέρες, απείλησε ότι θα χτυπήσει το μαυσωλείο, δίνοντας προθεσμία ως τις 25 Μαρτίου 2014 ( δηλ. χθές ). 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου δήλωσε προχθές ότι «η Τουρκία θα αντιδράσει χτυπώντας» .
Όντως, ως γνωστόν, Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αναγνωριστική πτήση κατέρριψαν την Κυριακή (23/3/ 2014 ) ένα Συριακό πολεμικό αεροπλάνο που είχε παραβιάσει τα τουρκικά σύνορα ‘αφού το προειδοποίησαν τετράκις’, όπως λένε .
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV(19/3/2014) είχε πει σχεδόν προφητικά ότι : «ο Ερντογάν θα προκαλέσει
ακόμη και πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία» και όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν έχει στοιχεία, απάντησε «ναι, έχω πληροφορίες ότι θα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα επίθεση στο μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ».
Εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας .........

Δημήτρης Σταθακόπουλος

Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου, Τακτικού μέλους της Ε.Α.ΑΔΗ.ΣΥ,  Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.