Το σημερινό καθεστώς συνταξιοδότησης των αγροτών δεν τους επιτρέπει να συνταξιοδοτούνται πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, ...
Το σημερινό καθεστώς συνταξιοδότησης των αγροτών δεν τους επιτρέπει να συνταξιοδοτούνται πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», το καθεστώς αυτό «δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών».
Συνεπώς, από τη δημοσίευση του νόμου πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδητηθούν με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών.
Σε περίπτωση που ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε πρόσωπα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10,5 εκατ. ευρώ από το 2017 και μετά.
Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στον ΟΑΕΔ
Με την ίδια τροπολογία προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον ΟΑΕΔ και η πλήρης αξιοποίηση του διαδικτύου, προκειμένου οι δικαιούχοι του Οργανισμού να έχουν πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, δεν θα απαιτείται πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας.
Εξάλλου με την τροπολογία:
-τροποποιείται η σύνθεση του ΔΣ της ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπου σε αυτό και του υπουργείου Υγείας.
-η ΗΔΙΚΑ ΑΕ θα αποδίδει σε άμεση σύνδεση και σε πραγματικό χρόνο ΑΜΚΑ στο νεογέννητο ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησής του.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.