HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εκδηλώσεις για τα 300 χρόνια από την κοίμηση του Επ.Κερνίτσης και Καλαβρύτων Ηλία Μηνιάτη

το άγαλμα του Ιεράρχη στο Ληξούρι Κεφαλονιάς Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 300 ετών (1714-2014) από την κοίμηση του μα...

το άγαλμα του Ιεράρχη
στο Ληξούρι Κεφαλονιάς
Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 300 ετών (1714-2014) από την κοίμηση του μακαριστού Επισκόπου Κερνίτσης και Καλαβρύτων Ηλία Μηνιάτη, μεγάλου λογίου Ιεράρχου, τελούνται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καθολικού Αιγιαλείας, την Κυριακή 3 Αυγούστου.

Το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ. Εν συνεχεία θα τελεσθεί Αρχιερατικόν Μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Επισκόπου Κερνίτσης και Καλαβρύτων ΗΛΙΑ ΜΗΝΙΑΤΗ. Μετά το πέρας του μνημοσύνου, εντός του Ιερού Ναού θα ομιλήσει για την μορφή και το έργο του μακαριστού Επισκόπου ΗΛΙΑ ΜΗΝΙΑΤΗ, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Νεκτάριος Μαμαλούγκος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Πλάκας. Μετά το πέρας της ομιλίας θα προσφερθεί κέρασμα στον παρακείμενο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

  • Τριήμερες εκδηλώσεις (1-3 Αυγούστου) έχουν προγραμματισθεί και στον τόπο καταγωγής την Κεφαλονιά. 


Επίσκοπος Κερνίτσης και Καλαβρύτων Ηλίας Μηνιάτης
Ο Ηλίας Μηνιάτης (Ληξούρι, 1669- Πάτρα, 1 Αυγούστου 1714) ήταν Έλληνας ιεράρχης, ο σημαντικότερος εκκλησιαστικός ρήτορας της Τουρκοκρατίας. Διατέλεσε επίσκοπος Κερνίτζης και Καλαβρύτων κατά τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του.

Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1669. Γονείς του ήταν ο ιερέας Φραγκίσκος Μηνιάτης και η Μορεζίνα Περιστιάνου. Από το 1681 έως το 1689, φοίτησε στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο της Βενετίας, κάτω από την προστασία του Μελέτιου Τυπάλδου, ιεροκήρυκα και δασκάλου της ελληνικής κοινότητας της πόλης. Όταν ο Μελέτιος Τυπάλδος έγινε μητροπολίτης Φιλαδελφείας, ο Μηνιάτης έγινε γραμματέας του και την ίδια χρονιά έγινε διάκονος και ιεροκήρυκας στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας. Παράλληλα δίδαξε στη Φλαγγίνειο Σχολή από το 1688 ώς το 1690, καθώς και κατά τα έτη 1698 με 1699. Στο διάστημα 1691 με 1698, έζησε και δίδαξε στην Κεφαλλονιά, την Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, και μετά την σύντομη παραμονή του στην Βενετία, έμεινε για επτά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1710, χειροτονήθηκε επίσκοπος Κερνίτζης και Καλαβρύτων. Δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην επισκοπή του, για τον λόγο ότι είχε σπουδάσει στην Βενετία. Πέθανε στις 1 Αυγούστου 1714 στην Πάτρα. Μετά τον θάνατό του, το λειψανό του ενταφιάστηκε από τον πατέρα του στον ναό του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών στο Ληξούρι.

Το κατεξοχήν έργο του Μηνιάτη ήταν το κήρυγμα, και μάλιστα σε απλή γλώσσα, όπως είχε καθιερωθεί κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έτσι ώστε η διδασκαλία να είναι κατανοητή στον λαό. Ο Μηνιάτης επηρεάστηκε από την μαθητεία του στην Ιταλία και ακολούθησε στο έργο του την παράδοση της περίτεχνης ρητορικής επεξεργασίας του λόγου. Οι σωζόμενες διδαχές του εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1716 στην Βενετία και ακολούθησαν 23 εκδόσεις τους μέχρι το 1900, γεγονός που αποδεικνύει την φήμη και την δημοτικότητα του έργου του.
Πηγές
el.wikipedia.org/ - Ανδρόνικος Δημητρακόπουλος (1872). Ορθόδοξος Ελλάς : ήτοι περί των Ελλήνων των γραψάντων κατά Λατίνων και περί των συγγραμμάτων αυτών. Εν Λειψίαι: Τύποις Μέτζγερ και Βίττιγ. σελ. 167-168. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ