Έγινε, σήμερα, 14 Αυγούστου 2014, παραμονή της Παναγίας στα Καλάβρυτα, στην κεντρική εκκλησία, το καθιερωμένο μνημόσυνο προς τιμή και μνήμ...
Έγινε, σήμερα, 14 Αυγούστου 2014, παραμονή της Παναγίας στα Καλάβρυτα, στην κεντρική εκκλησία, το καθιερωμένο μνημόσυνο προς τιμή και μνήμη της ηρωίδας Καλαβρυτινής Μάνας.
Το Μνημόσυνο τελέστηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, εφημέριο του Ιερού Ναού, λόγω εκτάκτου κωλύματος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.κ. Αμβροσίου, ο οποίος απουσίαζε στην κηδεία προσφιλούς του προσώπου, και παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, ο πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο πρώην Νομάρχης κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαβρύτων κ. Ηλίας Αρμπής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής και πολλοί Καλαβρυτινοί απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Την ομιλία εκφώνησε ο ορισθείς από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, Πρόεδρός του, κ. Δημήτρης Χουλιάρας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«...Μπροστάρισσες και πιστές στο χρέος απέναντι σε νεκρούς και ζωντανούς, οι μοναδικές αυτές γυναίκες, οι Καλαβρυτινές Μανάδες, με δύναμη περίσσια, με αξιοπρέπεια και μεγαλοσύνη δίδαξαν στα παιδιά τους την αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Τους παρέδωσαν τις αρχές, τις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου, τον γενναίο και αξιοπρεπή τρόπο που ήξεραν να ζουν. Τα χαρίσματα της ψυχής τους που αναδείχθηκαν μέσα από τον πόνο και την απώλεια.
Δεν δείλιασαν, δεν δίστασαν, με ήθος και σύνεση, πιστές στο καθήκον, έχτισαν την επόμενη ημέρα. Πάλεψαν, άντεξαν και μας παρέδωσαν το μέλλον της πόλης.
Είμαστε αιώνια ευγνώμονες στις ιερές αυτές ψυχές για τον αγώνα και την προσφορά τους σε όλους εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Στις Καλαβρυτινές Μανάδες οφείλουμε την αναγέννηση της πόλης μας. Την ανάσταση των Καλαβρύτων από τις τέφρες τους.
Η Μορφή της στους χώρους του Μουσείου ανάμεσα στους νεκρούς της, να ανεβαίνει στη Ράχη του Καπή, να σκάβει, να θρηνεί, να διηγείται με φωνή τρεμάμενη όσα έζησε, διασώζει τις Μνήμες που καθημερινά αντιπαλεύουν τη βία και το άδικο του σύγχρονου κόσμου.
Στη Ράχη του Καπή, η Πετρωμένη Μορφή της, είναι η ίδια η ιστορία της Πόλης και της αναγέννησής της, μάρτυρας του εγκλήματος και φρουρός της Μνήμης.
Η Καλαβρυτινή Μάνα έγινε αιώνιο σύμβολο αγώνα, καρτερίας και αδάμαστης θέλησης για ζωή και δημιουργία, φωτεινό πανανθρώπινο παράδειγμα.
Παράδειγμα αγώνα, αξιοπρέπειας και ηρωισμού.
Αξιοπρέπειας και ηρωισμού, γιατί, οι Καλαβρυτινές μάνες, έφυγαν, στη διαδρομή των χρόνων, από κοντά μας, όχι μόνο πονεμένες αλλά και το κυριότερο, αδικαίωτες.
Για το τρομερό έγκλημα των Γερμανών, σε βάρος των ανδρών, των παιδιών, των αδελφών και των πατεράδων τους, μέχρι σήμερα, κανένας δεν πλήρωσε.
Οι εκτελεσθέντες στη Ράχη του Καππή δεν δικαιώθηκαν. Ο πόνος και η ψυχική οδύνη της Καλαβρυτινής μάνας δεν μετριάσθηκε, δεν απαλύνθηκε.
Οι Καλαβρυτινές μάνες, έφυγαν, με το σφίξιμο στην καρδιά, με τον πόνο και τη θλίψη στην ψυχή με το ερωτηματικό και την απορία στα χείλη.
Οι Καλαβρυτινές μάνες απορούν ακόμη γιατί, ενώ κάθε έγκλημα πολέμου, εναντίον αμάχων και αθώων – όπως το έγκλημα των Καλαβρύτων – σύμφωνα με τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες πρέπει να τιμωρείται και να αποδίδεται δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα, ακόμη, οι δίκαιες απαιτήσεις των θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας, για την καταβολή αποζημιώσεων και επανορθώσεων, από τη Γερμανία, παραμένουν ανικανοποίητες, ανεξόφλητες, εκκρεμείς.
Και το μεγάλο αυτό γιατί των Καλαβρυτινών μανάδων μας δείχνει το δρόμο, μας καθοδηγεί και μας εμψυχώνει.
Ο Δήμος Καλαβρύτων στη μνήμη των ηρωίδων Καλαβρυτινών μανάδων συνεχίζει σταθερά και αταλάντευτα να διεκδικεί την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, όχι για την καθαρά οικονομική χρηματική αξία τους – άλλωστε ο τραγικός θάνατος των αθώων και αμάχων συμπολιτών μας δεν αποζημιώνεται – αλλά για την ηθική δικαίωση, την αγαλλίαση, την απάλυνση του πόνου που θα αισθανθούν, εκεί που βρίσκονται, οι Καλαβρυτινές μάνες και οι συγγενείς των θυμάτων, από το γεγονός ότι οι Γερμανοί, που δολοφόνησαν τους ανθρώπους τους, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για το έγκλημά τους αυτό.
Τη δίκαιη αυτή απαίτησή μας, ΔΕΝ τη συμψηφίζουμε, ΔΕΝ την απεμπολούμε, ΔΕΝ παραιτούμαστε απ’ αυτή και ΔΕΝ συμβιβαζόμαστε, με οποιεσδήποτε χορηγίες, παροχές ή δωρεές έχουμε, ήδη, λάβει ή θα λάβουμε στο μέλλον.
Η Διεκδίκηση μας για την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων είναι και θα είναι συνεχής, δυναμική, αδιαπραγμάτευτη, ανυποχώρητη, ασυμβίβαστη, μέχρι την τελική δικαίωση.
Σήμερα, 71 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, μια – δυο μόνο από τις Καλαβρυτινές μάννες ζουν, πιά, ανάμεσα μας. Οι υπόλοιπες επέστρεψαν για να συναντήσουν τους αγαπημένους τους. Εκεί στην ουράνια χορεία των Μανάδων του Πόνου, κοντά στην Παναγιά, μεσιτεύουν για τις Μανάδες που υποφέρουν στον κόσμο.
Συμπαραστέκονται στις μανάδες του κόσμου και θρηνούν για τα παιδιά τους που δολοφονούνται αναίτια. Πάσχουν με όλους τους αδικημένους, τους αθώους νεκρούς του πολέμου, της βίας, της βαρβαρότητας, της τρομοκρατίας στο σύγχρονο κόσμο. Αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, που, όλο, εγκυμονείται και δεν έρχεται.
Εκατοντάδες εικόνες πολέμου και βίας. Σκηνές θρήνου γυναικών απαράμιλλα ίδιες με τις τραγικές εκείνες εικόνες του ΄43 επαναλαμβάνονται καθημερινά.
ΟΙ ΜΑΝΕΣ εξακολουθούν να δοκιμάζονται. Οι εικόνες με τις Μανάδες με νεκρά παιδιά στην αγκαλιά που θρηνούν, μεταδίδονται με απελπιστική συχνότητα.
Σήμερα, με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων συμπολιτών μας και στον ηρωικό αγώνα και την αγωνία των Καλαβρυτινών μανάδων διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη της και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας των νεκρών μας και του σκληροτράχηλου αγώνα των μανάδων ν’ αναστήσουν την πόλη μας, μηνύματα, πάντα επίκαιρα και διαχρονικά, μηνύματα, καταδίκης του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, καταδίκης του πολέμου, μηνύματα Ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας, και συναδέλφωσης των λαών και ευχόμαστε αυτό που εύχεται και ο ποιητής “Το όνειρο και το χαμόγελο της μάνας να είναι πάντα η ΕΙΡΗΝΗ”».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.