Η πιο σημαντική ανασκαφή που πραγματοποιείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη Δυτική Ελλάδα είναι αναμφίβολα η ανασκαφή στην Αρχαία Ελί...
Η πιο σημαντική ανασκαφή που πραγματοποιείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη Δυτική Ελλάδα είναι αναμφίβολα η ανασκαφή στην Αρχαία Ελίκη. Για περισσότερο από μισόν αιώνα ασχολήθηκαν στο παρελθόν ερευνητές και επιστήμονες με το θέμα της χαμένης Ελίκης. Όμως «χειροπιαστά» την Ελίκη που ο σημαντικός έλληνας αρχαιολόγος Σπ. Μαρινάτος σύγκρινε μόνον με την Πομπηία, εντόπισαν στην παραλιακή πεδιάδα ανάμεσα στο Αίγιο και στο Διακοπτό η δική μας Αιγιώτισσα αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου και οι συνεργάτες της, μετά από χρόνια επίπονης, σοβαρής και προσεκτικής έρευνας αποδεικνύοντας ότι το «μυστήριο» Ελίκη που όλοι έψαχναν στο βυθό του Κορινθιακού, βρισκόταν 3-5 μ. κάτω από τα πόδια μας στην ξηρά και στα σύγχρονα όμορφα χωριά της Αιγιάλειας, στην Ελίκη, το Ριζόμυλο και τα Νικολαίικα. Αντί όμως αυτή η επιστημονική επιτυχία που έτυχε αμέσως παγκόσμιας αναγνώρισης, να εισπράξει τον ελληνικό επίσης έπαινο και την υποστήριξη, προκάλεσε τι άλλο; Τη γνωστή αντίδραση της μετριότητας που όταν αντιλαμβάνεται ότι κάποιος άλλος καλύτερος τραβάει μπροστά, επιστρατεύει όλους τους μηχανισμούς για να τον σταματήσει…
Κατάφεραν λοιπόν οι μετριότητες με μια υπουργική απόφαση του Π. Παναγιωτόπουλου το 2013 να διακόψουν τις ανασκαφές στη “Χαμένη… Ατλαντίδα της Αιγιάλειας”, όπως επισημαίνει ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ Σωτήρης Ξενάκης σε εκτενές άρθρο του, δίνοντας όλη τη διάσταση της μεγάλης σημασίας των ανασκαφών και των ευρημάτων στην Αρχαία Ελίκη και θέτοντας προ των ευθυνών τους όσους με τη στάση τους συνετέλεσαν στην αιφνιδιαστική διακοπή των ανασκαφών. Για τα αρνητικά αποτελέσματα «της δοκιμασμένης και επιτυχημένης μεθόδου των μεθοδεύσεων και της παραπληροφόρησης» έκανε λόγο με τις δηλώσεις της στο δημοσιογράφο η Ντόρα Κατσωνοπούλου.
Πάντως, προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι και ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, αν και ενημερώθηκε σε βάθος για το θέμα από τους υπεύθυνους της έρευνας σε συνάντηση στο γραφείο του προ διμήνου με τη συμμετοχή του βουλευτή Θ. Νταβλούρου και του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Θ. Παναγόπουλου, δεν έχει μέχρι σήμερα επιλύσει το ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει οποιαδήποτε εξήγηση ή αιτιολογία για τη μη επίλυσή του. Για μια ακόμη φορά, το υπηρεσιακό κατεστημένο αποδεικνύεται ισχυρότερο της πολιτικής βούλησης και εξουσίας, ιδίως όταν η τελευταία στοχεύει στην εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων και μόνον. Έτσι, ενώ πλειάδα πρώην Υπουργών Πολιτισμού, όπως των Ε. Βενιζέλου (2003), Π. Τατούλη (2004-2005), Γ. Βουλγαράκη (2006-2007), Μ. Λιάπη (2008), Α. Σαμαρά (2009), Π. Γερουλάνου (2011) και Π. Αλιβιζάτου (2012), θεώρησαν σημαντική την έρευνα στην Αρχαία Ελίκη και τη στήριξαν με τις αποφάσεις τους, “κάποιοι σήμερα προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικούς στόχους δεν διστάζουν με τις ενέργειες και τη στάση τους να αμφισβητούν ακόμη και τη νομιμότητα των αποφάσεων του σημερινού πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (!)”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η Ντόρα Κατσωνοπούλου.
Πέπη Σπηλιωτοπούλου
www.filodimos.gr
www.radioegio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.