HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα σχολεία των χωριών μας

γράφει ο  Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος Στα μικρότερα Καλαβρυτοχώρια τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα. Στα μεγαλύτερα έκλεισαν πρόσφατα,...


γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Στα μικρότερα Καλαβρυτοχώρια τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα. Στα μεγαλύτερα έκλεισαν πρόσφατα, κι αυτό είναι σχετικό, ενώ στα πιο μεγάλα, ευτυχώς, ακόμα είναι ανοιχτά. Οι λόγοι είναι γνωστοί και κοινοί για όλη τη χώρα. Κοινά και τα συναισθήματα όλων μας που περάσαμε στην τρυφερή και εύπλαστη ηλικία μας από τις αίθουσές τους και τα θρανία τους, μας ανεβάζουν ένα κόμπο στο λαιμό σαν τα βλέπουμε να στέκουν γερασμένα, μα περήφανα που κράτησαν τη δάδα της μάθησης!
Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση, όμως, έχει ανατείλει μια αισιοδοξία: Σύλλογοι, φορείς, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα δούλεψαν/δουλεύουν και συντόνισαν/συντονίζουν τις ενέργειές τους και τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα τα σχολεία πολλών χωριών να έχουν μετατραπεί σε λαογραφικά μουσεία!
Ένα απ’ αυτά είναι και το σχολείο του Λειβαρτζίου, στο οποίο παραδόθηκε πρόσφατα (12 Οκτώβρη 2014) από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση ανάτυπο της «Φορεσιάς του Αγωνιστή του '21"! Στην λαμπρή και αντάξια του θέματος τελετή το Λειβάρτζι πραγματικά βούλιαζε από κόσμο, ενώ η είδηση κάνει το γύρο του διαδικτύου! Παράλληλα, η Αίθουσα Υφαντικής του Κέντρου Λαογραφίας και Λειβαρτζινής Παράδοσης αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού ως άριστα οργανωμένη με σημαντικά εκθέματα!
Αποδεικνύει έμπρακτα και όλο με περισσότερη ζέση, ακόμα και μετά την τελετή κλεισίματος τον Ιούνιο του 2011, το ξακουστό αυτό πνευματικό ίδρυμα (Ελληνικό, Σχολαρχείο και πολυθέσιο Δημοτικό Σχολείο, δωρεά του Μεγάλου Ευεργέτη Σπυρίδωνος Σακελλαρίου ή Σπηλιωτάκη το 1856), την προσήλωσή του στην αποστολή του.
Να ευχηθούμε να επαναλειτουργήσουν τα σχολειά μας, φαντάζει ουτοπία στο προσεχές μέλλον, τουλάχιστον. Γι' αυτό ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να ενδυναμωθούν για να συνεχίζουν να παρέχουν παιδεία και να προβάλλουν τον Τόπο μας και τις Αξίες του με νέα τους αυτή μορφή!
Φωτο: Από τη λαμπρή τελετή παράδοσης της Φορεσιάς του Αγωνιστή του '21!
Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.