Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Κρήτη για τις μεθοδεύσεις του γερμανικού κράτους ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και ειδ...
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Κρήτη για τις μεθοδεύσεις του γερμανικού κράτους ως προς το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και ειδικά ως προ ςτο περιβόητο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον». Με σημερινές τους δηλώσεις στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τις επιφυλάξεις τους για τους σχεδιασμούς αυτούς εκφράζουν τόσο ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης όσο και ο αντιδήμαρχος του μαρτυρικού Δήμου Καντάνου, οι οποίοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο προσεταιρισμού των μαρτυρικών δήμων της χώρας. Είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών αποζημιώσεων και οι σκληρές δηλώσεις του Αριστομένη Συγγελάκη από τη μαρτυρική Βιάννο (Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ)
Όπως αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν»: Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τους σκοπούς και τη λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ταμείου εμφανίζεται και ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης δήμαρχος Ανωγείων και πρώην πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων Ελλάδος. «Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί θέμα εθνικής διαπραγμάτευσης και δεν μπορεί να λυθεί με μονομερείς ενέργειες ή με αποφάσεις μερικών μόνο από τους εκπρόσώπους της Αυτοδιοίκησης» λέει στην «Εφ.Συν.» ενώ και ο ίδιος αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δέχτηκε πολλές... επιθέσεις φιλίας από γερμανικούς φορείς για συνεργασίες σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. «Κάθε φορά ζητούσα στην αλληλογραφία μας για κάθε πιθανή συνεργασία να διατυπώνεται ρητά το θέμα των διεκδικήσεων της Ελλάδας και του μαρτυρικού τόπου των Ανωγείων. Τελικά καμία από αυτές τις συνεργασίες δεν ευδοκίμησε...» τονίζει ο ίδιος.
Επιφυλάξεις για την γερμανική πρωτοβουλία εκφράζει και ο Γιάννης Φιωτάκης, αντιδήμαρχος του Δήμου Καντάνου στα Χανιά και εκπρόσωπος του Δήμου στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων. «Αν και δεν έχει φτάσει καμία επίσημη ενημέρωση στην Κάντανο για το ζήτημα θεωρώ πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος. «Είναι πάγια πολιτική της Γερμανίας να προσπαθεί με έμμεσους τρόπους να προσεγγίσει τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά. Έχουμε φτάσει να δούμε εκδηλώσεις μνήμης σε μαρτυρικό δήμο με χορηγό τη γερμανική πρεσβεία. Ασφαλώς δεν είναι κανείς εναντίον της συναδέλφωσης των λαών αλλά δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε πως το μεγάλο χρέος της Γερμανίας για αποζημιώσεις προς την Ελλάδα παραμένει και δε θα σβηστεί όσες χορηγίες και άλλου είδους φιλοφρονήσεις κι αν γίνουν».
Στόχος η... επεξεργασία του παρελθόντος
Περισσότερη τροφή στις επιφυλάξεις των ελληνικών δήμων δίνει και η ρητορική που χρησιμοποιεί το επίσημο γερμανικό κράτος. Πρόσφατα σε δηλώσεις του για την ίδρυση του... Ταμείου ο Γερμανός πρέσβης Δρ. Πέτερ Σόοφ τόνισε: «Ένα Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, θα έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία του παρελθόντος..!»
«Το παρελθόν δε σηκώνει καμία επεξεργασία», λένε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης και σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του Μανώλης Γλέζος τονίζουν πως θα συνεχίσουν να ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη γερμανική και στην ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του συνολικού ζητήματος της απόδοσης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις θυμάτων, επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, πολιτιστικοί θησαυροί).
Μάριος Διονέλλης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.