ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στ...
ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ
Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για τον αντιρατσιστικό Νόμο και σχετικά με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων (το μεγαλύτερο της περιόδου της Κατοχής) αλλά και των άλλων Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων της ίδιας περιόδου, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση συντονίζοντας την σχετική πρωτοβουλία και συνεχίζοντας την πρωτοβουλία της αποστολής Επιστολής προς τον Υπουργό Παιδείας, επανέρχεται με νέο αίτημα προς όλους τους σχετικούς φορείς και προσωπικότητες να ζητήσει την ευαισθησία των ιθυνόντων για ένα δίκαιο αίτημα πολύ σημαντικό, κυρίως από την πλευρά της ηθικής υπόστασης του, για όλες τις περιοχές της Ελλάδας που υπέστησαν τα δεινά του Ναζισμού κατά την περίοδο της ΙταλοΓερμανικής Κατοχής 1940-1944.
Όπως μας ενημερώνει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση μέσω ανακοίνωση που εξέδωσε,
"Το αίτημά είναι να περιληφθεί η φράση «Ελληνικό Ολοκαύτωμα 1940-1944» δίπλα στην φράση Ολοκαύτωμα της Εισηγητικής Έκθεσης του υπό ψήφιση νόμου για το Ρατσισμό «Στην παράγρ. 2 της Αιτιολογικής Έκθεσης του Σχ. Ν. "Τροποποίηση του Ν. 927/1979, (Α΄ 139) ...για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)" όπου γίνεται αναφορά στο Ολοκαύτωμα χωρίς όμως να προσδιορίζονται ειδικότερα στοιχεία του. Νοείται βεβαίως ότι η ευθεία αναφορά του γίνεται για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.
Στο σημείο αυτό ζητείται να εξειδικευτεί με προσθήκη αναφοράς δίπλα στην λέξη Ολοκαύτωμα με την φράση <Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, Ελληνικό Ολοκαύτωμα 1940-1944, ….. > αναδεικνύοντας έτσι την σημαντική παράμετρο και του Ελληνικού Ολοκαυτώματος.
Θεωρούμαι ότι το δίκαιο αυτό αίτημα θα τύχει ευρείας υποστήριξης από όλους του εμπλεκόμενους και ευαισθητοποιημένους Φορείς, Οργανώσεις, τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να στηρίξουμε με τον τρόπο αυτό ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το δίκαιο αίτημα δεκάδων φορέων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και παράλληλα να αναδείξουμε τα στοιχεία των Ελληνικών Καταστροφών της περιόδου εκείνης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση των δικαίων αιτημάτων για τις πολεμικές επανορθώσεις.
Η ενέργειά θα αποτελέσει σημαντική ηθική αναγνώριση για ΟΛΕΣ τις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά της Ελλάδας.
Καλούμαι όλους τους φορείς που συμφωνούν στο επισυναπτόμενο κείμενο να μας στείλουν στο e-mail : pankalavritini.enosi@gmail.com την σύμφωνη γνώμη τους και να επισυναφθεί το όνομα του φορέα και του υπογράφοντος εκπροσώπου στο κείμενο που θα αποσταλεί σε όλους τους αναφερόμενους στην επιστολή για το θέμα
Για τον συντονισμό της πρωτοβουλίας είναι υπέυθυνος ο κ Δημήτριος Βαρβιτσιώτης Πρόεδρος της ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ"
TO KEIMENO ΠΡΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ :
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί Κομμάτων,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Πέρα από τα γνωστά Μεγάλα Ολοκαυτώματα στην Ελλάδα της περιόδου 1940-1944 όπως των Καλαβρύτων, του Διστόμου, των Λιγκιάδων, της Βιάννου, του Χορτιάτη και δεκάδων άλλων, και ενώ ο κατάλογος με τους Μαρτυρικούς Τόπους της χώρας μας την περίοδο 1940-44 έχει ξεπεράσει προ πολλού τους 100, και δεν έχει τέλος (βλ. πρόσφατη απόφαση ΣτΕ για χαρακτηρισμό ως μαρτυρικών νέων τόπων της χώρας, της Κορμίτσας Αμφίπολης, του Κεράσοβου Πωγωνίου Ιωαννίνων και των χωριών του Ανατολικού Κιλκίς Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά), και ενώ επίσης σήμερα διεκδικείται από 38 υπογράφοντες Έλληνες Βουλευτές και δεκάδες άλλους που υποστηρίζουν την πρόταση -και δικαίως- η εξομοίωση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, αναμένεται ότι η Ελληνική Βουλή θα διαμορφώσει Νόμο δίκαιο σχετικά με το πλαίσιο της αναγνώρισης του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, με πνεύμα ισονομίας πρωτίστως όσον αφορά το «Ελληνικό Ολοκαύτωμα (1940-44)» συνολικά θεωρούμενο, ώστε να περιλάβει όλες τις Ελληνικές περιπτώσεις, που προξενήθηκε από τους ίδιους θύτες ναζιστές την ίδια καταστροφική ιστορική περίοδο και με επίσης την ίδια βαρβαρότητα απέναντι στα θύματα και τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις του στην Ελληνική κοινωνία.
Υπενθυμίζουμε την εξαιρετικής σημασίας λεκτική αναγνώριση του «Ελληνικού Ολοκαυτώματος» από τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο κύριος Γκάουκ μάλιστα, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι δεν γνώριζε το πραγματικό εύρος των θηριωδιών των Ναζί. «Πριν επισκεφθώ την Ελλάδα ασχολήθηκα με τη σχετική βιβλιογραφία που υπήρχε και διαπίστωσα ότι κανείς δεν ήξερε, ούτε και εγώ, σε ποιο βαθμό οι πρόγονοί μας έκαναν θηριωδίες. ..»
Το σκέλος της ηθικής αναγνώρισης του «Ελληνικού Ολοκαυτώματος 1940-44» από την πολιτεία έχει για εμάς πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα ως δικαίωση, σε σχέση με το προβλεπόμενο σκέλος της ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος.
Ειδικά σήμερα, που η απουσία επαρκούς διαφώτισης των νέων μέσα από το σχολικό σύστημα έχει οδηγήσει στην άγνοια της θηριωδίας της ναζιστικής ιδεολογίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την εμφάνιση ναζιστικών μορφωμάτων μέσα στην ελληνική κοινωνία, επιβάλλεται κατά τη γνώμη μας η προβολή του «Ελληνικού Ολοκαυτώματος 1940-1944» με αρχή την αναφορά του στο συζητούμενο Νόμο ενάντια στον ρατσισμό, αλλά και τη σε βάθος διδασκαλία του στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται ένα σημαντικό διδακτικό μέσο στους έλληνες εκπαιδευτικούς προκειμένου να αναδείξουν τεκμηριωμένα την φαυλότητα της ναζιστικής ιδεολογίας μέσα από τη γνώση των πραγματικών δεινών που υπέστη ο λαός μας κατά την εν λόγω περίοδο. (*)
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε στο υπό ψήφιση Νόμο να περιληφθεί δίπλα στην αναφορά « Εβραϊκό Ολοκαύτωμα» και η φράση «Ελληνικό Ολοκαύτωμα 1940-1944»
Οι Υπογράφοντες Φορείς
(*) Σχετικό αναλυτικό Υπόμνημα (με τεκμηρίωση περί της αναγκαιότητας αναγνώρισης του «Ελληνικού Ολοκαυτώματος» ως ισότιμου με το Εβραϊκό) έχει υποβληθεί από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο (με αρ. Πρωτ. 5466/27-1-2014), το οποίο στηρίζουν δεκάδες φορείς, μεταξύ των οποίων η Ένωση Θυμάτων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Ενώσεις Θυμάτων της περιόδου 1940-1944, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, πολιτικοί, άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεκάδες προσωπικότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.