O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει τη 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων»...
O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει τη 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων». Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός, φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων.
Οι «Ημέρες» αφιερωμένες σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, στην ενημέρωση και τηνόληψη ασθενειών, αποτελούν ένα παγκόσμιο πια θεσμό, που υπενθυμίζει στους πολίτες την ευθύνη τους κυρίως απέναντι στον εαυτό τους, αλλά και απέναντι στους άλλους. Η «Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους οικείους τους τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του αποβιώσαντος συγγενούς της.
Η δωρεά οργάνων αποτελεί και ένα πολύ προσωπικό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει οι πολίτες να αναζητούν τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν στην απόφασή τους αυτή. Μάλιστα οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα, είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες που να μπορεί να δώσει. Οπότε το θέμα της Δωρεάς Οργάνων καλό είναι να το αναλογιζόμαστε και αντίστροφα.
Το 2011 αποδεικνύεται μια ενθαρρυντική χρονιά για της μεταμοσχεύσεις. Μέχρι στιγμής, οι 64 δότες οργάνων έχουν συμβάλλει στη μεταμόσχευση 152 ασθενών που περίμεναν στις λίστες αναμονής του ΕΟΜ. Από τον Αύγουστο έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των δοτών της περσινής χρονιάς ενώ ο φετινός στόχος των 7 δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού (δηλ. 77 δότες οργάνων), ο οποίος θα το τοποθετήσει τη χώρα μας σε μια αξιοπρεπέστερη θέση στον Ευρωπαϊκό χάρτη, φαίνεται εφικτός και δίνει τη δυνατότητα για τοποθέτηση υψηλότερων στόχων για το 2012.
Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Μ. κ. Αναστάσιος Χατζής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με σκοπό και την αύξηση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, πρωταρχικό ζητούμενο είναι η υποστήριξη των Μ.Ε.Θ. από τη πολιτεία, για τη διευκόλυνση του σημαντικού έργου τους, και κυρίως η επάρκεια κλινών σε αυτές, κυρίως για τους ανθρώπους που μπορούν να σωθούν, αλλά και για τους δυνητικούς δότες. Επίσης και η ενίσχυση των Κλινικών Μεταμοσχεύσεων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με έμψυχο δυναμικό. Η μεταμόσχευση είναι μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οπόια δεν χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια, αλλά κυρίως ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να μετουσιώνεται η μεγαλοψυχία των συγγενών του δότη σε θεραπεία για άλλους ανθρώπους που πάσχουν».
Ήδη σήμερα από νωρίς το πρωί, μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο του Ε.Ο.Μ. στελεχωμένο με προσωπικό του ΕΟΜ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και με εθελοντές και μέλη Συλλόγων. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, το γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος του ΑΧΕΠΑ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και την Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» βρίσκονταν στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου ενημέρωναν συμπολίτες μας για την προσφορά ζωής μέσα από την δωρεά οργάνων. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την ημέρα αυτή σε πολλές πόλεις, όπως τα Ιωάννινα, η Λάρισα, ο Βόλος η Λαμία, το Ηράκλειο, η Ρόδος κ.α. με πρωτοβουλία των κατά τόπους συλλόγων εθελοντών και ασθενών που συνεργάζονται με τον ΕΟΜ.
Απόψε το βράδυ, σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο του ΕΟΜ το φιλόδοξο Σχέδιο Δράσης του ΕΟΜ για τα έτη 2012 – 2015 με κύριους άξονες προερχόμενους από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Μεταμοσχεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτοί είναι:
- η αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων προς μεταμόσχευση
- η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας του συστήματος μεταμοσχεύσεων
- η βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης
Μεταξύ των κύριων στόχων του Σχεδίου είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων ποιοτικού ελέγχου των διαδικασιών δωρεάς και μεταμόσχευσης, η ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος μεταμοσχεύσεων στη κοινή γνώμη, η διεύρυνση της «δεξαμενής» των δοτών οργάνων, η ανάπτυξη των μονάδων μεταμόσχευσης, η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και η βελτίωση της προσβασιμότητας και της σωστής πληροφόρησης των ασθενών για τη θεραπεία μέσω της μεταμόσχευσης.
Παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση της έρευνας της M.R.B. που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, σχετικά με τις Στάσεις και τις Απόψεις των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τη Δωρεά Οργάνων, τη Μεταμόσχευση και το νέο νομικό πλαίσιο. Η παρουσίαση θα γίνει από την Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, κα Τζένη Κρεμαστινού.
Κεντρικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι η Δωρεά Οργάνων στη συνείδηση του κόσμου παραμένει ως μία πράξη άμεσα συνδεδεμένη με αλτρουιστικά συναισθήματα. Εκφράζει την ανάγκη για συνοχή & αλληλοστήριξη των ανθρώπων μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, υπό την έννοια του «Συμπαραστέκομαι και βοηθάω έναν συμπολίτη μου». Επίσης η αποδοχή της Δωρεάς Οργάνων υπόκειται και στη διάσταση του ότι «θα έχω αντίστοιχη αντιμετώπιση, αν βρεθώ σε δύσκολη θέση», «δίνω για να πάρω». Σε ένα περισσότερο ορθολογικό επίπεδο, η Δωρεά Οργάνων καταγράφεται ως ένα μέσο μείωσης του κόστους του συστήματος Υγείας. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κόστος της αιμοκάθαρσης είναι πολύ μεγάλο και ότι η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία που επιβαρύνει πολύ τα ασφαλιστικά ταμεία και στερεί ποιότητα ζωής στους νεφροπαθείς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πολίτες έδειξαν θετική διάθεση απέναντι στο νέο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις, ενώ οι Ιατροί που ερωτήθηκαν και ιδιαίτερα οι εντατικολόγοι τάσσονται «υπέρμαχοι» της Ιδέας καθώς βιώνουν καθημερινά την ανάγκη για μοσχεύματα & αντιλαμβάνονται την δωρεά οργάνων ως ένα «μέσον» μεγιστοποίησης της αποστολής τους, που τους δίνει την δυνατότητα να ενισχύσουν την συμβολή τους στην ποιότητα ζωής ή και στη σωτηρία του ασθενή. Το «διστάζω» αποτελεί τον πιο σημαντικό φραγμό συστράτευσης του ακροατηρίου στο θέμα της «Δωρεάς Οργάνων», ενώ η ανάγκη ανάγκη ενημέρωσης & δημιουργίας θετικών παραστάσεων προκύπτει με σαφήνεια.
Η παρουσίαση και ο συντονισμός της εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα γίνει από τη δημοσιογράφο και κα Μελίνα Τσέλιου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.