Ένας από τους μεγάλους σταθμούς της ιστορίας μας, ένα τρισένδοξο εθνικό ορόσημο, είναι η 28η Οκτωβρίου 1940. Kατά τον Β΄ παγκόσμι...
Ένας από τους μεγάλους σταθμούς της ιστορίας μας, ένα τρισένδοξο εθνικό ορόσημο, είναι η 28η Οκτωβρίου 1940.
Kατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, οι Έλληνες, με μια γενναία ψυχή και ένα «ΟΧΙ», πολέμησαν τις δυνάμεις του Άξονα προασπίζοντας τα ιερά ιδανικά του ανθρώπου, το δίκαιο και την ελευθερία. Πάντα ο ελληνικός λαός στις κρίσιμες αυτές ώρες, που έρχονταν απειλητικές να σβήσουν το φως του πολιτισμού του, στεκόταν πιστός στο ιστορικό του χρέος.
Σε ανάμνηση της μεγάλης αυτής εθνικής ημέρας, εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα κι εφέτος στο χωριό μας η επέτειος του «ΟΧΙ». Κάθε τέτοια μέρα συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού και περηφάνιας πλημμυρίζουν την ψυχή μας. Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου οι κάτοικοι και οι μαθητές του χωριού μας μαζί με τους δασκάλους τους, παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία και στη δοξολογία που τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας η Νηπιαγωγός, κ. Γεωργία Βαγενά, αναφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας, περιγράφοντας το μεγαλείο του έπους του '40 μέσα από ιστορικές δηλώσεις συμμάχων και αντιπάλων της εποχής.
Στη συνέχεια ακολούθησε σεμνή τελετή στο Ηρώο των πεσόντων, το οποίο ήταν πολύ όμορφα σημαιοστολισμένο. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, οι μικροί μαθητές τραγούδησαν ηρωικά τραγούδια της εποχής και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μανεσίου κ. Ιωάννη Κουτρουμάνη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Φωκίωνα Χολιαστό και τον Δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου κ. Ανδρέα Κολοβό. Στο τέλος, όλοι μαζί, με μια ψυχή, με μια καρδιά, τραγουδήσαμε τον εθνικό μας ύμνο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση των μαθητών στον κεντρικό δρόμο του χωριού μας καθώς και η συνέντευξη που έδωσαν τα παιδιά στο τηλεοπτικό συνεργείο του Άλφα, που ήρθε στο χωριό μας να καλύψει την εκδήλωση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Σήμερα 74 χρόνια μετά, με την πατρίδα σε δύσκολη ώρα, ας ανηφορίσουμε νοερά, με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη, προς τους χιλιάδες Έλληνες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία και την περηφάνια της πατρίδας μας έχοντας πάντα στο μυαλό μας αυτό που έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος :
Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, ―εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο,
Να τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατ. Νικολακοπούλου
H Kατερίνα Νικολακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μάνεσι Καλαβρύτων. Μετά το πέρας της Μέσης Εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαβρύτων πραγματοποίησε το όνειρό της σπουδάζοντας κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επιθυμία της είναι να διδάξει στα παιδιά τους θησαυρούς της ελληνικής μας γλώσσας και του ελληνικού μας πολιτισμού. Έχει εργαστεί στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχοντας σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις. Επίσης, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανεσίου ασχολείται με την αρθρογραφία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.