HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Καλάβρυτα προορίζονταν να γίνουν το γενικό Στρατόπεδο του αγώνα του 1821

ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821 Είθε το 2014 να γίνουν το πανελλήνιο «θεματικό χωριό του 182...

ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821
Είθε το 2014 να γίνουν το πανελλήνιο «θεματικό χωριό του 1821 »



γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος
Αναδιφώντας τα αρχεία της Ελληνικής Παλλιγενεσίας , βρήκα την παρακάτω αναφορά, η οποία επί λέξει έχει ούτως:


Φέρει ημερομηνία, 1η Φεβρουαρίου 1822 και μας αποκλύπτει άλλη μια ξεχασμένη πτυχή της ιστορίας μας και ειδικά της ιστορίας των Καλαβρύτων . Ότι δηλαδή, τα Καλάβρυτα πιθανολογείτο να γίνουν το Γενικό Στρατόπεδο της Πελοποννήσου, μεσούντος του αγώνα του ‘21.

Οι λόγοι είναι προφανείς: Είναι ορεινά και δυσπρόσιτα σε μεγάλα σώματα αντίπαλων στρατευμάτων. Περίκλειστα από ψηλά βουνά που θα χρησιμοποιούνταν ως φυσικές πολεμίστρες των επαναστατών. Είχαν ελευθερωθεί πρώτα στην Πελοπόννησο ( 21.3.1821 ) και διατηρούσαν εμπειροπόλεμους ντόπιους πληθυσμούς με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα , ενώ τα καλλιεργήσιμα οροπέδια , με το άφθονο νερό και τα χιλιάδες αιγοπρόβατα του χελμού , σε συνδυασμό με τα 2 μοναστήρια κάστρα/ σύμβολα ( αγ. Λαύρα και Μ. Σπήλαιο ), θα εξασφάλιζαν τις δέουσες προμήθειες σε όλους τους Πελοποννήσιους οπλαρχηγούς και αγωνιστές.

Βέβαια η ιστορία δεν γράφεται με πιθανολογήσεις αλλά με γεγονότα, και απ’ ότι φαίνεται δεν υπήρξε ένα σταθερό Γενικό Στρατόπεδο στην Πελοπόννησο, αλλά μετακινούμενο όπου βρισκόταν ο Κολοκοτρώνης κι’ ο Δ. Υψηλάντης, ενώ στη συνέχεια η «διχόνοια η δολερή», μέσα σε λίγο καιρό, έκανε να δημιουργηθούν πολλά εμφυλιακά στρατόπεδα με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες.

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή και αυτή την έγγραφη ιστορική πηγή, αναφαίνεται η σημασία των Καλαβρύτων στον αγώνα του ’21, είναι δε ευκαιρία η όποια Δημοτική Αρχή προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές του Μαϊου 2014, να υλοποιήσει την από το 2009 έγγραφη πρότασή μου ( Ιδέα πνευματικά κατοχυρωμένη δυνάμει της υπ’ αριθμ. 21995/ 29.07.2009 πράξης της συμβολ. Πειραιά Αννας Παναγοπούλου-Καλλίτση ) για την ίδρυση ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 1821 στα Καλάβρυτα, η οποία πρόταση έχει παμψηφεί εγκριθεί από την Παγκαλαβρυτινή Ενωση και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, απ΄ότι δε γνωρίζω χαίρει της εγκρίσεως της ιεράς Μητροπόλεως , καθώς και πάμπολλων φορέων απ’ όλη την Ελλάδα.

Hic Rhodus, hic Saltus αγαπητοί υποψήφιοι του ιστορικού Δήμου Καλαβρύτων
Διαβάστε ΕΔΩ: 

Δημήτρης Σταθακόπουλος

Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου, Τακτικού μέλους της Ε.Α.ΑΔΗ.ΣΥ,  Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ