H κ. Γιοβάννα Φάσσου με τον πρόεδρο του συλλόγου Σοποτινών κ. Σούλη Σοφιανόπουλο και την κ. Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου (1/2/15) Επιστροφ...
H κ. Γιοβάννα Φάσσου με τον πρόεδρο του συλλόγου Σοποτινών κ. Σούλη Σοφιανόπουλο και την κ. Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου (1/2/15) |
Επιστροφή στο στούντιο για την αγαπητή μας συμπατριώτισσα Γιοβάννα (Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή) με ένα μοναδικό τραγούδι με τίτλο "Έλα κόρη μου, έλα μάτια μου" σε στίχους της ιδίας και σε μουσική του Γιώργου Καγιαλίκου. Το τραγούδι παρουσιάστηκε πρώτη φορά σε συναυλία στο Μερόπειο ίδρυμα και πιθανόν να συμπεριληφθεί σε κάποια συλλογή με περισσότερα τραγούδια. Το σημαντικό είναι οτι η Γιοβάννα μετά απο πολλά χρόνια ηχογράφησε κάτι καινούργιο και πάνω σε δικούς της πολύ προσωπικούς στίχους, όσο για τον εξαιρετικό συνθέτη Γιώργο Καγιαλίκο, αυτή την εποχή ετοιμάζει δυο καινούργιες δουλειές εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.
Γιοβάννα (Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή)
Η Γιοβάννα (Ιωάννα Φάσσου-Καλπαξή), κόρη του ζωγράφου Κώστα Φάσσου, από την Αροανία (Σοπωτό) Καλαβρύτων, σπούδασε όπερα στο Ωδείο Αθηνών, από που πήρε το δίπλωμα της με άριστα και βραβείο. Παράλληλα, μαθήτρια γυμνασίου ακόμα, και ύστερα από εξετάσεις, άρχισε με τη μεγάλη ορχήστρα της Ελληνικής ραδιοφωνίας εκπομπές ελαφρού τραγουδιού, το οποίο τελικά και την κέρδισε. 'Ελαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ του είδους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό - βραβευμένη κάθε φορά -, όπως στο διεθνές φεστιβάλ Πολωνίας, στο οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο. Αμέσως μετά, και επί τρία συνεχόμενα χρόνια, κλήθηκε για κονσέρτα με ορχήστρα τριάντα πέντε οργάνων στην τότε Σοβιετική Ένωση, όπου και έγινε είδωλο. Τα κονσέρτα αυτά, από την Πετρούπολη μέχρι τον Καύκασο, ανήλθαν στα εκατόν πενήντα. Για δυο χρόνια επίσης συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Γενεύης, τον οποίο και εκπροσώπησε στις συναυλίες musique aux Champs Elysees σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη, ύστερα από εξετάσεις και αυτή την φορά, εκπροσώπησε την Ελβετία στη Εurovision αποσπώντας τις περισσότερες ψήφους στα γαλλόφωνα κράτη. Δίσκους ηχογράφησε στην Ελλάδα, στη Γερμανία - όπου και απέκτησε fan club - στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Σοβιετική Ένωση, στην οποία οι πωλήσεις τους ανήλθαν σε εκατομμύρια. Και κάποτε η σελίδα της ζωής της γύρισε. Παντρεύτηκε τον δικηγόρο Δημήτρη Καλπαξή και έκτοτε τραγουδούσε μόνο επιλεκτικά. Απέχοντας σιγά σιγά από το τραγούδι, άρχισε να γράφει. Μαθήτρια του Γιάννη Ρίτσου, εξέδωσε με δική του έγκριση τρεις ποιητικές συλλογές - "Να προλάβω", "Θα σου μιλήσω" και "Ψηλαφίζοντας" - που έτυχαν πολύ θερμής υποδοχής. Ύστερα μεταπήδησε στον πεζό λόγο. Έγραψε εννέα μυθιστορήματα - όλα best seller Το πρώτο της, το "Άντε γεια", πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό των εκδόσεων Βell, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο και στο θέατρο από τον Θανάση Παπαγεωργίου, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το τρίτο της μυθιστόρημα, ο "Βαμμένος ήλιος", έγινε σίριαλ στην τηλεόραση με την Πέμυ Ζούνη, τον Γιάννη Φέρτη και την Μπέτυ Λιβανού στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Προσπάθησε και στο χώρο του θεάτρου με δύο θεατρικά, από τα οποία το ένα, "Ο προθάλαμος", απέσπασε το τρίτο κρατικό βραβείο, εγκεκριμένο από τους θεατρολόγους του Εθνικού θεάτρου - διηγήματα και δύο μονολόγους με θεατρική δομή. Ο πρώτος μονόλογος, τα "Γενέθλια", παίχτηκε στο θέατρο από την ηθοποιό Άντα Χριστίδου. Τελευταίο της βιβλίο το "Κατάσαρκα" (ποίηση), κοσμημένο με πίνακες του ζωγράφου ακαδημαϊκού Δημήτρη Μυταρά.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά.
Αρμονία και πιάνο με καθηγητή τον Δημήτρη Μακροπόδη (Ωδείο Δ. Μακροπόδη) Αντίστιξη και Ενοργάνωση με τον Τηλέμαχο Τάτση (Απολλώνιο Ωδείο) Φούγκα και Ενορχήστρωση με τον Κώστα Κλάββα
(Κεντρικό Ωδείο).
Παράλληλα με τις κλασσικές σπουδές ασχολήθηκε με το τραγούδι και την μελοποίηση και τα τραγούδια του τα μοιράζονταν για πολλά χρόνια μόνο με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.
To καλοκαίρι του 2010 έστειλε δείγμα της δουλειάς του στον Νίκο Κυπουργό του οποίου η ενθάρρυνση και βοήθεια είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Εννέα Κρυμμένα Τραγούδια» (Orion Music, 2011) με την συμμετοχή της Έλλης Πασπαλά.
Το 2012 μελοποίησε, ερμήνευσε και ηχογράφησε μια σειρά ποιημάτων του Νικηφόρου Βρεττάκου απο την συλλογή «Το Βάθος του Κόσμου» από την οποία το ποίημα «Ολονυχτία» διακρίθηκε στον Α΄ Διαγωνισμό Μελοποιημένης Ποίησης που διοργάνωσαν τα περιοδικά Μετρονόμος, MusicΗeaven και Ποιείν.
Τον Νοέμβριο του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Φυγή» με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη, τον Δώρο Δημοσθένους, τον Γιάννη Λεκόπουλο, την Λίλιαν Τσατσαρώνη και τον ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.