Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης παρευρέθηκε στην παρουσίαση του διατοπικού σχεδίου με την ονομασία «Γ...
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης παρευρέθηκε στην παρουσίαση του διατοπικού σχεδίου με την ονομασία «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές», που επεξεργάστηκαν 20 Aναπτυξιακές Eταιρίες, με συντονιστή την Αναπτυξιακή Πάρνωνα.
Στόχος του σχεδίου είναι η καλύτερη προώθηση στην αγορά των Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης και Προϊόντων με Γεωγραφικές Ενδείξεις για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και τη διασύνδεσή της με τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό. Το πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος Leader και αφορά στη συνεργασία 20 Αναπτυξιακών εταιρειών της χώρας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου κ. Δημήτρης Ιατρίδης, ο βραβευμένος σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου, ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Καμπουράκης, εκπρόσωποι των 20 Αναπτυξιακών εταιρειών-Εταίρων του έργου και εκπρόσωποι της παραγωγής, της μεταποίησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης των συνεργαζόμενων περιοχών των εταίρων.
Τα αναγνωρισμένα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ο άξονας του σχεδίου με στόχο την ποιοτική αναβάθμισή τους, την αναγνώριση αλλά και ενσωμάτωσή τους στην σύγχρονη ελληνική γαστρονομία.
Για την ανάγκη στροφής στη γεωργία της ποιότητας ως στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπερτονίζοντας μάλιστα τη σημασία της ποικιλομορφίας της γεωργίας, τόσο της Ελλάδας, όσο και ολόκληρης της Ευρώπης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά φεύγουμε από τα τετριμμένα συλλογικά αγροτικά όργανα και διευρύνουμε αυτή την οργάνωση με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα έλεγα με το πιο αναπτυξιακό κομμάτι της. Χαίρομαι που μοιράζεστε μαζί μας τη στρατηγική επιλογή που κάναμε σαν χώρα να πούμε ότι για μας το μέλλον της γεωργίας εδράζεται στο να κάνουμε στρατηγική μας επιλογή την ποιότητα. Η γεωργία της χώρας μας δεν προσιδεάζει σε ένα όπως λέμε commodityagriculture, δηλαδή θα παίξουμε, όπως έπαιξε η Αμερική, σε δύο τρία μεγάλα προϊόντα της και θα κατακλύσουμε τον κόσμο. Έτσι μιλάνε όλοι για την αμερικάνικη σόγια, το αμερικάνικο καλαμπόκι. Όχι. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της επιλογής της ποικιλομορφίας της ευρωπαϊκής γεωργίας, ως κεντρικού θέματος της ατζέντας του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Αυτή η ποικιλομορφία των γεωγραφικών εδαφοκλιματικών συνθηκών της Ευρώπης που αντανακλάται στα ποικίλα παραγωγικά συστήματα που έχει η Ευρώπη και φυσικά αυτό αντανακλάται και στα ποικίλα προϊόντα της Ευρώπης. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει τα προϊόντα αυτά είναι η ποιότητά τους. Αυτό είναι το ατού της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη Ελλάδα».
Η ποιότητα θέλει ποικιλόμορφη υποστήριξη
Ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε επίσης: «Πατώντας σε αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα πάνε καλά οι εξαγωγές των προϊόντων μας. Η Ευρώπη είναι ο Νο 1 εξαγωγέας τροφίμων στον κόσμο. Κατέχει το 24,3% της παγκόσμιας αγοράς σε εξαγωγές τροφίμων.
Η γεωργία μας δεν θα συρρικνωθεί. Αντιθέτως. Η χώρα μας θα πάρει 19,4 δις ευρώ από την ΚΑΠ και σε αυτά προσθέτουμε περίπου 400 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η ποιότητα θέλει ποικιλόμορφη υποστήριξη. Θέλει πιστοποίηση, κατοχύρωση, έλεγχο, υποστήριξη της διακίνησης και της εξωστρέφειάς της. Γι’ αυτό δώσαμε μάχη να προστεθούν στα σήματα ποιότητας αυτά της Ορεινής παραγωγής, της Νησιώτικης και των Παραδοσιακών Προϊόντων. Επίσης μπορούμε να επιστρέψουμε στην παράδοση και στον πολιτισμό μας και να το κάνουμε και αυτό στρατηγικό μας πλεονέκτημα, γιατί τα παραδοσιακά προϊόντα θα είναι συνυφασμένα με αυτά. Πολλά στοιχεία της παράδοσης και του πολιτισμού μας είναι φτιαγμένα χάρις στα παραγωγικά μας συστήματα».
Επίσης ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναπτύξει το Υπουργείο για τη διασύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό, όπως η «παλέτα των ελληνικών τυριών», όπου κάθε περιφέρεια θα δημιουργήσει τη δική της παλέτα με τα τοπικά της προϊόντα, αλλά και στο «Ελληνικό Πρωινό», που εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία όλης της Ελλάδας, προκειμένου οι τουρίστες να γνωρίσουν τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα μας, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να αποτελέσουν το «διαβατήριο» για τις αγορές του εξωτερικού.
Τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα αναδεικνύονται και μέσω της Μεσογειακής και της Μοναστηριακής Διατροφής
Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του διατοπικού σχεδίου από τις αναπτυξιακές εταιρείες στάθηκε η αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής το 2011, η οποία εντάχθηκε στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και από την πλευρά της Ελλάδας, η Κορώνη της Μεσσηνίας έχει επιλεγεί ως η Εμβληματική της Κοινότητα, επειδή συνδυάζει το τρίπτυχο διατροφής, παράδοσης, ιστορίας, ενώ είναι μια περιοχή πλούσια σε αγροτικά προϊόντα.
Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της Μεσογειακής Διατροφής, δεδομένου ότι πρόσφατα η Ελλάδα ανέλαβε το συντονιστικό ρόλο του Δικτύου των επτά χωρών, που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO: «Η σημασία της Μεσογειακής Διατροφής και ιδιαίτερα της ελληνικής διατροφής είναι τεράστια, καθώς έχει ευεργετικές επιδράσεις και στην υγεία και στη μακροζωία, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και στην ποιότητα ζωής, όπως έχει καταδειχθεί από σχετικές επιστημονικές έρευνες. Άρρηκτα συνδεδεμένες είναι οι ρίζες της Μεσογειακής Διατροφής, σε σχέση με τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.Στο πλαίσιο του στόχου μας να μετατρέψουμε την Ευρωπαϊκή γεωργική ποικιλότητα σε συγκριτικό πλεονέκτημα, αλλά και να στηρίξουμε τα ποιοτικά, υγιεινά και ασφαλή γεωργικά μας προϊόντα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται από την ανάληψη του συντονιστικού ρόλου της Μεσογειακής Διατροφής» ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης.
OΥπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημαντικό ρόλο της Μοναστηριακής Διατροφής με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το ΥπΑΑΤ, με στόχο την υποστήριξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την υποστήριξη της παραγωγικής ταυτότητας του τόπου και του Τουρισμού και την υποστήριξη της εθνικής οικονομίας. Όπως τόνισε ο κ. Τσαυτάρης: «Η μοναστηριακή διατροφή θεωρείται πλέον η πιο υγιεινή διατροφή λόγω της επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων της στην υγεία του ανθρώπου από τη σύγχρονη επιστημονική κοινότητα. Οι τροφές που περιλαμβάνονται στη μοναστηριακή διατροφή συνδυάζουν θρεπτική αξία (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, λίπη, μεταλλικά στοιχεία κ.ά.), συνδυασμένη δράση θρεπτικών χημικών ουσιών (π.χ. πρωτεϊνούχες τροφές με λαχανικά), θερμιδική αξία (ανάλογα με την εποχή και τις δραστηριότητες), άμυνα και προστασία του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εύπεπτες τροφές κ.ά.), γευστική απόλαυση (ποικιλία ειδών και τρόπου μαγειρέματος). Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι μέρος αυτής της διατροφής ή το σύνολό της μπορεί να υιοθετηθεί από ειδικές ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις ή προτιμήσεις, όπως διαβητικοί, χορτοφάγοι, πάσχοντες από καρδιαγγειακές παθήσεις, αθλητές κ.α. Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η καθιέρωση Εθελούσιου Σήματος Περιμοναστηριακών Ζωνών, καθώς και η καθιέρωση Εθελούσιου Σήματος για τους χώρους εστίασης που προσφέρουν Μοναστηριακή Διατροφή εντός της Περιμοναστηριακής Ζώνης, σε περιοχές και επιχειρηματίες εστίασης που το επιθυμούν».
Ο ρόλος των Αναπτυξιακών Εταιρειών στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων
Οι αναπτυξιακές εταιρείες βάσει του προγράμματος αυτού, που έχει ως συντονιστή την Αναπτυξιακή Εταιρία Πάρνωνα, οφείλουν να φτιάξουν δίκτυο, σε συνεργασία και με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αξιοποιήσουν ένα σχέδιο, με το οποίο θα εκπροσωπούν όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αναγνωρισμένα ποιοτικά προϊόντα, με απώτερο στόχο αυτά να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό και να περάσουν στη μαζική εστίαση, ώστε να αυξήσουν τόσο την εγχώρια ζήτηση, όσο και να βοηθήσουν στην αύξηση των εξαγωγών.
Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 351.000 ευρώ και συμμετέχουν οι: Αναπτυξιακή Αχαΐας, Αναπτυξιακή Β. Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αναπτυξιακή Πέλλας, Αναπτυξιακή Πηλίου, Αναπτυξιακή Πιερική, Αναπτυξιακή Σερρών, Αναπτυξιακή Φθιωτική, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.