Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και του φυσικού πλού...
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας, ενώ καταψήφισε σύσσωμη από την αντιπολίτευση κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της προστασίας των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας.
Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση:
«Στις περιπτώσεις ακινήτων εκτός σχεδίου για τα οποία εκδόθηκε νόμιμη άδεια προ της 11/6/1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση και δεν κηρύσσεται αναδασωτέα επιφάνεια αυτών ίση με την απολύτως αναγκαία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης-οικοδομικής άδειας, ούτε απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «σκόπιμες ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις της κυβέρνησης», αλλά και για «νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων σε βάρος της προστασίας των δασών, ο κ. Ταγαράς αντέτεινε ότι, δεν μπορεί να αρνείται η πολιτεία να ασκήσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί νόμιμα δικαιώματα που απέκτησαν και κατοχύρωσαν από την ίδια την Πολιτεία, εδώ και δεκαετίες.
«Δίνουμε την δυνατότητα σε 7.500 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από τους οποίους οι 6.500 βρίσκονται στην επαρχία, μέσα από νόμιμες πλέον διαδικασίες και με πολύ αυστηρούς όρους, να μπορούν να οικοδομήσουν στο 1/4 της έκτασης», επεσήμανε ο κ. Ταγαράς.
Ανταλλαγή γης για τους μετά το 1975 οικοδομικούς συνεταιρισμούς
Οπως εξηγούν από το υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», όλοι οι μετά το 1975 ιδιοκτήτες εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών θα πρέπει να μετακομίσουν. Μάλιστα, για τους τελευταίους η ανταλλαγή γης μοιάζει να είναι μονόδρομος αφού δεν μπορούν να χτίσουν σε δασικό μέρος και δεν δικαιούνται αποζημίωση από τα δικαστήρια. Η ανταλλαγή εκτάσεων θα γίνει σε περιοχές που είναι κοντά σε μικρούς, εγκαταλειμμένους οικισμούς και θέτει σε εφαρμογή την ιδιωτική πολεοδόμηση, ένα «πολεοδομικό εργαλείο» μέσω του οποίου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν την κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία των οικισμών.
Ζώνες υποδοχής
Όπως προβλέπεται, οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα στήνονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», σε ζώνες εκτός της Κρήτης, της Εύβοιας, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Πάτρας, του Βόλου και της Λάρισας. Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα γίνεται μέσω της Τράπεζας Γης (δεξαμενή δικαιωμάτων επί ακινήτων). Ποσοστό 50% της έκτασης αποδίδεται -πάλι μέσω της Τράπεζας Γης- στο Δημόσιο. Αυτή η έκταση επιβάλλεται να είναι είτε ενιαία είτε διαιρετή σε τμήματα με επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 20 στρεμμάτων. Παράλληλα, ποσοστό 10% του συνόλου των προστατευόμενων εκτάσεων αποδίδεται στους δήμους για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τίθενται σε ειδικό καθεστώς προστασίας.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο οπότε και θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του και επί των άρθρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.