HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΣΤΡΙΑ - 25η Επέτειος Λειτουργίας του Σπηλαίου των Λιμνών (Αφιέρωμα)

γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς Σαν σήμερα πριν από  25 χρόνια (4 Αυγούστου 1990), άνοιξε τις  κατάκλειστες,  για  πολλούς αιώνες,  πύλ...


γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς
Σαν σήμερα πριν από  25 χρόνια (4 Αυγούστου 1990), άνοιξε τις  κατάκλειστες,  για  πολλούς αιώνες,  πύλες του το μυθικό Σπήλαιο ‘’Των Λιμνών’’ Καστριών! 
Παρόλο που το αρχικό τμήμα του σπηλαίου  ήταν ανέκαθεν γνωστό, το κυρίως σπήλαιο ανακαλύφτηκε μόλις το 1964. Η αξιοποίησή του  άρχισε το 1981, από τον Ε.Ο.Τ., ύστερα από πολύχρονες και επίμονες  ενέργειες της π. Κοινότητας Καστριών, με προέδρους, διαδοχικά, τους Χρήστο Γεωργακόπουλο, Παναγιώτη Θ. Γκλαβά, Αντώνη Γκλαβά, Γιώργο Σπανό και Χρήστο Γκλαβά, οι οποίοι συνέβαλαν  καθένας με  τις δυνάμεις του στη προώθηση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου. Το 1985 ο Ε.Ο.Τ., παραχώρησε το Σπήλαιο  στην π. Κοινότητα Καστριών, ύστερα από αίτημά της, προκειμένου να προχωρήσει στη σύσταση αμιγούς Κοινοτικής Επιχείρησης, για την παραπέρα αξιοποίηση και λειτουργία του.  
Τα έργα αξιοποίησης  συνεχίστηκαν  από την Κοινότητα, με τη συνεργασία και επίβλεψη ειδικής Νομαρχιακής Επιτροπής, συγκροτούμενης από ειδικούς επιστήμονες και φορείς, συντονιστής - πρόεδρος της οποίας  είχε την τιμή να είναι ο γράφων. Η αξιοποίηση του εν λόγω Σπηλαίου δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε δυστυχώς να περάσουν είκοσι έξη ολόκληρα χρόνια αναβολών, καθυστερήσεων και επιπλοκών, για να ολοκληρωθούν οι έρευνες και μελέτες, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις  και ιδιαίτερα να εκτελεστούν τα άκρως εξειδικευμένα - κάτω από πολύ δύσκολες  και αντίξοες συνθήκες - έργα πρόσβασης στο ιδιόρρυθμο Σπήλαιο. Το πρώτο αξιοποιημένο τμήμα του σπηλαίου, μήκους 350 μ. (Α' Φάση), άρχισε να λειτουργεί από 4 Αυγούστου 1990, με ευθύνη της πρώην Κοινότητας Καστριών και  από τη συσταθείσα π. Κοινοτική  Επιχείρηση ‘’ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ’’ ΚΑΣΤΡΙΩΝ ″. 
Το 1994 προκηρύχτηκε  Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, για την επέκταση της αξιοποιημένης διαδρομής  (Β’ ΦΑΣΗΣ), κατά 150 μ.,   η οποία  ολοκληρώθηκε το  έτος 2000, οπότε  και το νέο αξιοποιημένο τμήμα του περίφημου σπηλαίου, άρχισε να υποδέχεται τους χιλιάδες θαυμαστές του! Το θαυμαστό Σπήλαιο  λειτουργεί, σήμερα,  με ευθύνη της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Καλαβρύτων  ‘’ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ’’, με πρόεδρο του Δ.Σ. αυτής τον Δημήτρη Κοντογιάννη, και είναι ανοικτό 365 ημέρες το χρόνο !!! ξίζει να σημειώσουμε  ενδεικτικά ότι, στις δυο πρώτες ημέρες της λειτουργίας του  επισκεφτήκαν το Σπήλαιο 700 άτομα και στον πρώτο μήνα (Αύγουστο 1990) 10.165 άτομα,  ενώ  ο αριθμός  των επισκεπτών στα 25 χρόνια που αυτό  λειτουργεί υπερβαίνει, κατ’ εκτίμηση τα   το 1.500.000 άτομα.  Η επισκεψιμότητα  αυτή αυξάνεται συνεχώς, λόγω του ξεχωριστού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το περικαλλές Σπήλαιο,  όσο  βέβαια αυτό γίνεται  περισσότερο και ευρύτερα γνωστό στο κοινό. Το κύριο χαρακτηριστικό του μυθικού Σπηλαίου, εκτός από τον θαυμάσιο σταλακτιτικό διάκοσμο που διαθέτει και   την ταύτιση του με το μύθο του Μελάμποδα και τις Προιτίδες, είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρία επίπεδα (ορόφους) λίμνες του, διαχωριζόμενες με πρωτότυπα φυσικά φράγματα, ύψους έως και 4 μ., που το καθιστούν  μοναδικό στο είδος του ανάμεσα σε όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά σπήλαια στον κόσμο !!!  
Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι, η πρωτοβουλία ανακάλυψης του ‘’κρυμμένου θησαυρού’’ των Καλαβρύτων,  που σήμερα αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή,  ανήκει στον Καστριώτη   Βασίλη Α. Τεμπέλη, ο οποίος  μαζί με τον εξάδελφό του Παναγιώτη Θ. Γκλαβά και με τη βοήθεια  κατοίκων του χωριού, κατόρθωσαν  να ανέβουν,   για πρώτη φορά  το 1964, στον άγνωστο μέχρι τότε, δεύτερο  όροφο του Σπηλαίου.  Η αρχική  εξερεύνηση  του Σπηλαίου, σε βάθος 1980 μ.,  έγινε  από τον   Ελληνικό  Ορειβατικό Σύνδεσμο  Αθηνών, με τη συμμετοχή και του καθηγητή της Παλαιοντολογίας  Γιάννη  Μελέντη. Η συστηματική εξερεύνηση και μελέτη του σπηλαίου οφείλεται,  στην  Ελληνική Σπηλαιολογική  Εταιρεία και ειδικότερα στην αείμνηστη  Σπηλαιολόγο  Άννα Πετροχείλου, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα  και στην  αξιοποίησή του. ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΣΤΡΙΑ, για να μπούμε στο Σπήλαιο  με τις λίμνες,  να δροσιστούμε και να πάρουμε από την ομορφιά του!!!  


Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Καστριά Καλαβρύτων



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ