201 χρόνια συμπληρώνονται από την μεγάλη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων στην ιστορική μάχη με τους Τούρκους στο Λεβίδι, στις 14 ...
Η Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαιδεία, (Τόμος 4, Κ-Μ. Αθήνα: Έκδοσις Μεγάλης Στρατιωτικής και Ναυτικής Εγκυκλοπαιδείας. 1929. σελ. 331) μας πληροφορεί:
Τα επαναστατικά τμήματα των Ελλήνων είχαν πάθει πανωλεθρία και είχαν χάσει το ηθικό τους. Πολλοί αγωνιστές λιποτάκτησαν και ανέβηκαν στα βουνά. Οι Καλαβρυτινοί που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαν απελευθερωθεί έσπευσαν να πάρουν μέρος και σε άλλες μάχες. Οι αρχηγοί Πετιμεζαίοι, Σκαλτσάς, Λεχουρίτης, Χαραλάμπης, Στριφτόμπολας, Καρασπύρος, Σολιώτης και άλλοι, συγκέντρωσαν 800 παλλικάρια και μαζεύτηκαν στο Λεβίδι. Εκεί προστέθηκαν και άλλοι από την Τρίπολη υπό τον Αβράλη. Οι Τουρκικές αρχές, μόλις πληροφορήθηκαν την συνάθροιση τόσων Ελλήνων επαναναστατών έστειλαν ισχυρή δύναμη που ξεκίνησε από την Τρίπολη στις 3 μετά τα μεσάνυχτα και έφτασε στο Λεβίδι με το χάραγμα. Οι περισσότεροι Έλληνες μόλις είδαν τους Τούρκους έτρεξαν στα γύρω βουνά, και στο Λεβίδι έμειναν μόνο 60 με τους αρχηγούς, που κλείστηκαν σε μερικά σπίτια αποφασιμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους. Η σφοδρή μάχη που ακολούθησε διήρκεσε επτά ώρες. Όλες οι έφοδοι των Τούρκων αποκρούστηκαν. Τελικά μπήκαν στα κατώγια των πολιορκουμένων σπιτιών και έκαναν μεγάλη ζημιά, φέρντοντας τους Έλληνες σε δύσκολη θέση. Εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν φωνές και πυροβολισμοί από την κατέυθυνση των Καλαβρύτων. Έφθασαν ο Σκαλτσάς από τα Σουδενά, ο Πλαπούτας, ο Τσαφατίνος, ο Νικολός Πετιμεζάς και άλλοι. Οι Τούρκοι βρέθηκαν μέσα σε δύο μέτωπα και υπέστησαν μεγάλες απώλειες με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την μάχη.
Απολογισμός της μάχης
Στην μάχη αυτή σκοτώθηκε ο Στριφτόμπολας και τρεις στρατιώτες, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν. Η νίκη των Ελλήνων ανύψωσε το φρόνημα των μαχητών και τους έδωσε νέα δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.