HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το έργο "Kalavryta 2012 στη γκαλερί Joey Ramone του Ρότερνταμ

Μία έκθεση που αποτελεί απόρροια της έρευνας που κάνει η εικαστικός Φωτεινή Γουσέτη τα τελευταία χρόνια στα Καλάβρυτα , λαμβάνει ...



Μία έκθεση που αποτελεί απόρροια της έρευνας που κάνει η εικαστικός Φωτεινή Γουσέτη τα τελευταία χρόνια στα Καλάβρυτα, λαμβάνει χώρα αυτή τη περίοδο στη γκαλερί Joey Ramone στο Ρότερνταμ. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Light beige With Little Black Flowers (ανοιχτό μπεζ με μικρά μαύρα λουλούδια)*.
Στο χώρο της Joey Ramone και μέχρι τις 12 Ιουλίου παρουσιάζονται τα έργα: "Kalavryta 2012" (Καλάβρυτα 2012), η εγκατάσταση about 1500 (περίπου 1500), μία βίντεο-εγκατάσταση και ένα σημειωματάριο με την ονομασία Kappi Hill, Kalavryta, April 2104 (Λόφος του Καππή, Καλάβρυτα, Απρίλιος 2014)
Αναλυτικότερα, το έργο "Kalavryta 2012"** προέκυψε μετά από μία αφήγηση της οικογένειας Βάγια που αφορά τη μεταπολεμική περίοδο. Τότε, μέσα σε ένα πακέτο βοήθειας που δόθηκε στην οικογένεια, υπήρχε μόνο ένας μεγάλος αριθμός μεταξωτών γραβατών. Έτσι, και ενώ ζούσαν σε μία κατεστραμμένη πόλη, κατοικημένη ως επί το πλείστον από παιδιά και χήρες, ύφαναν το περιεχόμενο του πακέτου και το έκαναν κουρελού. 
Η εγκατάσταση about 1500 αποτελείται από πορτρέτα κατοίκων των Καλαβρύτων που έχουν αποδοθεί με το μέσο της ξυλογραφίας. Ο τίτλος αναφέρεται στον κατά προσέγγιση αριθμό των επιζώντων από την καταστροφή. Στο about 1500 επιχειρείται μια αποτύπωση των κατοίκων, αλλά και η εξέλιξη της κοινωνίας των Καλαβρύτων μετά το Δεκέμβριο του ’43. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, καθώς φιλοτεχνούνται συνέχεια καινούρια μέρη. Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης, αποτελεί μία διαδικασία παράλληλη με τη προσπάθεια κατανόησης της πραγματικότητας των Καλαβρύτων μέσα από τις συνεντεύξεις που παραχωρούν οι κάτοικοι στη Γουσέτη. Το μέσο της ξυλογραφίας επιλέχθηκε λόγω του ότι η καταστροφή των Καλαβρύτων έχει αποδοθεί κυρίως ξυλογραφικά από σημαντικούς χαράκτες όπως ο Γ. Βελισσαρίδης και ο Σ. Βασιλείου.
Παράλληλα προβάλλεται η ταινία «Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρη 1943» του σκηνοθέτη παραγωγού Γιάννη Κατωμερή, η οποία γυρίστηκε στα Καλάβρυτα το 1986 με τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας Καλαβρύτων Πάνος Μίχος, τη συμμετοχή και υποστήριξη κατοίκων και την ηθοποιό Αγάπη Μανουρά. Σε διάλογο με τη ταινία του Κατωμερή προβάλλεται η βιντεοσκοπημένη συνέντευξη της καλαβρυτινής Ευθυμίας Παπαδημητροπούλου Μπενάκη***, η οποία μιλάει για την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας. Τέλος το σημειωματάριο Kappi Hill, Kalavryta, April 2014, λειτουργεί σαν φυτολόγιο με αποξηραμένα φυτά και άνθη μαζεμένα από το λόφο του Καππή, από το σημείο δηλάδη που έγινε η εκτέλεση το ’43.
Η Γουσέτη τοποθετεί το πλαίσιο αυτής της έρευνάς στην κοινωνική και ιδεολογική κρίση που ακολουθεί την οικονομική. Επιλέγει διαφορετικά εικαστικά μέσα για την απόδοση των νοημάτων που προκύπτουν από τις εξιστορήσεις των κατοίκων και επιχειρεί να εξετάσει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν ως ανάγκη για κάθαρση. Μέσα από την υλοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής της πορείας, η εικαστικός διερωτάται για το αν η τέχνη θα μπορούσε να συνεισφέρει σε μία διαδικασία κάθαρσης.
Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δουλειά προβάλλεται και υποστηρίζεται από τη γκαλερί Joey Ramone και το Centrum Beeldende Kunst Rotterdam (Κέντρο Εικαστικών Τεχνών του Ρόττερνταμ) επισημαίνει ότι τα θέματα προς συζήτηση που προκύπτουν από την περίπτωση των Καλαβρύτων, αφορούν ένα πολύ ευρύτερο κοινό.
Ο χώρος της γκαλερί διαμορφώθηκε κατάλληλα για αυτή την έκθεση, από την Ισπανίδα αρχιτέκτονα και εικαστικό Isabel Marcos.

* Ο τίτλος αναφέρεται στο χρώμα που είχε το φουστανάκι που φορούσε η κυρία Αντιόπη Καρκούλια-Κωνσταντίνου σε μία φωτογραφία που απεικονίζεται με τη μητέρα της και τον αδερφό της. Η φωτογραφία αυτή υπάρχει στη έκδοση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος “Μαρτυρίες- Κραυγή”, και έχει αποδοθεί από τη Γουσέτη χαρακτικά.
** Η ύφανση του έργου Kalavryta 2012 έγινε αφιλοκερδώς από τον Πολιτιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Ταξιδευτές Πολιτισμού.
*** με τη συγκατάθεση της Ευθυμίας Παπαδημητροπούλου Μπενάκη.
****οι φωτογραφίες είναι της εικαστικού, διοργανώτριας εκθέσεων και συνιδιοκτήτριας της Joey Ramone Κικής Πετράτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.