To Σπήλαιο «Των Λιμνών» Καστριών επέλεξε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, για να διοργανώσει μια ενδιαφέρουσα ...
To Σπήλαιο «Των Λιμνών» Καστριών επέλεξε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, για να διοργανώσει μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδήλωση, με θέμα: «Διαδρομές στη Γεωλογία και την Προϊστορία του Σπηλαίου», στο πλαίσιο της πανελλήνιας επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015». Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου στο Σπήλαιο «Των Λιμνών» Καστριών, απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει παρουσίαση της γεωλογίας του σπηλαίου και των προϊστορικών ευρημάτων που προέκυψαν από την αρχαιολογική του έρευνα, καθώς και ξενάγηση στην τουριστική διαδρομή του. Στην εκδήλωση συμμετέχουν σχολεία τα οποία έχουν επιλεγεί, ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος και προγραμματισμό, από την Κοινωφελή Επιχείρηση.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η κοινοποίηση της επιστημονικής έρευνας στο μαθητικό κοινό και η ευαισθητοποίησή του για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί από επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας με τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Σπηλαίου Λιμνών».
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, τα σπήλαια δεν αποτελούν μόνο πηγές πλούτου που συμβάλουν στην απασχόληση και στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που βρίσκονται, αλλά συγκροτούν, κύρια, την σημαντικότερη πολιτιστική μας κληρονομιά. Αποτελούν βασικές πηγές πληροφοριών για αρκετές επιστήμες όπως της γεωλογίας, της βιολογίας, της παλαιοντολογίας, της αρχαιολογίας, της ζωολογίας, της λαογραφίας, της ιστορίας κ.ά. Είναι γνωστό ότι, τα σπήλαια έχουν ταυτιστεί με τη ζωή του ανθρώπου, αφού η χρήση τους από τον άνθρωπο άρχισε, σχεδόν, ταυτόχρονα με την εμφάνισή του πάνω στη γη. Τα σπήλαια αποτέλεσαν την πρώτη κατοικία του. Το μυθικό Σπήλαιο «Των Λιμνών» Καστριών έχει χαρακτηριστεί, από το ΥΠ. ΠΟ., ως αρχαιολογικός χώρος, λόγω του ότι αποκαλύφθηκε στην είσοδό του σημαντικός αριθμός οστράκων Νεολιθικών και Πρωτοελλαδικών χρόνων και διότι ταυτίζεται με τη σπηλιά των Προιτίδων (όπου κατέφυγαν οι θυγατέρες του βασιλιά της Τύρινθας Προίτου). Ανασκαφές που έγιναν εκεί στην περίοδο 1992-94 και παλαιότερα έφεραν στο φως ευρήματα τεράστιας παλαιοντολογικής και ανθρωπολογικής αξίας. Την επίβλεψη των ανασκαφών, είχε ο τότε έφορος Αρχαιοτήτων Διαμαντής Σάμσων, με τη συμμετοχή ομάδος φοιτητών Του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρώην «Κοινοτική Επιχείρηση Καστριών ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ» , με πρωτοβουλίες και φροντίδες του γράφοντος, συνέδραμε στο έργο με εργατικό προσωπικό, και φιλοξενία της επιστημονικής ομάδας. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, μεταξύ των φοιτητών που ενήργησαν τις ανασκαφές ήταν και η κ. Στέλλα Κατσαρού – Τζεβελέκη, σήμερα προϊστορική Αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του ΥΠ.ΠΟ, η οποία θα συμμετέχει και στην αυριανή εκδήλωση, μαζί με τον Βασίλη Γιαννόπουλο που είναι Γεωλόγος της Εφορείας και έχει μελετήσει το σπήλαιο, αφού ήταν μέλος της ειδικής «Νομαρχιακής Επιτροπής Αξιοποίησης Σπηλαίου των Λιμνών Καστριών» και είναι γνώστης όλων των ιδιαιτεροτήτων του Σπηλαίου. Σημειώνουμε επίσης ότι η κ. Κατσαρού έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο κ. Γ. Λαζουρά και με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση ‘’ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ’’, για την σύνταξη μελέτης από την Εφορεία, ανάδειξης του φυσικού στομίου του μυθικού Σπηλαίου, σε συνδυασμό με τα ευρήματα που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στην επιφάνεια. Ελπίζουμε και ευχόμαστε για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος, το οποίο μπορεί να συνδεθεί και με τις δραστηριότητες του τοπικού Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Κλειτορίας και να συμβάλει στην παραπέρα ανάδειξη και προβολή του Σπηλαίου και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής!
Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Καστριά Καλαβρύτων
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.