Στην μνήμη των πεσόντων ηρώων του βομβαρδισμού στα χωριά Μάνεσι – Λαπάτα – Τρεχλό από τα Γερμανικά «στούκας» τον Ιούλιο (29) το...
Στην μνήμη των πεσόντων ηρώων του βομβαρδισμού στα χωριά Μάνεσι – Λαπάτα – Τρεχλό από τα Γερμανικά «στούκας» τον Ιούλιο (29) του 1943 παραθέτουμε στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στα Αρχεία του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Ι.Α.Κ) στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS (διαβάστε εδώ)
Το ιστορικό του βομβαρδισμού στο σε Μάνεσι-Τρεχλό-Λαπάτα (29.7.43)
Βομβαρδισμός της κοινότητας Μανεσίου με ταυτόχρονο πολυβολισμό και ρίψη χειροβομβίδων κατά του άμαχου πληθυσμού. Υπήρξαν δύο νεκροί, έξι τραυματίες και κατεστράφησαν 10 σπίτια από τα 80 του χωριού.
Βομβαρδισμός της Τρεχλίστρας, με ταυτόχρονο πολυβολισμό του άμαχου πληθυσμού. Από τον βομβαρδισμό υπήρξαν πέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες. Κατεστράφησαν ολοσχερώς έντεκα σπίτια από τα 35 του χωριού.
Βομβαρδισμός της Τρεχλίστρας, με ταυτόχρονο πολυβολισμό του άμαχου πληθυσμού. Από τον βομβαρδισμό υπήρξαν πέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες. Κατεστράφησαν ολοσχερώς έντεκα σπίτια από τα 35 του χωριού.
Βομβαρδισμός Λαπάτας, με παράλληλο πολυβολισμό του άμαχου πληθυσμού. Από το βομβαρδισμό υπήρξαν επτά νεκροί και κατεστράφησαν δέκα σπίτια από τα 30 του χωριού (στοιχεία από το από 30.7.1943 απογραφικό δελτίο του τότε Νομάρχη Αχαΐας Πολυζώη Οικονομίδη προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα για το βομβαρδισμό των χωριών Ερυμάνθειας, Χαλανδρίτσας, Μανεσίου, Τρεχλίστρας και Λαπάτας σχετικό είναι το αριθ. 599/2.9.1943 εμπιστευτικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Υπουργείο Εθνικής Πρόνοιας (Δ/νση Δημοσίας Αντιλήψεως) το οποίο έχει ως εξής: «…ως προκύπτει εξ υποβληθείσης τω Υπουργείω αναφοράς του Νομάρχου Αχαΐας, επήλθεν ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή των χωριών: Ερυμάνθειας, Χαλανδρίτσας, Μάνεσι, Τρεχλίστρα, και Λαπάτα, συνεπεία επεισοδίων άτινα έλαβαν χώρα εις την περιφέρεια του Νομού. Εκ των οικιών των ανωτέρω κατέρρευσαν διακόσια εξήκοντα πέντε περίπου, γεγονός εξ ου καθίσταται αμέσως επιβαλλόμενη η ανάγκη της παροχής κρατικής αρωγής εις τους ανέστιους και στερούμενους παντός περιουσιακού στοιχείου κατοίκους. Έχομε συνεπώς την τιμή να παρακαλέσομε όπως ευαρεστηθήτε να αποφασίσετε, εν τη υμετέρα αρμοδιότητα, την χορήγηση αναλόγου πιστώσεως προϋπολογιζόμενης εις δρχ. τριακόσια εκατομμύρια (300.000.000) εκδιδομένου άμα του οικείου χρηματικού εντάλματος επ' ονόματι του Νομάρχου Αχαΐας κ. Πολυζώη Οικονομίδη εις ον να παράσχητε την ημετέρα. Συναφείς οδηγίες -εντολή Υπουργού- Ο Γ. Γ. Γεωργιάδης». (πληθέστερα στοιχείων και από τα Γερμανικά Αρχεία υπάρχουν στο Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου)
Σημειώνουμε ότι καθολικός βομβαρδισμός της πόλεως των Καλαβρύτων διετάχθη από την Βερμαχτ στις 22.10.1943, μετά τον Ρωγών-Κερπινής (16-17. 10.1943) και όταν ζούσαν οι αιχμάλωτοι. Η ειδική εντολή 799/22.10.1943 για το βομβαρδισμό των Καλαβρύτων και την ισοπέδωσή τους δεν πραγματοποιήθηκε για τεχνικούς λόγους (στοιχεία στο ιστορικό αρχείο Κανελλόπουλου). Μια βόμβα από τον βομβαρδισμό της Τρεχλίστρας και με την υπόδειξη του υφυπουργού κ. Ανδρέα Φούρα έχει μεταφερθεί και εκτίθεται στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος......περισσότερα ΕΔΩ
Θύματα Βομβαρδισμού
Κολοβού Παρασκευή του Γεωρ.2 ετών
Τζόβολος Νικόλαος του Δημ.4 ετών
Νικολακοπούλου Αλεξάνδρα του Γεωρ.5 ετών
Νικολακοπούλου Ευαγγελία του Γεωρ.6 ετών
Νικολακόπουλος Μιχαήλ του Γεωρ.8 ετών
Νικολακοπούλου Δήμητρα του Ιωαν.14 ετών
Νικολακοπούλου Παναγιώτα του Νικ.15 ετών
Νικολακοπούλου Δήμητρα του Νικ.20 ετών
Κολοβού Γιαννούλα του Γεωρ.31 ετών
Κορφοξηλιώτη Ελένη32 ετών
Βελή Αντιόπη του Δημ.43 ετών
Νικολακοπούλου Χριστούλα του Νικ.50 ετών
Νικολακοπούλου Θεοδώρα του Γεωρ.53 ετών
Μαντά Πολυξένη του Γεωρ.70 ετών
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.