Αφιέρωμα στην μνήμη του διακεκριμένου δημοσιογράφου Γιάννη Καραλή - Του γνωστού "Πελοποννήσιο" με την Καλαβρυτινή καταγωγή ...
Αφιέρωμα στην μνήμη του διακεκριμένου δημοσιογράφου Γιάννη Καραλή - Του γνωστού "Πελοποννήσιο" με την Καλαβρυτινή καταγωγή
γράφει ο Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Σε πάνδημη ατμόσφαιρα και σε κλίμα βαθειάς οδύνης, συγγενείς, φίλοι, οι αρχές και φορείς της πόλης των Πατρών, σύσσωμη η δημοσιογραφική οικογένεια και πλήθος κόσμου συνόδευσαν χθες, στη τελευταία του κατοικία, έναν υπέροχο άνθρωπο, έναν λεβέντη Καλαβρυτινό, έναν κορυφαίο και εξαίρετο δημοσιογράφο. Τον πρύτανη του λόγου και της δημοσιογραφίας Γιάννη Καραλή, που ‘’έφυγε’’ από τη ζωή, στα 93 του, αφήνοντας πίσω του ένα κολοσσιαίο και πολυδιάστατο έργο. Η νεκρώσιμη ακολουθία, εψάλει στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορος Πατρών.
Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο. Ο Γιάννης Καραλής, γεννήθηκε το 1921 στο Σαραβάλι Πατρών, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του Σωτήρης Καραλής, δάσκαλος, από τη Λυκούρια Καλαβρύτων. Αποφοίτησε από τη Μέση Σχολή Πατρών και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Όταν ήταν τελειόφοιτος στην Πάντειο, επιστρατεύτηκε ως στρατιώτης και στάλθηκε στη Μακρόνησο. Ο Γιάννης Καραλής, ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Ασχολήθηκε επαγγελματικά, τόσο στο ραδιόφωνο, όσο στον πατραϊκό και αθηναϊκό Tύπο.
Εργάστηκε, επί σειρά ετών, στην ημερήσια εφημερίδα ″ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ″, ως συντάκτης, χρονογράφος, αλλά και ως αρχισυντάκτης. Διακρίθηκε ιδιαίτερα, στην επιτυχημένη στήλη των χρονογραφημάτων του ″Εδώ κι εκεί″, τα οποία υπέγραφε με το φιλολογικό ψευδώνυμο ″Πελοποννήσιος″, και με αυτό το όνομα τον γνώριζαν και τον αποκαλούσαν οι Πατρινοί. Διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Πατρών, έφορος του μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών και πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων. Συνέγραψε αρκετά λογοτεχνικά βιβλία, όπως αυτά με τίτλους ″Φέγγει …στο Άγιο Όρος″, ″Πίσω από τις γρίλιες″ κ.ά. Υπήρξε μέλος του Συνδέσμου και της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και μέλος φιλανθρωπικών σωματείων της Πάτρας, όπως του Ασύλου Ανιάτων και του πρώην ιστορικού Συλλόγου ″Των Εν Πάτραις Καλαβρυτινών″ – σήμερα ″Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου″. Το τεράστιο έργο του έχει αποτυπωθεί στο πολύτιμο συγγραφικό του έργο, το οποίο άφησε ως παρακαταθήκη στη μεγάλη δημοσιογραφική οικογένεια, της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος και σεβαστός δάσκαλος. Ο Γιάννης Καραλής δεν γεννήθηκε στα Καλάβρυτα. Όμως, ένιωθε Καλαβρυτινός! Αγαπούσε και λάτρευε την ιστορική και μαρτυρική πόλη, τα Καλαβρυτοχώρια και τον τόπο που γεννήθηκε ο πατέρας του, περισσότερο από τους γηγενείς. Κυρίως όμως, αγαπούσε τους Καλαβρυτινούς, με τους οποίους είχε αναπτύξει, κατά καιρούς στενή συνεργασία. Από όλα τα Μέσα στα οποία εργάστηκε και κυρίως από την ″ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ″, στάθηκε πάντα συμπαραστάτης στους συμπατριώτες και υπέρμαχος στην επίλυση μεγάλων η και μικρών προβλημάτων, που αφορούσαν την ανάπτυξη της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων, τα οποία πρόβαλε, ποικιλοτρόπως. Μεταξύ αυτών έδωσε σκληρές δημοσιογραφικές μάχες, αφιερώνοντας αμέτρητα πρωτοσέλιδα, για τη διάνοιξη των βασικών οδικών αρτηριών Πούντας – Καλαβρύτων, Χαλανδρίτσας – Καλαβρύτων και της ″οδού 111″, καθώς και για τη δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Χελμό, την αξιοποίηση του μυθικού Σπηλαίου ″Των Λιμνών″ Καστριών κ.ά. Είχα την τύχη να γνωρίσω τον εκλεκτό και αλησμόνητο συμπατριώτη Γιάννη Καραλή, από τις αρχές του 1974, όταν εγκαταστάθηκα επαγγελματικά στην Πάτρα. Ως μάχιμος τότε δημοσιογράφος ο Γιάννης, που αρθρογραφούσε στην εφημερίδα ‘’ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ’’, αναζητώντας ειδήσεις και συνεντεύξεις από άτομα ανοιχτά στην κοινωνία, μου έκανε τη μεγάλη τιμή, λόγω και της κοινής μας καταγωγής, να με επισκεφτεί στο Γραφείο μου, μαζί με τον μακαρίτη Αλέκο Αποστολόπουλο, Δικηγόρο και τ. πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου Καλαβρυτινών – σήμερα ″Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου″. Η επίσκεψη εκείνη ήταν εντελώς αυθόρμητη! Αφού αλληλοσυστηθήκαμε και γνωριστήκαμε αναπτύξαμε, από τότε μια ανιδιοτελή σχέση φιλίας και συνεργασίας, που ομολογώ πως υπήρξε καθοριστική, για τις εξελίξεις των θεμάτων που συζητήσαμε.
Ο Γ. Καραλής που αφουγκραζόταν και ως έμπειρος δημοσιογράφος έπιανε τον σφυγμό της κοινωνίας και των ανθρώπων που ζούσαν μέσα σ’ αυτή, ήταν ο άνθρωπος που με συμβούλεψε και με παρότρυνε να ανακινήσουμε, σε συνεργασία με τον ″Σύλλογο Καλαβρυτινών″ και με τον ″Φυσιολατρικό Σύνδεσμο Πατρών″ το φλέγον, τότε, θέμα της αξιοποίησης του Σπηλαίου ‘’Των Λιμνών’’ Καστριών, παρακινώντας με να δραστηριοποιηθώ, ως ενεργό μέλος των παραπάνω φορέων. Η παραίνεση αυτή, στην οποία συνέβαλε, με την παρουσία του και ο αείμνηστος Αλέκος Αποστολόπουλος, ομολογώ πως υπήρξε το έναυσμα, των επόμενων σημαντικών και αποτελεσματικών κινήσεων, που δεν είναι δυνατό να αναφέρω στο παρόν.
Ας μου επιτραπεί όμως, αποδίδοντας τον οφειλόμενο ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης μου, στη μνήμη του εκλιπόντος εξαίρετου συμπατριώτη και πολύτιμου φίλου, να καταθέσω μία προσωπική ομολογία, για να επιβεβαιώσω αυτό που τόνισε στον επικήδειο λόγο του ο Μητροπολίτης Γερμανός: ‘’…ο Γιάννης ήταν άγγελος Θεού…’’! Θέλοντας να με βοηθήσει, στα πρώτα δύσκολα βήματα της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, με παρότρυνε να εγκαινιάσουμε μια ανιδιοτελή δημοσιογραφική συνεργασία, πάνω στο θεσμό της Ιδιωτικής ασφάλισης, ο οποίος στην περίοδο εκείνη, γνώριζε μια πρωτόγνωρη και αλματώδη ανάπτυξη. Ο τίτλος του θέματος που επέλεξε ο Γιάννης ήταν: ‘’Η Ιδιωτική ασφάλιση – ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΜΑ’’! Το εγχείρημα για μένα, όσες ειδικές γνώσεις ή εμπειρίες και άν διέθετα, ακόμη και στο χειρισμό της πτωχής μου πένας, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση! Ήταν όμως ένα σημαντικό ερέθισμα για βαθύτερη μελέτη, ανάλυση και παρουσίαση του πολύ ενδιαφέροντος και καυτού αυτού θέματος, όσο και μια μεγάλη πρόκληση να απευθυνθώ στους επαγγελματίες ασφαλιστές, στους νομικούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, που ήταν οι χιλιάδες αναγνώστες μιας μεγάλης και σοβαρής εφημερίδας, όπως η ‘’ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ’’!
Με την παρακίνηση, καθοδήγηση και πολύτιμη συνεργασία του Γιάννη, που ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας, συνέταξα και δημοσίευσα σε δέκα συνέχειες, στην παραπάνω εφημερίδα, από 3/9/1980 έως και 12/11/1980, μια ειδική μελέτη, που αφορούσε την ενημέρωση του κοινού, για τους κανόνες, τον τρόπο και τις παραμέτρους λειτουργίας του πάντα επίκαιρου θεσμού της Ιδιωτικής Ασφάλισης, καθώς και για τη χρησιμότητά του. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία που οφείλεται στον δικό μου ‘’φύλακα άγγελο’’, τον αλησμόνητο Γιάννη Καραλή, υπήρξε για την μετριότητά μου το Α και το Ω της όποιας παρουσίας μου, τόσο στον επαγγελματικό όσο και κοινωνικό στίβο! Θεωρώ περιττό να αναφερθώ εδώ στη συμβολή του Γιάννη Καραλή, στην προβολή και ανάδειξη του περίφημου Σπηλαίου ‘’Των Λιμνών’’, αφού εκατοντάδες σελίδες της ‘’Πελοποννήσου’’, είναι γεμάτες αποτυπώματα και αφιερώματα, που μιλούν για το Θαύμα αυτό της φύσης και φέρουν τη δική του υπογραφή!
Ο Γιάννης Καραλής αποτελεί το πρότυπο του ανθρώπου που είναι γεννημένος για προσφορά και δημιουργία. Με την παρουσία του, εξέπεμπε μια μοναδική αρχοντιά. Τα λόγια του είχαν πάντοτε ιδιαίτερο βάρος, όχι μόνο για εκείνους που τον είχαν γνωρίσει, αλλά και για τους ταγούς της πολιτείας, που τους επηρέαζε, πάντα, με τα καυτά και αυστηρά κείμενά του, γι αυτό και η προσφορά του στην Αχαΐα είναι ανεκτίμητη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στην εξαίρετη δημοσιογράφο και εκλεκτή φίλη Γωγώ Καραλή, που συνεχίζει επάξια το έργο του και εύχομαι ο Θεός να τον κατατάξει στον χορό των Αγίων και των Δικαίων.
Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.