οι σωροί των Γερμανών αιχμαλώτων κατά τον ενταφιασμό τους στο Νεκροταφείο της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη (23.12.1943) φωτό από τα Γερμαν...
οι σωροί των Γερμανών αιχμαλώτων κατά τον ενταφιασμό τους στο Νεκροταφείο της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη (23.12.1943) φωτό από τα Γερμανικά αρχεία |
Η χρονολογική σειρά των γεγονότων πριν και μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα από τα Ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.).
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκεύαση απόδοσης του περιεχομένου της ιστορικής έρευνας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογραφίσεως ή άλλο, χωρίς γραπτή άδεια του Ι.Α.Κ. (Ν 2121/1993)
Σάββατο 18η Δεκεμβρίου 1943
Οι Γερμανοί επιστρέφουν και πάλιν στην Κλειτορία φέρνοντας μαζί τους 100 φέρετρα δια την μεταφορά των εκτελεσθέντων εις «Μαγείρου» αιχμαλώτων. Επιτάσσουν ζώα και με νέα ομάδα οδηγών μεταβαίνουν στη «Λάκκα Μαγείρου» όπου εκτάφουν τα πτώματα των εκτελεσθέντων συναδέλφων τους. Κατά την εκταφή και σε θυλάκιο γερμανού αξιωματικού (Σόμπερ) οι Γερμανοί βρίσκουν πρόχειρο ημερολόγιο που κρατούσε ο Αξιωματικός. Σ’ αυτό ανεγράφετο το χρονικό της αιχμαλωσίας ως και της μεταχειρίσεως της οποίας έτυχον οι Γερμανοί αιχμάλωτοι από τους Κλειτορίους. Οι Γερμανοί διαβάζοντας το ημερολόγιο δίδουν αμέσως γάντια στους οδηγούς που τοποθετούσαν τα πτώματα στα φέρετρα, επιτρέπουν ν’ ανάψουν φωτιά, γιατί έκανε τρομερό κρύο, και συμπεριφέρονται διαφορετικά. Οι οδηγοί αυτήν τη φορά ήσαν γυναίκες. Τα φέρετρα μεταφέρονται εις Κλειτορία και σχηματίζεται φάλαγγα που αναχωρεί δια Τρίπολιν.
Ταφή των νεκρών αιχμαλώτων στο νεκροταφείο Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη.
«ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Αίγιον, 18 Δεκεμβρίου 1943.
Προς τους ευσεβείς χριστιανούς της πόλεως Αιγίου.
Μας ανετέθη υπό των Γερμανικών Αρχών ν’ ανακοινώσωμεν, ότι ο λαός της πόλεως και περιφερείας Αιγίου πρέπει να είναι ήσυχος και να εκτελεί τα ειρηνικά του έργα, ουδέν έχει να φοβηθεί και πάθει. Ο Γερμανός από του ανωτάτου βαθμού μέχρι του κατωτάτου, από του στρατηγού μέχρι του στρατιώτου συνηθίζει να σέβεται και σεβασμόν ζητεί. Εις περίπτωσιν όμως καθ’ ην δοθεί η παραμικροτέρα αφορμή, η πόλις του Αιγίου και η περιφέρεια αυτού θέλει υποστεί την τύχην των Καλαβρυτινών. ΄Οθεν ως ποιμενάρχης υμών παρακαλούμεν ενθέρμως όπως όλοι μας εις εν σώμα και μίαν ψυχήν, καταβάλωμεν πάσαν προσπάθειαν, όπως τηρώμεν την τάξιν, πειθαρχίαν και ησυχίαν και ευχόμεθα όπως ο γενόμενος Σωτήρ του κόσμου, φέρει την πάντα ∙ νουν και υπερέχουσαν ειρήνην και σωτηρίαν συμπάσης της ανθρωπότητος.
Ο Καλαβρύτων και Αιγιάλειας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ»
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.