Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων της δικαστικής διαδικασίας στην Ιταλία, απολογισμό της α...
Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων της δικαστικής διαδικασίας στην Ιταλία, απολογισμό της αγωνιστικής παρουσίας στο Δίστομο, προτάσεις αλλά και εκπλήξεις είχε η Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στην Αθήνα, από κοινού η Ομάδα “AK Distomo” από το Αμβούργο και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μία μέρα μετά την επέτειο της σφαγής του Διστόμου.
Ο Αριστομένης Συγγελάκης, συντονιστής της συζήτησης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ευχαρίστησε θερμά την Ομάδα «AK Distomo» αλλά και όσους αγωνίζονται εκτός Ελλάδας και ιδιαιτέρως μέσα στη Γερμανία για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο την δυναμική που αναπτύσσει το κίνημα της διεκδίκησης και άσκησε κριτική Κυβέρνηση για την κωλυσιεργία της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δύο, σχεδόν, χρόνια μετά τη σύσταση της πρώτης επιτροπής στο Γενικό Λογιστήριο για την συγκέντρωση και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού για την τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων, το πόρισμά της ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί και αναζητείται μεταξύ Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Υπουργείου Εξωτερικών». Στάθηκε ιδιαίτερα στην παροχή άδειας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την εκτέλεση της απόφασης 137/1997 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς (η οποία μετά την απόφαση 11/2000 της Ολομελείας του Αρείου Πάγου έχει καταστεί τελεσίδικη και αμετάκλητη), χαρακτηρίζοντάς την «κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τη γερμανική αδιαλλαξία».
Με τη σειρά τους οι δικηγόροι Martin Klingner και Gaby Heineke, εκ μέρους της Ομάδας «AK Distomo», ενημέρωσαν για την δικαστική «καταδίωξη» του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία για τις αξιώσεις των Διστομιτών. Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσαν ότι ανήμερα της επετείου της σφαγής του Διστόμου (10/6), το Εφετείο της Φλωρεντίας κλήθηκε να ακυρώσει, κατ' εφαρμογή της αποφάσεως της Χάγης, τις αποφάσεις του 2008 και 2011 σύμφωνα με τις οποίες οι Διστομίτες μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της γερμανικής περιουσίας στην Ιταλία, για την ικανοποίηση της απαιτήσεώς τους. Όμως η ιταλική Δικαιοσύνη δείχνει να μην θέλει να εφαρμόσει αβασάνιστα τις απόψεις του Διεθνούς Δικαστηρίου θεωρώντας ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η απόφαση της Χάγης παραβιάζει το ιταλικό Σύνταγμα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με βάση τα παραπάνω, το Εφετείο της Φλωρεντίας αποφάσισε στις 10/6 να αναβάλει την εκδίκαση των υποθέσεων για τον Νοέμβριο του 2015 ώστε να υπάρξει χρόνος για να κρίνει το Συνταγματικό Δικαστήριο αν οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι σύμφωνες με το ιταλικό Σύνταγμα. Συνοψίζοντας οι Γερμανοί δικηγόροι είπαν ότι προς το παρόν η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων για το Δίστομο μπορεί να εκτελεστεί στην Ιταλία και ελπίζουν ότι δεν θα υπερισχύσει το δίκαιο του ισχυροτέρου, αλλά ούτε και η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης, που, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, στοχεύει στο να μείνουν τα εγκλήματα του εθνικοσοσιαλισμού ατιμώρητα.
Η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι «ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η ιστορική απόφαση 137/97 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς παραμένει εκτελεστή και μόνον η διαρκής και επανειλημμένη άρνηση όλων των Υπουργών Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα να χορηγήσουν την απαιτούμενη άδεια εμποδίζει την αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας». Πρόσθεσε δε ότι «είναι υποχρέωση και δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να πιέσουν τους εκπροσώπους τους και μέσω αιτών την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσες, οργανωμένες και επίμονες διαπραγματεύσεις με την γερμανική πλευρά».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του επί κεφαλής της ομάδας των Ιαπώνων Σίρο Καογιακάμι, ο οποίος αναφέρθηκε στο δικαστικό αγώνα για την δικαίωση των Κινέζων θυμάτων του ιαπωνικού στρατού (3.000 γυναικόπαιδων σφαγιάστηκαν στις 16.9.1932 στο Πιν Τζιν Σαν της Μαντζουρίας). Το 1996, τρεις επιζώντες κατέθεσαν αγωγή κατά της Ιαπωνικής Κυβέρνησης, η οποία, όμως, το 2006 απερρίφθη. Συνεχίζουμε τον αγώνα, είπε, μέχρι η Ιαπωνική Κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη και να αναλάβει τις ευθύνες της. Χαρακτήρισε δε την απόφαση για το Δίστομο ως το πιο καλό, διεθνώς, αποτέλεσμα για μία ανάλογη περίπτωση σφαγής και γι’ αυτό ήρθαν στο Δίστομο για να μάθουμε πώς προχωρήσατε, γιατί ο αγώνας σας είναι φως και ελπίδα. Κλείνοντας εξέφρασε τη μεγάλη τους χαρά για τη γνωριμία με την «ΑΚ Distomo» και το Εθνικό Συμβούλιο, με τους οποίους, όπως τόνισε, «θα προχωρήσουμε μαζί».
Ο Παναγιώτης Κουρουπλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές δήλωσε ότι γεννά ερωτήματα και ανησυχία η στάση της Κυβέρνησης, που μιλά για «τυχόν» αξιώσεις της Ελλάδας. Επανέφερε την πρόταση να γίνει συνάντηση της Επιτροπής με τους Πρέσβεις των 4 νικητριών Δυνάμεων και ακολούθως, η επιτροπή να μεταβεί να ενημερώσει τα Κοινοβούλια των νικητριών Δυνάμεων και το Ευρωκοινοβούλιο. «Η Ελληνική Προεδρία δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Η Επιτροπή μπορεί να προσφέρει, πρέπει, όμως, να πιεστε»... «Πρέπει να επαγρυπνούμε για να μη οδηγηθούμε σε έναν ατιμωτικό και εξευτελιστικό συμβιβασμό» κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ο Σπύρος Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ζήτησε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και για τα 4 αιτήματα που συνιστούν τις αξιώσεις της Ελλάδας (αξιώσεις για τους ανθρώπους που χάθηκαν, επανορθώσεις για την καταστροφή της Χώρας, αναγκαστικό δάνειο, λεηλασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς) και επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα, 70 χρόνια μετά τη συντριβή του ναζισμού, δεν υπήρξε πολιτική βούληση και καμία ελληνική Κυβέρνηση δεν διεκδίκησε. Όπως τόνισε, η Επιτροπή της Βουλής, μέσω της γραμμής των κομμάτων της πλειοψηφίας, προσανατολίζεται στο ρόλο μιας επιτροπής μελέτης και όχι διεκδίκησης. «Επιμένουμε ότι η Επιτροπή σύντομα πρέπει να καταλήξει σε Πόρισμα. Όταν μας είπαν ότι δεν έχουμε στοιχεία, τους είπαμε ότι στο ΚΚΕ έχουμε πλήρες αρχείο»… «Το λαϊκό κίνημα, οι ταξικές συνδικαλιστικές ενώσεις, τα σωματεία οι επιστημονικοί σύλλογοι πρέπει να πιέσουν για να υπάρξει σύντομα πόρισμα της Βουλής. Χωρίς πίεση δεν περιμένουμε τίποτε», κατέληξε ο κ. Χαλβατζής.
Ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος (Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις) δήλωσε υπερήφανος που βρίσκεται μαζί με τους Γερμανούς και τους Ιάπωνες συναδέλφους, που αγωνίζονται για να αποκαταστήσουν το σεβασμό στην αξία του ανθρώπου. «70 χρόνια μετά τη σφαγή του Διστόμου και ενώ η Ιαπωνία αποζημίωσε τις Κορεάτισσες που υποχρέωσε σε αναγκαστική πορνεία, ενώ οι Βρετανοί αποζημίωσαν τους Μάου Μάου στην Κένυα, ενώ οι Ολλανδοί αποζημίωσαν τους Ινδονήσιους - θύματα της αποικιοκρατίας, ενώ τα Κράτη της Καραϊβικής εγείρουν αξιώσεις από την εποχή του δουλεμπορίου, μόνο η Γερμανία αρνείται να συζητήσει τις ελληνικές αξιώσεις. Αρνείται, παρ΄όλο που η ίδια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η επιστημονική επιτροπή της ομοσπονδιακής βουλής αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της». Σημείωσε δε ότι η ΠΕΔ συμμετέχει ενεργά στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου και τα μέλη της, δικηγόροι που έχουν χειριστεί υποθέσεις των θυμάτων της θηριωδίας σε 50 Πρωτοδικεία της χώρας, θα συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση.
Ο Χρήστος Τζιντζιλώνης, Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και Αντιπρόεδρος της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών – Αντιφασιστών) δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το λαό μας και να πιέζουμε μέχρι την τελική Δικαίωση». Αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα σημαντικά ψηφίσματα της FIR υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Ο Βασίλης Μπρακατσούλας, αντιστασιακός, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου και Πρόεδρος έως πριν λίγες μέρες της ΠΟΑΕΑ, δήλωσε ότι η Ελλάδα «είναι η πρώτη χώρα σε θυσίες, αλλά και η χώρα που χάρη στους αγώνες του Λαού μας δεν έστειλε εργάτες στην Γερμανία, ούτε δυνάμεις στο Ανατολικό Μέτωπο». Έχουμε υποχρέωση στους νεκρούς μας «να συνεχίσουμε ενωμένοι να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο. Στον αγώνα αυτό έχουμε μαζί μας και τον Πρώτο Παρτιζάνο της Ευρώπης, τον Μανώλη Γλέζο».
Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Πρόεδρος της ΠΣΑΕΕΑ Στέλιος Ζαμάνος, έκλεισε συγκλονιστικά τη συνέντευξη μία αφήγηση: «την ακριβέστερη περιγραφή για τη σφαγή του Διστόμου την έχουμε από τον κατοχικό νομάρχη, ο οποίος ήταν, τουλάχιστον, γερμανόμουτρο. Κι όμως αυτή την περιγραφή, στην οποία μας περιγράφει ό,τι είδε, προσπάθησα 7 φορές να τη διαβάσω. Στις έξι πρώτες έσπασα, λόγω της φρίκης, την έβδομη κατάφερα να την τελειώσω. Την κατάσταση λίγους μήνες μετά τη σφαγή την ξέρουμε από την περιγραφή του Σουηδού απεσταλμένου του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα. Αυτός, αν και είχε εκείνη την ημέρα παντρευτεί, μόλις έμαθε ότι οι αντάρτες κρατούσαν αιχμαλώτους μια ομάδα Γερμανών, μετά την απελευθέρωση, έσπευσε με ένα φορτηγό γεμάτο προμήθειες, μέσα από τους καταστραμμένους δρόμους στο Δίστομο για να αποτρέψει την αντεκδίκηση. Εκεί βρήκε τον αρχηγό των ανταρτών με τον καινούργιο παπά, γιατί με το κεφάλι του παλιού οι Γερμανοί έπαιζαν φουτμπώλ, οι οποίοι του είπαν: «πράγματι μας λείπουν τα πάντα, είμαστε όμως στον τόπο μας. Ετούτοι εδώ, οι Γερμανοί, έχασαν τον πόλεμο και έχασαν τα πάντα, ας δώσετε σε αυτούς ό,τι φέρατε για μας γιατί έχουν μακρύ δρόμο για την επιστροφή στην πατρίδα τους. Αυτό το νέο τύπο ανθρώπου, πετραδάκι πετραδάκι, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε με την Εθνική Αντίσταση. Ανάθεμα σε εκείνους που μας εμπόδισαν να το ολοκληρώσουμε».
Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ και, μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής Βασίλης Καρκούλιας (οι οποίοι έκαναν και σύντομες παρεμβάσεις), η πανεπιστημιακός και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέπη Ρηγοπούλου, ο Ιγνάτιος Αξιώτης, o Γιάννης Μαύρος και πολλά ακόμη μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αντιστασιακών οργανώσεων και ενώσεων θυμάτων.
70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Διστόμου προειδοποιούμε: δεν θα ησυχάσουμε αν δεν δικαιωθούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.