HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έτος Διαφθοράς και το 2013 στο Δημόσιο - Τι αναφέρει η Έκθεση Ρακιντζή

Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Αρεοπαγίτης ε.τ. Λέανδρος Ρακιντζής, υπέβαλε στον Πρωθυπουργό κ.Αντώνιο Σαμαρά και στον Πρόεδρ...

Ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Αρεοπαγίτης ε.τ. Λέανδρος Ρακιντζής, υπέβαλε στον Πρωθυπουργό κ.Αντώνιο Σαμαρά και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη την προβλεπόµενη από τον ιδρυτικό του νόµο 3074/02 ετήσια έκθεση για το έτος 2013. 
Στην ετήσια έκθεση η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του (www.gedd.gr), ο ΓΕΔΔ αναφέρεται στη συνολική δραστηριότητά του κατά το 2013, στις νοµοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε µε στόχο την πάταξη της διαφθοράς, την καταπολέµηση της κακοδιοίκησης στον δηµόσιο τοµέα καθώς επίσης και στην άσκηση της πειθαρχικής δικαιοδοσίας του στα πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου των δηµοσίων υπαλλήλων. 
Επίσης, στην έκθεση παρατίθενται χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερεύνησε κατά το 2013 και γίνεται µια συνολική επισκόπηση του έργου του. Περαιτέρω περιλαμβάνονται ως παραρτήματα η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) και η βασική νομοθεσία που αφορά στο ΓΕΔΔ και στο ΣΟΕΕ. 
Στην ετήσια έκθεση του ΣΟΕΕ παρουσιάζεται μεταξύ άλλων περιληπτικά, η δραστηριότητα των βασικών Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου κατά το 2012 και ο προγραμματισμός δράσης τους για το 2013. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης ο ΓΕΔΔ, κατά το 2013, διερεύνησε 1519 υποθέσεις, από τις οποίες οι 53 κρίθηκε ότι εκφεύγουν της αρμοδιότητάς του. Εκ των 1466 υποθέσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο εξέτασης ο κύριος όγκος προήλθε από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίας (ποσοστό 48,7% και 19,4% αντίστοιχα). 
Περαιτέρω ο ΓΕΔΔ κινητοποιήθηκε είτε κατόπιν κάποιας πληροφορίας ή ίδιας γνώσης ενός περιστατικού είτε κατόπιν κάποιου δημοσιεύματος σε 38 υποθέσεις (1,5% και 1,3% των υποθέσεων αντίστοιχα), ενώ προχώρησε στην περαιτέρω εξέταση ζητημάτων που ανέκυψαν σε συνέχεια πορισμάτων ελέγχων που του κοινοποιήθηκαν σε 83 περιπτώσεις. Οι οικονομικοί έλεγχοι και τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης αποτέλεσαν την κύρια θεματική κατηγορία για μια ακόμη χρονιά (41,8% των υποθέσεων), οι δε δήμοι συνιστούν την βασική ευρύτερη κατηγορία ελεγχόμενων φορέων (37% των υποθέσεων). 
Τέλος, όπως και κατά το 2012, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο έλεγχος κατέληξε στη διαπίστωση ότι δεν συντρέχει κάποιο πρόβλημα (40,4% των υποθέσεων) γεγονός που συνδέεται με το γεγονός της αύξησης των επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών που εξετάζει ο ΓΕΔΔ. Στο 26,9% των περιπτώσεων εντοπίστηκαν παράνομες συμπεριφορές και πράξεις, τα δε οργανωτικά προβλήματα των ελεγχόμενων φορέων αναδείχθηκαν στο 16,4% των υποθέσεων ως η βασική μορφή προβλήματος. 

Στην ετήσια έκθεση 2013 του ΓΕΔΔ εκτός από τις σημαντικές υποθέσεις και τις θεσμικές και οργανωτικές προτάσεις γίνεται εκτεταμένη αναφορά και στη πειθαρχική διαδικασία. 
Με το νόμο 4152/13 επανήλθε η δυνατότητα άσκησης ένστασης του ΓΕΔΔ κατά όλων των πειθαρχικών αποφάσεων σε ανώτερο βαθμό. Σκοπός της συμμετοχής του ΓΕΔΔ στην πειθαρχική διαδικασία μέσω της άσκησης ένστασης είναι η αποτελεσματικότερη απονομή του πειθαρχικού δικαίου και ο περιορισμός της πιθανότητας μη επιβολής της προσήκουσας πειθαρχικής ποινής ή της ατιμωρησίας των υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα. 

Με τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων υπό τη νέα τους σύνθεση διαφαίνεται σημαντική ποιοτική αναβάθμιση των εκδιδόμενων πειθαρχικών αποφάσεων, γεγονός που σημαίνει αποτελεσματικότερη απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης. 
Επειδή πειθαρχικές αποφάσεις εκδίδονται και από μονομελή όργανα (π.χ. διευθυντές, γεν.διευθυντές, δημάρχους, περιφερειάρχες, διοικητές οργανισμών κ.λ.π. καθώς και από άλλα συλλογικά όργανα όπως Διοικητικά Συμβούλια, Εκτελεστικές Επιτροπές Δήμων κ.λ.π.) 
η δυνατότητα άσκησης ένστασης του ΓΕΔΔ καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντική. 
Όπως προκύπτει από τη στατιστική αποτίμηση των ενστάσεων κατά πειθαρχικών αποφάσεων κατά το 2013 υπάρχει μια σημαντική ποσοστιαία μείωση. Το ποσοστό 4% είναι κάτω από το μισό σε σχέση με το 2012 και καταδεικνύει την αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης με την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης ή άλλων 
ενδεδειγμένων ποινών. 
Σαφής είναι και η βελτίωση στο τομέα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής διαδικασίας με την εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι ότι το Β΄ Εξάμηνο του 2013 σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των πειθαρχικών αποφάσεων (Σύνολο: 1.645 / Ά Εξάμηνο: 495 Αποφάσεις – Β΄ Εξάμηνο: 1.150) Το Β΄ Εξάμηνο του 2013 σε σχέση με το Α΄ Εξάμηνο του ίδιου έτους, υπερτετραπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις όπου επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης (Σύνολο: 248 / Α΄ Εξάμηνο: 41- Β΄ Εξάμηνο: 207). Επιπροσθέτως ο ΓΕΔΔ ως πειθαρχικό όργανο της διοίκησης παρακολουθεί και την ποινική διαδικασία κατόπιν της γνωστοποίησης στο Γραφείο του των ποινικών διώξεων, των 
παραπεμπτικών βουλευμάτων και των καταδικαστικών αποφάσεων κατά υπαλλήλων, οργάνων και λειτουργών του δημόσιου τομέα προς τη κατεύθυνση της έγκαιρης έναρξης και ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας για την οποία ενημερώνεται και το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. 
Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου η πειθαρχική διαδικασία να είναι ταχεία και δεσμευτική

Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης- Γενικά στατιστικά στοιχεία έτους 2013 
  • Συνολικός αριθμός υποθέσεων που εξετάστηκαν από τον ΓΕΔΔ 1519 
  • Πλήθος επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών που εξέτασε ο ΓΕΔΔ 1034 
  • Σύνολο επεξεργασθέντων πορισμάτων και εκθέσεων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου από τον ΓΕΔΔ 1438 
  • Σύνολο ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης 4331 
  • Σύνολο υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα από Σώματα και τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Επιθεώρησης 617 
  • Σύνολο υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα από τον ΓΕΔΔ 34 
  • Σύνολο πειθαρχικών αποφάσεων που κοινοποιήθηκαν στον ΓΕΔΔ 4003 
  • Σύνολο ενστάσεων που άσκησε ο ΓΕΔΔ κατά πειθαρχικών αποφάσεων 96 
  • Συνολικός αριθμός πειθαρχικών διώξεων που άσκησε απευθείας ο ΓΕΔΔ 4 
  • Εντολές για παράσταση πολιτικής αγωγής σε δίκες κατά δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών 31 
  • Προσφυγές που άσκησε ο ΓΕΔΔ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των 
  • Διοικητικών Δικαστηρίων κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων 1 
  • Σύνολο ποινικών υποθέσεων για τις οποίες ζητήθηκε η έναρξη/επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας 1093 
  • Σύνολο δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υποβλήθηκαν στο Γραφείο ΓΕΔΔ 6820 
  • Έλεγχος δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης: Άρσεις τραπεζικού απορρήτου 13 Άρσεις χρηματιστηριακού απορρήτου 12 Άρσεις φορολογικού απορρήτου 10
  • Εκθέσεις ελέγχου περιουσιακής κατάστασης για υποβολή ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης 2 
  • Εκθέσεις ελέγχου περιουσιακής κατάστασης για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που δεν καλύπτονται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα κατά 259.279,91€ και 61.020,29€ 2 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.