Παρασκευή πάστας (σπιτικού τοματοπολτού, με τον παραδοσιακό Καλαβρυτινό τρόπο, όπως τον έφτιαχναν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας) ...
Παρασκευή πάστας
(σπιτικού τοματοπολτού, με τον παραδοσιακό Καλαβρυτινό τρόπο, όπως τον έφτιαχναν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας)
γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Τις περασμένες δεκαετίες, που το σπίτι έπρεπε να έχει αυτάρκεια στο κάθε τι, οι νοικοκυρές έφτιαχναν τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη και την πάστα της χρονιάς. Τα σημερινά χημικά συντηρητικά δεν υπήρχαν στις τοπικές αγορές, τουλάχιστον, και το κύριο μέσο συντήρησης ήταν το αλάτι.
Χρειάζονται μεγάλες ποσότητες πολύ ώριμης ντομάτας, τις οποίες κόβουμε και στύβουμε πολύ καλά στο σουρωτήρι. Τα μόνα που πετάγονται είναι τα σπόρια, οι φλοίδες και το σκληρό της ντομάτας.
Αφού τελειώσει η διαδικασία του στυψίματος, βράζουμε πολλή ώρα το χυμό, ώστε να γίνει αρκετά παχύρρευστος, ανακατεύοντας πολύ συχνά να μην πιάσει (να μην κολλήσει στον πάτο του σκεύους, συνήθως κακάβι). Κατόπιν προσθέτουμε αλάτι, σε αναλογία 15-20% και ανακατεύουμε καλά, να διαλυθεί ομοιόμορφα στην πάστα μας. Μετά τη βάζουμε σε ταψιά και την αφήνουμε για μια νύχτα στον παραδοσιακό φούρνο, μόλις βγάλουμε το ψωμί.
Ύστερα απ' όλ' αυτά η πάστα μας είναι έτοιμη και τη φυλάμε σε πήλινα λαήνια για τα κοκκινιστά φαγητά. Να σημειώσουμε ότι επειδή είναι πολύ αλμυρή, το φαγητό χρειάζεται λιγότερο αλάτι.
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.