HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ στην Μυθολογία

γράφει ο Βασίλης Τακτικός Στον Ερύμανθο η θεά του κυνηγίου Άρτεμη, συνήθιζε να κυνηγά αγριογούρουνα και ελάφια. Στον Ερύμανθο όμως θα ...

γράφει ο Βασίλης Τακτικός
Στον Ερύμανθο η θεά του κυνηγίου Άρτεμη, συνήθιζε να κυνηγά αγριογούρουνα και ελάφια. Στον Ερύμανθο όμως θα συναντηθεί και η Καλλιστώ με τον γιό της Αρκά, σε μία συνάντηση που ο θεός Δίας θα κάνει ιστορική.

Το όρος Ερύμανθος ή Ωλονός αποτελεί επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος, που εκτείνεται σαν οροσειρά στα όρια Αχαΐας και Ηλείας. Έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Ωλενός(Ωλονός)που είναι 2.224 μ. και βρίσκεται στο έδαφος των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Ανατολικά δημιουργεί διακλαδώσεις όπως οι υψηλές Κορυφές, το Καλλιφώνι και το όρος Λάμπειο. Είναι το τέταρτο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου. Άλλες κορυφές είναι η Μουγγίλα (2169 μ),ο Προφήτης Ηλίας (2124 μ), ο Πυργάκος (2050 μ), το Νεραϊδοβούνι(1923 μ), η ψηλή τούρλα (1891 μ), η Λεπίδα (1541 μ),το Μελισσοβούνι (1464 μ), και ο Άγιος Αθανάσιος (1219 μ). Έχει δάση από έλατα, δρυς, κέδρους, πεύκα και πρίνους. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Πηνειός, Σελινούς, Ερύμανθος, Πείρος και Παραπείρος κ.ά. Ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού - Πίνδου και στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Στην αρχαιότητα θεωρούνταν τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας είχε έναν απόγονο που ονομαζόταν Ερύμανθος και απ αυτόν πήρε το όνομά του το βουνό.Η Αφροδίτη «πέτρωσε» τον Ερύμανθο γιατί την είδε να κάνει μπάνιο με τον Άδωνη. Ο Απόλλωνας για να εκδικηθεί μεταμορφώθηκε σε αγριόχοιρο και σκότωσε τον Άδωνη.
Στο όρος αυτό και ο Ηρακλής θανάτωσε τον Ερυμάνθιο κάπρο, που είχε γίνει η μάστιγα της περιοχής. Ο Ηρακλής κυνήγησε τον Ερύμανθο κάπρο και τον εξάντλησε μέσα στα χιόνια που είχε το βουνό. Τον σκότωσε με τα φαρμακερά του βέλη, απαλάσσοντας έτσι την περιοχή από αυτόν.
Στον Ερύμναθο όμως θα συναντηθεί και η Καλλιστώ με τον γιό της Αρκά, μια μέρα που αυτός πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει. Εκεί είδε τη - μεταμορφωμένη πάντα σε αρκούδα - μητέρα του, που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση, και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει. Τότε ο Δίας για να αποφύγει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε και τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι αναγνώρισε τη μητέρα του, επειδή όμως φοβήθηκε την οργή της Ήρας, αμφότερους τους μετέφερε στον ουρανό και μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Απο τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας η Μικρή Άρκτος.
Ο ποταμός Ερύμανθος αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ των περιφερειών «Πελοποννήσου» και «Δυτικής Ελλάδας». Το όριο που διαχωρίζει τις περιφέρειες από το κέντρο και δυτικά της Πελοποννήσου. Η βασική κοίτη του ποταμού ξεκινά από την περιοχή των Τριποτάμων και φθάνει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, στα όρια των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας. Η διεύθυνση της ροής του ποταμού Ερυμάνθου είναι από το βορρά προς τον νότο. Ειδικότερα, διαχωρίζει το βορειοδυτικό τμήμα της Αρκαδίας από το Νομό Ηλείας.

Βασίλης Τακτικός
Δημοσιoγράφος σύμβουλος επικοινωνίας- τ. Δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.