HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κράμπες

Γράφει η Μαρίνα Νικ. Παπακωνσταντοπούλου , Φυσικοθεραπεύτρια-πτυχιούχος ΑΤΕΙ Πατρών Πολύ συχνά διαμαρτυρόμαστε για επίπονες κράμπε...

Γράφει η Μαρίνα Νικ. Παπακωνσταντοπούλου,
Φυσικοθεραπεύτρια-πτυχιούχος ΑΤΕΙ Πατρών

Πολύ συχνά διαμαρτυρόμαστε για επίπονες κράμπες, πιασίματα και ξαφνικούς πόνους. Είτε μετά από έντονη άσκηση, είτε μετά τον ύπνο, ακόμη και πολλές γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους παραπονιούνται γι’ αυτές. Τι είναι όμως στα αλήθεια οι κράμπες και που οφείλονται;

Τι είναι η κράμπα;

Κράμπα είναι ένας έντονος και επώδυνος μυϊκός σπασμός που προκαλείται ακούσια, δηλαδή χωρίς τη θέλησή μας, και συνήθως εμφανίζεται την ώρα της έντονης άσκησης. Ουσιαστικά η κράμπα οφείλεται στην υπερβολική έκλυση γαλακτικού οξέος σε ένα μυ, ο οποίος έχει «κουραστεί» και δεν αιματώνεται σωστά την ώρα εκείνη. Το γαλακτικό οξύ που εκκρίνεται στο σημείο αυτό προκαλεί τοπική συρρίκνωση της μυϊκής μάζας και φυσικά έντονο και ενοχλητικό πόνο. Οι περισσότερες κράμπες εκδηλώνονται στους «μεγαλύτερους» μύες του σώματός μας, όπως ο γαστροκνήμιος (κοινώς η «γάμπα») και ο τετρακέφαλος που είναι στους μηρούς. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις θα τις συναντήσουμε και σε άλλα σημεία του σώματός μας, όπως για παράδειγμα στα χέρια ή στον αυχένα μας. Μία κράμπα μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα και σε οξείες περιπτώσεις έως 15 -20 λεπτά.

Γιατί παθαίνω κράμπες;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, κύρια αιτία για την εμφάνιση των κραμπών είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος στο συγκεκριμένο μυ. Ακόμη, ενοχοποιητικό παράγοντα αποτελεί η έλλειψη ηλεκτρολυτών (όπως το κάλιο) αλλά και άλλων μεταλλικών στοιχείων (κυρίως του μαγνησίου) που προκύπτουν από έντονη αφυδάτωση. Τέλος θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το βάρος μας, καθώς η απότομη αύξησή του εκτός από ένα σωρό άλλα προβλήματα υγείας που θα επιφέρει, πιθανότατα να συνοδεύεται από επώδυνες και ενοχλητικές κράμπες.
Γενικότερα για να προλάβουμε την εμφάνιση ενός μυϊκού σπασμού θα πρέπει να προσέχουμε τα παρακάτω:
- Να κάνουμε καλή προθέρμανση και διατάσεις σε όλο μας το σώμα πριν ξεκινήσουμε το πρόγραμμα της γυμναστικής μας. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να είναι προοδευτικό και σταδιακά αυξανόμενης έντασης και σε καμία περίπτωση επίπονο και ακραία έντονο.
- Να πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής αλλά και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων καθημερινών δραστηριοτήτων μας (περίπου 2-3 λίτρα ημερησίως είναι απαραίτητα).
- Θα πρέπει να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε πολύ υψηλές ή αντίστοιχα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
- Να μην καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ.
- Τέλος, να ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
Όλα τα παραπάνω μας εξηγούν και τους λόγους που καθιστούν πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση των κραμπών τους υπέρβαρους, τους ηλικιωμένους κι εκείνους που δεν γυμνάζονται τακτικά.

Τι να κάνω όταν με «πιάσει» κράμπα ;

Αν κάτι τέτοιο συμβεί την ώρα που αθλούμαστε, θα πρέπει να σταματήσουμε την άσκηση και να χαλαρώσουμε. Επειδή, όπως είπαμε και παραπάνω, πιο συχνά οι κράμπες εμφανίζονται στον γαστροκνήμιο ή στον τετρακέφαλο, μπορούμε να χαλαρώσουμε τα πόδια μας πατώντας σταθερά και ανασηκώνοντας τα δάχτυλά μας, ακουμπώντας την φτέρνα στο δάπεδο, μέχρι να νιώσουμε πως ηρεμούμε τελείως. Μόλις ο πόνος υποχωρήσει, καλό θα είναι να κάνουμε ελαφριά μάλαξη στην περιοχή που νιώσαμε την μυϊκή σύσπαση, για να τονώσουμε έτσι την κυκλοφορία του αίματος. Μπορούμε ακόμη προαιρετικά να τοποθετήσουμε μία θερμαντική κρέμα. Να πούμε εδώ πως με την κρέμα θα κάνουμε απλή επάλειψη και ποτέ μάλαξη, καθώς μπορεί να προκληθεί φαρμακευτικό έγκαυμα. Παράλληλα πίνουμε δροσερό νερό ή αν θέλουμε λίγο ισοτονικό ποτό.
Εάν μας πιάσει κράμπα την ώρα που κολυμπάμε, σταματάμε για λίγο την κολύμβηση για να χαλαρώσουμε και, φυσικά, δεν πανικοβαλλόμαστε. Προσπαθούμε να «ξαπλώσουμε» στην επιφάνεια του νερού και με τη βοήθεια του χαλαρού μας ποδιού ν’ ανασηκώσουμε τα δάχτυλα του ποδιού που μας πονάει. Επίσης, όσο μπορούμε κάνουμε λίγη μάλαξη μέσα στο νερό και μόλις ηρεμήσουμε προσπαθούμε αργά να βγούμε προς την ακτή – προτιμότερη είναι η ύπτια κολύμβηση. Στην ακτή ξαπλώνουμε στη σκιά, πίνουμε κρύο νερό, κάνουμε διατάσεις και ελαφριά μάλαξη στην περιοχή.
Στην περίπτωση που μία έγκυος παθαίνει συχνά κράμπες, φυσικά θα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της, ο οποίος μετά τις απαραίτητες εξετάσεις θα βρει την αιτία της εμφάνισής τους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όμως, δεν είναι κάτι ανησυχητικό και συνήθως λύνεται με την ενίσχυση των επιπέδων μαγνησίου στην εγκυμονούσα.
Κλείνοντας, να διευκρινίσουμε πως όταν ένα σύμπτωμα επιμένει, ακόμη κι αν αυτό είναι μία αθώα κράμπα, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον ιατρό μας. Εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε διάγνωση στον εαυτό μας. Ο ιατρός θα μπορέσει να διακρίνει τι ακριβώς συμβαίνει κατά περίπτωση και να μας δώσει την σωστή καθοδήγηση.



Μαρίνα Ν. Παπακωνσταντόπουλου,
φυσικοθεραπεύτρια.
Πτυχιούχος του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ