HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η εορτή του αγίου Ανδρέα στο Σκεπαστό Καλαβρύτων

Όπως εδώ και μερικά χρόνια έτσι και εφέτος, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και...



Όπως εδώ και μερικά χρόνια έτσι και εφέτος, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και έπειτα από πρόσκληση τους Εκκλ. Συμβουλίου, με την φροντίδα του κ. Ανδρέα Χρόνη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων μετέβη στο Σκεπαστό Καλαβρύτων και προεξήρχε της Πανηγύρεως του Ι. Ναού Αγ. Ανδρέου.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Κορωνείας πλαισιωμένος απο τον π. Αθανάσιο, εφημέριο του Ναού και άλλους ιερείς της περιοχής.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή απο την φράση του Αναγνώσματος "άγιοι γίνεστε ότι εγώ Άγιος ειμί" (Α Πέτρ. α, 16) είπε ότι ο Απ. Ανδρέας, αν και ήταν ένας απλός ψαράς, κλήθηκε στην αγιότητα και το αποστολικό αξίωμα, γιατί η καρδιά του ηταν ανοιχτή για τον Θεό.
Αντίθετα εμείς πολλές φορές κλεινόμαστε εγωιστικά στον εαυτό μας και δεν αφήνομε το φως του Θεού να εισχωρήσει στην καρδιά μας.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας.
Συλλειτούργησαν εκτός από τον εφημέριο, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Λαύρας Αρχιμ. Ευσέβιος και άλλοι ιερείς.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε ότι καμμιά ανακάλυψη,ούτε το " εύρηκα " του Αρχιμήδη δεν μπορεί κάν να συγκριθεί με το "ευρήκαμεν" του Απ. Ανδρέα.
Από την διακήρυξη αυτή του Απ. Ανδρέα διαφαίνονται τρεις πραγματικότητες:
α. Ότι ο Απ. Ανδρέας,αν και απλός ψαράς,είχε πνευματικές αναζητήσεις και ενδιαφέροντα. Γι αυτό και ανήκε στον κύκλο των μαθητών του Τιμίου Προδρόμου. Μάθημα για όλους μας, που μας θυμίζει το "Ουκ επ άρτω μόνω ζησεται άνθρωπος" (Ματθ. δ, 4).
β. Ο Απ. Ανδρέας αναζητούσε και περίμενε και " ευρήκε τον Μεσσίαν ", "όν έγραψε Μωϋσης εν τω νόμω και οι προφήται." Δεν είχε δηλ. μια αόριστη και ασαφή ιδέα για τον Μεσσία. Αντίθετα πολλοί σήμερα μένουν σε παιδαριώδεις γενικότητες σχετικά με τα θέματα του Χριστού και της Εκκλησίας,έστω και αν έχουν μόρφωση κατά κόσμον.
γ. Ο Απ. Ανδρέας πλημμυρίζει απο χαρά με την κραυγή "ευρήκαμεν τον Μεσσίαν." Αυτήν την χαρά,που πολλοί σημερινοί άνθρωποι αναζητούν μακριά απο τον Χριστό. Ματαίως! Σήμερα έχομε πολλά μέσα ψυχαγωγίας,αλλά η χαρά σπανίζει. Ο Αγ. Απόστολος Ανδρέας ας μας προβληματίσει όλους. Ας διερωτηθούμε: εμείς μπορούμε να επαναλάβουμε το "ευρήκαμεν τον Μεσσίαν; " κατέληξε ο Άγιος Κορωνείας.
Μετά την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγ. Ανδρέου.
Κατά την επιστροφή το μεσημέρι της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας επισκεύθηκε προσκυνηματικώς την Ι. Μονή Μ. Σπηλαίου, έπειτα απο πρόσκληση του Καθηγουμένου Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιερωνύμου Κάρμα.
Έγινε εγκάρδια δεκτός, με επίσημη υποδοχή από τον Άγιο Καθηγούμενο και τους Πατέρες, προσκύνησε την περίπυστη εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιωτίσσης και εθαύμασε το μεγάλο ανακαινιστικό έργο, που πραγματοποιήθηκε στην Ι. Μονή επί ηγουμενίας του π. Ιερωνύμου με την άγρυπνη φροντίδα και επιστασία του Αγίου Καλαβρύτων.
Κατά την επίσκεψη του Σέβ. Κορωνείας κ. Παντελεήμονος στο Μέγα Σπήλαιο έφθασαν στην Μονή τα μέλη Ιατρικού Συνεδρίου.
Με την επίμονη προτροπή του Ηγουμένου ο Άγιος Κορωνείας απηύθυνε ενδιαφέρουσες σκέψεις στα μέλη του Συνεδρίου και παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε στα μέλη του Συνεδρίου ο Άγιος Καθηγούμενος.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.