Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν την «2η Έκθεση Μεταφορά...
Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν την «2η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras Innovation Quest (PatrasIQ) 2015», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως και τις 26 Απριλίου 2015 στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτρης Τόφαλος».
Η έκθεση «PatrasIQ 2015», στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα και θα περιλαμβάνει:
- Εκθέματα και μοντέλα καινοτόμων ιδεών
- Παρουσιάσεις εφαρμοσμένης έρευνας
- Ομιλίες ιδρυτών start up
- Ομιλίες για θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας, χρηματοδότησης και διανοητικής ιδιοκτησίας
Ομιλίες για θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και διανοητικής ιδιοκτησίας Ερευνητές θα παρουσιάσουν στον παραγωγικό τομέα και σε επενδυτές, ώριμα αποτελέσματα έρευνας που μπορούν να μετατραπούν σε εμπορικό προϊόν. Αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παραγωγικός τομέας μπορούν να συζητηθούν με ερευνητές και να τους προταθούν λύσεις.
Παράλληλα με τα παραπάνω θα συμμετέχουν αναγνωρισμένοι ομιλητές και φορείς, σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας οι οποίοι θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτομίας στην περιφέρεια μας και εν γένει στην χώρα μας.
Η Πρωτοβουλία αυτή συντελεί στη δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα μέσα από την αέναη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών. Επιπλέον, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για τους ερευνητές που επιθυμούν να παρουσιάσουν την εφαρμοσμένη έρευνά τους στον παραγωγικό τομέα. Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η εξοικείωση τόσο των ερευνητών όσο και του παραγωγικού τομέα με την διαχείριση της γνώσης, την ανάπτυξη καινοτομίας, με μηχανισμούς και προϋποθέσεις οικοδόμησης δικτύων και καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της καινοτομίας.
Επιπρόσθετα, η έκθεση «PatrasIQ 2015», ωφελεί τους πολίτες της περιοχής πολλαπλά και με τους ακόλουθους τρόπους:
η εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγική βιομηχανία δημιουργεί νέα προϊόντα, παράγει νέες ανάγκες και τελικά δημιουργεί νέες θέσεις εργασίες. Οι νέες θέσεις εργασίας προσφέρουν εισόδημα στην περιοχή και πολλαπλασιαστικά οφέλη στο εθνικό εισόδημα.
Η έκθεση έχει ως σκοπό επίσης να προσελκύσει επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να επενδύσουν στην περιοχή μας παραγωγικά και με υπηρεσίες αξιοποιώντας τα προϊόντα της γνώσης με επακόλουθο και πάλι νέες θέσεις εργασίας.
Στην έκθεση θα συμμετάσχουν 80 περίπου ερευνητές εκ των οποίων οι 40 έχουν δημιουργήσει ήδη δικές τους επιχειρήσεις και οι υπόλοιποι είναι εν δυνάμει επιχειρηματίες που σημαίνει ότι ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα των νέων αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της έρευνας. Από τους 40 πιο πάνω που έχουν δημιουργήσει ήδη νέες επιχειρήσεις, οι 10 εξ αυτών έχουν κάνει συνέργειες με επενδυτές του εξωτερικού οι οποίοι έχουν επενδύσει στην περιοχή δημιουργώντας πάλι νέες θέσεις εργασίας.
Όλα τα ανωτέρω πολλαπλασιαστικά για τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θέλουμε να αναδείξουμε, να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε.
Στην «2η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – PatrasIQ» πρόκειται να συμμετέχουν, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, ερευνητές από: Πανεπιστήμιο Πατρών, Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ), Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ Διόφαντος), Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.), Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (Corallia), Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου (ΤΕΙ Ηπείρου), Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς και εκπρόσωποι πανεπιστημίων και φορέων αναδιανομής καινοτομίας.
H έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα προβληθεί από τα ΜΜΕ, ενώ πρόκειται να προσκληθούν μέλη από: Επιμελητήριο Αχαΐας, Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (ΣΒΠ&ΔΕ), Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμο Εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών (ΣΕ.ΒΙ.ΠΑ), "Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων – BGS" καθώς και επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Αττικής, εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επίσης την έκθεση θα επισκεφθούν οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των 59 Επιμελητηρίων της χώρας, καθώς την ίδια χρονική περίοδο, θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, με διοργανωτή το Επιμελητήριό Αχαΐας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στο τηλέφωνο: 2610996635, στην ηλεκτρονική διεύθυνση itto@upatras.gr , vtomara@upatras.gr
Διάρκεια έκθεσης: 24-26 Απριλίου 2015
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Παρασκευή, 24-04-2015 και ώρα: 17:00 – 22:00
Σάββατο, 25-04-2015 και ώρα 10:00 – 22:00
Κυριακή, 26-04-2015 και ώρα 10:00 – 21:00
Κεντρική Εκδήλωση: Σάββατο 25-4-15 - 19:00 μ.μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.