HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Νέα εγκύκλιος για τον Καταρροϊκό Πυρετό

Νέα εγκύκλιο απέστειλε (17/6/2014) προς τις Περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής - Διεύθυνση Υγείας Ζώων...

Νέα εγκύκλιο απέστειλε (17/6/2014) προς τις Περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής - Διεύθυνση Υγείας Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων για την Εμφάνιση Καταρροϊκού Πυρετού στην Πελλοπόνησο.
Η εγκύκλιος έχει ως εξής: 

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στον σε ότι αφορά την εξέλιξη του Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου (ΚΠ) στην Πελοπόννησο σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
1. Νέες Ζώνες υπό περιορισμό λόγω Καταρροϊκού Πυρετού (βλ. χάρτη)
• Ζώνη Προστασίας :
Παραμένει η ήδη υφιστάμενη ζώνη, δηλαδή μια ενιαία ζώνη Προστασίας η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς (ολόκληρους): Λακωνίας , Μεσσηνίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Αχαίας, Ηλείας, Ζακύνθου καθώς και μέρος της Περιφέρειας του νομού Αττικής (Δήμος Μεγάρων και όλη η Περιφέρεια Νήσων)
• Ζώνη Επιτήρησης:
Στο εξής περιλαμβάνει τους Νομούς Βοιωτίας (ολόκληρος), Φωκίδας (ολόκληρος), Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Κεφαλληνίας καθώς και μέρος του Νομού Αττικής (πλην των περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη Προστασίας).
2. Οι κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Νομών που περιλαμβάνονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης:
• Να προβούν άμεσα στις ενέργειες που προβλέπονται στα (4) και (6), ιδιαίτερα στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων που προβλέπονται στο (6) σχετικό (ή τροποποίηση των ήδη υπαρχόντων). Επίσης να επικοινωνήσουν με το ΚΚΙΑ/Τμήμα Παρασιτολογίας (210 6080838 fax: 210 6080838, e−mail: sboutsini@yahoo.gr για πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα εντομοπροστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
• Να συστήσουν άμεσα ομάδες ορο-αρνητικών βοοειδών-μαρτύρων, εάν δεν το έχουν ήδη κάνει, σε κάθε ένα από τους Νομούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης , εκτός εάν είχαν ήδη τέτοιες ομάδες σύμφωνα με το (3) σχετικό.
Τις παραπάνω ομάδες βοοειδών μαρτύρων (10 εκτροφές με 5 βοοειδή ανά εκτροφή σε κάθε Νομό από αυτούς που δεν έχουν ήδη ομάδες βοοειδών –μαρτύρων) να τις συστήσουν ακολουθώντας τις οδηγίες του Εγχειριδίου Εφαρμογής του Προγράμματος Επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου (και ιδίως του Παραρτήματος ΙΙΙ αυτού) καθώς και του (3) σχετικού.
3. Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί που αφορούν τα ζώα των ευαίσθητων στη νόσο ειδών αφορούν και το σπέρμα τα έμβρυα και τα ωάρια που συλλέγονται από τα ζώα αυτά.
4. Ειδικά σε ότι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στις ζώνες υπό περιορισμό που εγκαθίστανται κάθε φορά γύρω από τις εστίες της νόσου:
4.1 Στη Ζώνη Ελέγχου (20 χλμ γύρω από εστίες ΚΠ):
Επιτρέπεται είσοδος ζώων (μυρηκαστικών) από άλλες περιοχές για οποιοδήποτε λόγο, αλλά μετά την είσοδό τους υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς.
Σφαγεία εντός της ανωτέρω ζώνης λειτουργούν κανονικά και μπορούν σε αυτά να σφάζονται μηρυκαστικά από όλες τις υπόλοιπες περιοχές, ακόμα και αυτές που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω ΚΠ (εφόσον επιτρέπεται η μετακίνησή τους από αυτές).
Τα ζώα (μηρυκαστικά) των εκτροφών που βρίσκονται στη ζώνη αυτή δεν μπορούν να μετακινηθούν από την εκτροφή προέλευσης για 21 ημέρες από τη διαπίστωση της εστίας. Στο διάστημα αυτό ωστόσο μπορούν να μετακινηθούν για άμεση σφαγή σε σφαγείο εντός της ζώνης των 20 χλμ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
• Την ήμερα της μετακίνησής τους στο σφαγείο έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα ΚΠ.
• Πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Παράρτημα V/B του (4) σχετικού (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).
• Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν στο σφαγείο πριν από την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
4.2 Εντός της ζώνης Προστασίας (100 χλμ γύρω από εστίες) και εντός της ζώνης Επιτήρησης (περιοχές μεταξύ 100 και 150 χλμ από τις εστίες)Επιτρέπεται είσοδος ζώων (μυρηκαστικών) από άλλες περιοχές για οποιοδήποτε λόγο, αλλά μετά την είσοδο υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς.
Σφαγεία εντός των ανωτέρω ζωνών λειτουργούν κανονικά και μπορούν σε αυτά να σφάζονται μηρυκαστικά από όλες τις υπόλοιπες περιοχές, ακόμα και αυτές που δεν υπόκεινται σε περιορισμούς λόγω ΚΠ (εφόσον επιτρέπεται η μετακίνησή τους από αυτές)
Τα ζώα (μηρυκαστικά) των εκτροφών που βρίσκονται στη ζώνη μπορούν να μετακινηθούν από την εκτροφή τους σε άλλη περιοχή εντός της ίδιας ζώνης υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
• Την ήμερα της μετακίνησής τους έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα ΚΠ.
• Πριν τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο
εντομοαπωθητικό σκεύασμα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Παράρτημα V/B του (6) σχετικού (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).
• Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία τα ζώα θα μεταφερθούν πριν από την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.
4.3 Από τη ζώνη Επιτήρησης επιτρέπονται μετακινήσεις ζώων στη ζώνη Προστασίας υπό τους ίδιους όρους που περιγράφονται στην παρ. 4.2 (όχι όμως το αντίστροφο).
5. Επί του παρόντος έχουν επιβεβαιωθεί 24 εστίες της νόσου στην Λακωνία, 11 στην Αρκαδία, και 3 στη Μεσσηνία, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός ύποπτων εκτροφών στις ίδιες περιοχές.
6. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.