HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καταλογισμός 30 εκατ. ευρώ σε Φούρα, Σεβαστή, Σαβράμη κ.ά από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η παλιά «ιστορία-αμαρτία» του «Αθήνα '97» δημιουργεί εφιάλτες στους επικεφαλής της, οι οποίοι δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά καλούντα...

Η παλιά «ιστορία-αμαρτία» του «Αθήνα '97» δημιουργεί εφιάλτες στους επικεφαλής της, οι οποίοι δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά καλούνται από το ελληνικό κράτος να επιστρέψουν τώρα γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Εκκαθάριση, ως γνωστόν, δεν έγινε ποτέ και ουδείς γνωρίζει επισήμως πόσο στοίχισε στους Ελληνες φορολογούμενους το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλασικού αθλητισμού. Ο φάκελος ωστόσο παραμένει ανοιχτός και το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από λίγες ημέρες απέστειλε σημειώματα (φύλλα μεταβολών και ελλείψεων) στους υπεύθυνους υπολόγους, ζητώντας τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, να προσέλθουν για διευκρινίσεις, αλλά και να γυρίσουν πίσω τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα».
Η «Κ.Ε.» αποκαλύπτει την έκθεση κατασταλτικού ελέγχου νομιμότητας, που διενήργησε ομάδα υπό τη δικαστικό λειτουργό Δέσποινα Καββαδία - Κωνσταντάρα, όπου διαπιστώθηκαν διαχειριστικές πλημμέλειες και προτάθηκε ο καταλογισμός συγκεκριμένων ποσών σε όσους ευθύνονται και έχουν βάλει την υπογραφή τους στις υπερβάσεις. Ποιοι είναι αυτοί; Πρώτος και καλύτερος ο γενικός διευθυντής Βαγγέλης Σαβράμης, ο αποκαλούμενος... στρατηγός (λόγω προϋπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις) κι ακολούθως τα υπόλοιπα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων στίβου, δηλαδή ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής και ο γενικός γραμματέας Βαγγέλης Παπαποστόλου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων κ.κ. Τζιας, Καρατζάς κ.λπ. Επίσης, όσοι (υπάλληλοι της ΓΓΑ και του ΟΑΚΑ κατά κύριο λόγο) είχαν οριστεί ως δημόσιοι υπόλογοι και πρωταγωνίστησαν στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Στο πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στις 30 Ιουλίου 2013 και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για επεξεργασία (εξετάζεται αν θα απαγγελθούν κατηγορίες όσον αφορά το ποινικό μέρος), επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
* Το κόστος του πρωταθλήματος υπερέβη περίπου κατά δέκα φορές το αρχικώς προϋπολογισθέν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που υποβλήθηκε στην υπογραφείσα μεταξύ IAAF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου) και ΣΕΓΑΣ σύμβαση.
* Τα έργα και οι προμήθειες έγιναν ως επί το πλείστον το τελευταίο τετράμηνο πριν από το αθλητικό γεγονός, τα περισσότερα δε εξ αυτών χωρίς καμία διαδικασία επιλογής, πράγμα το οποίο οδήγησε στην εκτίναξη των εξόδων, κυρίως διότι οι ανάγκες του πρωταθλήματος αντιμετωπίστηκαν υπό την πίεση του χρόνου, χωρίς προγραμματισμό.
* Ο γενικός διευθυντής προέβη στο πλείστον των διαχειριστικών πράξεων, κατά παράβαση των καταστατικών διατάξεων του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, καθιστάμενος έτσι ο βασικός de facto υπόλογος.
* Κατά τη διαδικασία ανάληψης των δαπανών δεν τηρήθηκαν ούτε οι κανόνες που έθεσε η ίδια η ΚΟΕ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι τελετές έναρξης-λήξης (ανατέθηκαν εν λευκώ στον Βαγγέλη Παπαθανασίου), για τις οποίες εγκαταλείφθηκε αναιτιολόγητα ο σχετικός διαγωνισμός. Σημειωτέον, ότι από τις 800.000.000 δρχ. που ήταν το αρχικό εγκεκριμένο κονδύλι, κόστισαν 2.235.997.199 δρχ.
* Ελαβαν χώρα διπλοπληρωμές δαπανών, π.χ. δωμάτια ξενοδοχείων, σκηνοθεσία, καθώς και υπερτιμολογήσεις διαφόρων παροχών.
* Στον τομέα των προσλήψεων παρατηρήθηκαν επιπλέον καταβολές ποσών για παροχή υπηρεσιών χωρίς να αποδεικνύεται αυτή, π.χ. η πολλαπλή καταβολή «υπερωριακής αποζημίωσης» στους υπαλλήλους του ΟΑΚΑ, χωρίς να αποδεικνύεται η ανάγκη, οι ώρες και το κόστος κατά την κείμενη νομοθεσία. Ως τρανό στοιχείο διασπάθισης δημοσίου χρήματος αναφέρεται η πληρωμή «εθελοντών» ύψους περίπου 600.000.000 δρχ.

«Μη νόμιμη»
Ειδικά στο κεφάλαιο του γραφείου Τύπου και των δημοσιογράφων η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Καββαδία σημειώνει ότι «η απόφαση, με την οποία εξουσιοδοτήθηκε (ως υπεύθυνος) ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος για περαιτέρω πρσλήψεις, είναι μη νόμιμη, διότι τούτο δεν προεβλέπετο από τις καταστατικές του νομικού προσώπου υπουργικές αποφάσεις».
Σε τι ύψος όμως έφθασε η συνολική υπέρβαση; Για την ταμπακέρα μιλάει με σαφήνεια ο Φώτης Κουλαρμάνης, επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, στη δική του έρευνα. Από τις 5.180.626.000 δρχ., που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός της διοργάνωσης, το... μαλλί έφθασε τις 19 δισ. δρχ.
Το πιο μεγάλο σκάνδαλο είχε επίκεντρο τα εισιτήρια των αγώνων, αξίας 392.120.000 δρχ., για τα οποία ουδέποτε αποδόθηκε λογαριασμός από τον ΣΕΓΑΣ (για ποσό 249.000.000 δρχ.) και την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή (142.620.000 δρχ.). Με απλά λόγια δεν ειπράχτηκε ποτέ το αντίτιμο του συγκεκριμένου πακέτου των εισιτηρίων, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στην κατηγορία των «δωρεάν», των διατεθέντων δηλαδή βάσει συμβατικών υποχρεώσεων με ξένες ομοσπονδίες και χορηγούς, ή για δημόσιες σχέσεις (άλλα 120.477.500 δρχ.).
«Ολο το αποδεικτικό υλικό μεταφέρθηκε εδώ και χρόνια σε αποθηκευτικούς χώρους στο Στάδιο (το παλιό) "Γεώργιος Καραϊσκάκης", από το οποίο μεγάλο μέρος μεταφέρθηκε πριν από δύο-τρία χρόνια σε άλλο αποθηκευτικό χώρο στα Μέγαρα και παρά τις προσπάθειές μας όλο αυτό το διάστημα δυστυχώς δεν βρέθηκε» ήταν ο προβαλλόμενος ισχυρισμός της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος δικαιολογημένα δεν κρίθηκε επαρκής
από: "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ