HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΦΙΛΙΑ - Τα αποκαλυπτήρια πλάκας στη μνήμη Ιερ.Αμβροσίου Παπαρρηγόπουλου (φωτο)

Με πρωτοβουλία της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ πραγματοποιήθηκαν στις 8 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια αναθηματικ...


Με πρωτοβουλία της ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ πραγματοποιήθηκαν στις 8 Αυγούστου τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας στην μνήμη Ιερομονάχου Αμβροσίου Παπαρρηγόπουλου στην  Ιερά μονή Αγίου Αθανασίου Φιλίων .

O Ιερομόναχος Αμβρόσιος Παπαρρηγόπουλος διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Φιλίων και  εκτελέστηκε στις 25 Ιουνίου 1943 από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Η περιγραφή του θανάτου του π. Αμβροσίου, σύμφωνα με το έργο «Εκτελεσθέντες και Μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949» έχει ως εξής: Ο π. Αμβρόσιος Παπαρρηγόπουλος, γεννήθηκε στα Φίλια Καλαβρύτων το 1881. Δέκα εννιά χρόνων πήγε στο Ιερό Κοινόβιο του Αγ. Αθανασίου, πού η φήμη του ήταν πανελλήνιος εξαιτίας της αγιότητας των πατέρων του. Έκαμε τη στρατιωτική του θητεία και από το χέρι του γέροντός του Γαβιήλ Ευσταθίου, έλαβε το μοναχικό σχήμα. Αργότερα έγινε ιερεύς κι υπηρέτησε με αφοσίωση, ως εφημέριος, σύμβουλος και τέλος ηγούμενος. Στα 1926 το Κοινόβιο του Αγ. Αθανασίου, επειδή του έλειπαν οι μοναχοί, προσαρτήθηκε στην Αγ. Λαύρα και στην ίδια Μονή εγκαταστάθηκε και ο π. Αμβρόσιος. Πάλι όμως γύρισε στον Αγ. Αθανάσιο ως αντιπρόσωπος της Αγίας Λαύρας. Εκεί περνούσε τις ημέρες του με πνευματική άσκηση και αρετή ως τα 1943, οπότε Ιταλοί στρατιώτες κάνουν επιδρομή κατά της Μονής. Οι επιδρομείς λεηλάτησαν άγρια τη Μονή κι έφυγαν με κατεύθυνση προς τα Φίλια. Στο δρόμο όμως δέχθηκαν επίθεση των ανταρτών, πού την απέδωσαν σε υποκίνηση μοναχών. Γυρίζουν λοιπόν πίσω, πιάνουν τον π. Αμβρόσιο και το μοναχό Χριστόφορο Αναγνωσταρά και τους οδηγούν στο κοντινό χωριό. Ο π. Αμβρόσιος σκέφθηκε ότι ασφαλώς οι Ιταλοί θα τους εκτελούσαν κι έτσι όπως σάλεψε μέσα του η μοραΐτικη παλικαριά, δεν παραδέχτηκε τέτοιο θάνατο. Καιροφυλακτεί λοιπόν και σ’ ένα σημείο του δρόμου επιχειρεί να δραπέτευση. Δεν μπόρεσε όμως. Λίγα μέτρα πιο πέρα, με τουφεκιές, οι Ιταλοί τον ξάπλωσαν νεκρό
πηγή: Χρήστου Βλ. Καραθανάση - "ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΙΛΙΩΝ"
 έκδοση:  ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ»
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΦΙΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ 2010
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS


φωτογραφίες Θέμης Αναστασόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.