Στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας, η προσευχή στο Θεό και τους Αγίους, αποτελεί καταφυγή και δίνει φώτιση και δύναμη σε όλους...
Στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος μας, η προσευχή στο Θεό και τους Αγίους, αποτελεί καταφυγή και δίνει φώτιση και δύναμη σε όλους μας. Έτσι, πολύ περισσότερο, εφέτος, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, τιμά και γιορτάζει τον Άγιό του, τον Άγιο της Αγάπης, των Ερωτευμένων και της Νεότητας, τον Άγιο Υάκινθο, στο καταπληκτικό και κατανυκτικό πέτρινο εκκλησάκι, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του, στο Χελμό των Καλαβρύτων.
Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία από τον πρωτοπρεσβύτερο, Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαβρύτων, πατέρα Κωνσταντίνο Μητρόπουλο και το διάκονο Χρήστο Μπίρμπα, θα ακολουθήσει αρτοκλασία και θα προσφερθούν καφές και γλυκά.
Καλούνται, όλοι όσοι, επιθυμούν να παραβρεθούν στη γιορτή του Αγίου Υακίνθου, ν’ ανέβουν, αύριο το πρωί, Παρασκευή, στις 8:30 η ώρα, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Ως Άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας έχει προβληθεί ο Άγιος Υάκινθος, που εορτάζει αύριο, 3 Ιουλίου.
Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.
Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του.
Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.
Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια, και εξαπλώνεται σιγά - σιγά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ο Άγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Ειδικότερα, όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα Άγιο της αγάπης επισκέπτονται το ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200, στον Ψηλορείτη.
Στα Υακίνθεια, σε ένα συγκερασμό της αρχαιοελληνικής και της χριστιανικής γιορτής, κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τιμώνται η νιότη και η αγάπη, με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διαρκούν τρεις ημέρες. Έχουν εξελιχθεί, μάλιστα, σε θεσμό και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και μουσικών από την Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και όλη τη Μεσόγειο.
Ακόμη, ο Άγιος Υάκινθος, αποτελεί τον προστάτη του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, ενός μοναδικού και εξαιρετικού Χιονοδρομικού Κέντρου, που σφίζει από νεότητα, αθλητικές και χιονοδρομικές δράσεις, από πάθος για το χιόνι, τον αγώνα, τη νίκη, τη ζωή, την ανάπτυξη.
ΑΠΌ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
ΑΠΌ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.