HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Δάφνη

Δέος, συγκίνηση, υπερηφάνεια και εθνική ανάταση είναι μερικά από τα πάμπολλα συναισθήματα, που προκαλεί στους Έλληνες η επέτειος τη...


Δέος, συγκίνηση, υπερηφάνεια και εθνική ανάταση είναι μερικά από τα πάμπολλα συναισθήματα, που προκαλεί στους Έλληνες η επέτειος της Εθνικής εορτής 25ης Μαρτίου 1821.
Σήμερα είμαστε πολιορκημένοι όλοι μας από την υποτέλεια και την έλλειψη φαντασίας από κάποιους που θέλουν να μην ξεχωρίζουμε το ψέμα από την αλήθεια.
Ο Σολωμός ο εθνικός μας ποιητής ήταν ελεύθερος, Έλληνας πραγματικός. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ένα από τα κορυφαία ποιητικά συνθέματα του Σολωμού, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεότερης ελληνικής ποίησης, εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου (ανήμερα Κυριακής των Βαΐων, 10 Απριλίου 1826) εξυψώνει την ανδρεία των αγωνιστών που επιλέγουν να θυσιαστούν για την κατάκτηση της ελευθερίας τους, της πνευματικής τους ελευθερίας.
Έτσι οφείλουν να μεγαλώνουν οι νεότεροι με μεγάλες ιδέες και μεγάλα έργα, αξεπέραστα κατορθώματα. Οι νεώτερες γενιές έχουν υποχρέωση να έρχονται σε επαφή με το παρελθόν.
Το μεγάλο και το σπουδαίο δεν είναι τυχαίο, είναι θέμα επιλογής.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα όπως ταιριάζει φυσικά, γιορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου1821 στη Δάφνη.
Την παραμονή το βράδυ όλοι οι Δαφναίοι με εμπροσθοφυλακή τη νεολαία μας πραγματοποίησαν την λαμπαδηδρομία.
Σπουδαίο και φωτεινό το θέαμα οι λαμπαδηδρόμοι με αναμμένους πυρσούς να διασχίζουν τους ήσυχους δρόμους του χωριού, διαταράσσοντας την ήρεμη καθημερινότητα.
Μετά από μια μεγάλη διαδρομή ανάμεσα σε δρόμους και σοκάκια στα οποία προσέδωσαν με το πέρασμα πρωτόγνωρη φωτεινότητα, κατέληξαν στην ράχη.
Φωταγώγησαν με απόλυτη επιτυχία το πετρόφτιαχτο, δοξασμένο 1821, το οποίο θαρρείς και γνώριζε την δόξα που περικλείει, αρνιόταν πεισματικά να σβήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ακολούθησε για το χαρμόσυνο γεγονός της απελευθέρωσης, η ρίψη πολλών πυροτεχνημάτων. Το θέαμα των πολύχρωμων, διαφορετικών πυροτεχνημάτων που ζωγράφιζαν στο μαύρο καμβά του ουρανού κάνοντας την νύχτα μέρα, ήταν φανταστικό.
Όλοι οι Δαφναίοι απόλαυσαν το θέαμα από τα μπαλκόνια τους αλλά και από την κεντρική πλατεία.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου μετά την δοξολογία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας με την παρουσία των μαθητών των σχολείων, επισήμων και πολλών συγχωριανών λόγω της συνεχούς βροχής, τμήμα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εντός το Ι. Ναού.
Συγκεκριμένα, ο πανηγυρικός της ημέρας με ομιλητή τον δάσκαλο Δημήτριο Παπαεμανουήλ και η απαγγελία των πατριωτικών ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.
Η βροχή συνεχιζόταν δυνατά χωρίς να δείχνει σημάδια αναστολής. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προστατεύοντας την υγεία των μαθητών, έκριναν ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση.
Οι επίσημοι μετέβησαν στο Ηρώον και κατέθεσαν στεφάνια για τους ήρωες του 1821.
Οι μαθητές όμως, είχαν τελείως διαφορετική άποψη με το επιχείρημα ότι οι ήρωες του 1821 θυσιάστηκαν παλεύοντας και θεμελιώνοντας την ελευθερία μας. «Εμείς ως άξιοι απόγονοι τους θα διστάσουμε μπροστά στη βροχή; Όλοι θα παρελάσουμε και όλοι θα τρέξουμε στον τιμητικό αγώνα δρόμου 1821 μέτρων.» Κάτι το οποίο συνέβη με την συνοδεία των θερμών χειροκροτημάτων των θεατών – συγχωριανών.
Με τέτοια νεολαία η οποία διακατέχεται από υψηλά εθνικά ιδεώδη, το μέλλον της Ελλάδας μας σίγουρα φαντάζει τουλάχιστον αισιόδοξο.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την διεξαγωγή του αγώνα 1821 μέτρων από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού. Στον αγώνα έλαβαν μέρος οι παρακάτω δρομείς, μαθητές – μαθήτριες: Μετάνι Τζέσικα, Μπέγου Κωνσταντίνα, Ζηρόγιαννη Βάσω, Σπηλιοπούλου Γεωργία, Γιαννακοπούλου Αθανασία, Μπουσιούτη Ευγενία, Ζηρόγιαννη Μαριλένα, Τσιρώνης Γιάννης, Θωμάς Βασίλης, Βλάχος Γιώργος, Χατζιζάι Τζων, Ασημακόπουλος Βασίλης, Θεοδωρόπουλος Νικόλαος, Δεχουνιώτης Αλέξης, Μπούζι Άντι, Αποστολόπουλος Σπύρος, Σατολιάς Σπύρος, Λουρίδας Βαγγέλης, Γιαννακόπουλος Γιώργος.

Νικητές αναδείχτηκαν: 1) Τσιρώνης Γιάννης, 2) Θωμάς Βασίλης, 3) Βλάχος Γεώργιος.
Στα κορίτσια 1η τερμάτισε η Μετάνι Τζέσικα.
Ο πρώτος νικητής τιμήθηκε με κύπελλο, ενώ σε όλους απονεμήθηκαν μετάλλια (προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας –Πειραιά) . Στους τρείς πρώτους νικητές και στην πρώτη νικήτρια των κοριτσιών δόθηκαν και χρηματικά έπαθλα (επίσης προσφορά του Συλλόγου μας). Τα βραβεία και τα μετάλλια απένειμε ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Παναγιώτης Λάππας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας- Πειραιά, Άγγελος Καυγάς, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Δαφναίων, Κώστας Λαζανάς, ο διευθυντής του Λυκείου Δαφναίων, Ιωάννης Μπουσιούτης, η διευθύντρια του Γυμνασίου, Κωνσταντίνα Παπαγγελοπούλου, ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου, Γεώργιος Μουγκοπέτρος και ο Αντπρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Λιαρόπουλος.
Ο Σύλλογος Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά πριν από τη βράβευση των δρομέων τίμησε με πλακέτα τον Διευθυντή του Λυκείου Δάφνης, Ιωάννη Μπουσιούτη για την προσφορά αγάπης και γνώσεων στη νεολαία του τόπου μας.
Επίσης τίμησε τον γυμναστή Βασίλειο Κουτέ για την σημαντική του βοήθεια στην διεξαγωγή του αγώνα 1821 μέτρων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821.

Άγγελος Καυγάς
Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας - Πειραιά

Δείτε ακόμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.