κείμενο το συλλόγου φίλων σιδηροδρόμου Το 1999, όταν προωθούνταν η επέκταση του µετρό της Αθήνας µέχρι το αεροδρόµιο χωροθετείται ένα...
κείμενο το συλλόγου φίλων σιδηροδρόμου
Το 1999, όταν προωθούνταν η επέκταση του µετρό της Αθήνας µέχρι το αεροδρόµιο χωροθετείται ένας σταθµός στην πλατεία του πυκνοκατοικηµένου και επιβαρηµένου κυκλοφοριακά προαστίου της Αγίας Παρασκευής . Ο τότε ∆ήµαρχος όµως , για να γίνει αρεστός σε µερίδα των κατοίκων που πίστευαν ότι το µετρό θα επιβαρύνει την πόλη µε την διέλευση κατοίκων άλλων περιοχών , απαίτησε την χωροθέτηση του σταθµού εκτός του προαστίου . Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση του έργου, ο σταθµός χωροθετήθηκε τελικά στα όρια Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου µε αποτέλεσµα η Αγία Παρασκευή να µείνει οριστικά «εκτός του νυµφώνος». Προ 2ετίας περίπου το ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αγίας Παρασκευής , αντιλαµβανόµενο τις αρνητικές για την πόλη συνέπειες από την προηγούµενη απόφαση , ζήτησε την κατασκευή ενός κλάδου του µετρό προς την πλατεία, πλην όµως «το πουλί είχεπετάξει» .... Το όνοµα του ∆ηµάρχου µάλλον δεν θα δοθεί σε δρόµο της πόλης…
Θεσσαλονίκη, 2011. ο σταθµός «Βούλγαρη», στο υπό κατασκευή µετρό κάτοικοι της περιοχής πρόβαλλαν δύσκολα πραγµατοποιήσιµες απαιτήσεις για την χωροθέτηση του σταθµού αυτού. Ο σταθµός καταργείται !
Πάτρα, Μάρτιος 2014. Οι ηµεροµηνίες για τον τελικό σχεδιασµό του σιδηροδρόµουκαι της υποβολής της πρότασης για χρηµατοδότηση από την ΕΕ τρέχουν. Οι άρχοντες της πόλης προσπαθούν να βρουν την βέλτιστη λύση. Ψάχνουν διάφορες προτάσεις, µιλάνε για υπογειοποίηση, για πράσινο, για πάρκινγκ και άλλα πολλά, ξεχνώντας ότι την πρόσβαση στην θάλασσα δεν την εµποδίζει η γραµµή του τραίνου αλλά ο δρόµος ταχείας κυκλοφορίας από την Αγυά µέχρι την ακτή ∆υµαίων. Για τον ίδιο λόγο στο Ελληνικό στην Αθήνα, θα υπογειοποιειθεί ο δρόµος και όχι το τραµ. Συγχρόνως ο προαστιακός της Πάτρας είναι σε «κατάσταση πολιορκίας» µε άγνωστη κατάληξη,ξεκοµµένος από το υπόλοιπο δίκτυο και χωρίς να του δίνεται άδεια, (γιατί άραγε;) από το αρµόδιο υπουργείο για την κυκλοφορία των δικών της αστικού τύπουλεωφορείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών του µε χαµηλότερο κόστος λειτουργίας.
Ατελείωτες συζητήσεις ή αδιαφορία σχεδόν από όλους µε αποτέλεσµα να γίνονται καθυστερήσεις και το έργο να κινδυνεύει να χάσει την χρηµατοδότηση.
Αντίθετα, σε ανάλογη περίπτωση µέσα σε µια συνεδρίαση, χωρίς πολλές διαδικασίες, το ∆ηµοτικό συµβούλιο αποφάσισε (µειοψήφησε µόνο η Λαϊκή Συσπείρωση), την επιβάρυνση της πόλης µε 250-300 αφιξοαναχωρήσεις λεωφορείων την ηµέρα, επιτρέποντας στην ΚΤΕΛ ΑΕ την κατασκευή του σταθµού στους µύλους Αγ. Γεωργίου και όχι απέναντι από το Νότιο λιµάνι όπου θα κατασκευαστεί και ο Νότιος σιδηροδροµικός σταθµός (Patras-Sud!).
Την τελευταία ηµέρα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών είχε προηγηθεί για πολλοστή φορά ο εκβιασµός από την ΚΤΕΛ Α.Ε. προς την πολιτεία σχετικά µε το αντίτιµο της µεταφοράς µαθητών. Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο το ξέχασε και έδωσεπροτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιθυµιών της ΚΤΕΛ Α.Ε. και όχι των αναγκών της πόλης.
Πως εξηγείται αυτή η άνιση ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων; Τι συµβαίνει;
Ποια όµως είναι η βέλτιστη λύση; ∆ιπλή σιδηροδροµική γραµµή από τον ΆγιοΒασίλειο µέχρι τον Άγιο Ανδρέα, (η µία γραµµή από τις δύο θα είναι για τονπροαστιακό που κινείται σε γραµµή, πλάτους 1µ). Η γραµµή θα κατασκευασθεί στο υφιστάµενο ίχνος, επιφανειακά και στο τµήµα Αγ. ∆ιονύσιος – Αγ. Ανδρέας θα είναι εγκιβωτισµένη στον δρόµο. Στόχος είναι το τραίνο στο λιµάνι της Πάτρας το 2017.
Το επόµενο βήµα θα είναι η άφιξη στην βιοµηχανική ζώνη και το αεροδρόµιο.Αν καθυστερήσει, η Πάτρα θα είναι το µόνο λιµάνι στην Ελλάδα, χωρίς σιδηροδροµική σύνδεση µε εξαίρεση την Ηγουµενίτσα , όπου όµως υπάρχει έτοιµη µελέτη σύνδεσης , την οποία αποδέχονται οι τοπικοί φορείς .
Όµως γιατί δεν προχωράµε; Γιατί δεν πιέζει ο κ. ∆ήµαρχος ο κ Περιφερειάρχης οι
υποψήφιοι των ∆ηµοτικών εκλογών και οι βουλευτές του νοµού; «Τι περιµένουµε στην αγορά συναθροισµένοι»;
Η Αχαία είναι απαραίτητο να έχει και εµπορικό λιµάνι, (ο πρόεδρος του το φωνάζει) έχει βιοµηχανική ζώνη, έχει αεροδρόµιο. Η σύνδεση αυτών των υποδοµών µε το σιδηροδροµικό δίκτυο, θα φέρει θέσεις εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, ανάπτυξη. Όπως έγινε στο Ικόνιο (στον Πειραιά) που πρόσφατα απέκτησε σιδηροδροµική σύνδεση . .
Μετά από πολλά χρόνια, ένας δρόµος θα έχει το όνοµα του ∆ηµάρχου. Στην πόλη
βέβαια, µε απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, θα έχουν µείνει τα 250-300
λεωφορεία την ηµέρα! Οι δηµότες τότε θα αναρωτιούνται: γιατί δεν µεταφέρθηκαν στο Νότιο σιδηροδροµικό σταθµό; ποιος ήταν ∆ήµαρχος, βουλευτής, Περιφερειάρχης;
... Εάν βέβαια, θα έχουν σιδηρόδροµο...
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.