γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος Έργο πνοής και μεγάλης οικονομικής σημασίας η γέφυρα του Λειβαρτζινού, η κατασκευή της έγινε με τα...
γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Έργο πνοής και μεγάλης οικονομικής σημασίας η γέφυρα του Λειβαρτζινού, η κατασκευή της έγινε με τα μέσα της εποχής εκείνης. Δούλεψαν πολλοί εργάτες από τα γύρω χωριά και χωρίς τη συμβολή της σημερινής τεχνολογίας: μπετονιέρες, εκσκαφείς κι άλλα χωματουργικά μηχανήματα.
Το έργο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί στις 28 του Οκτώβρη του 1940 που έγινε η εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα. Είχαν απομείνει μόνο λίγα μέτρα προστατευτικά κιγκλιδώματα δεξιά κι αριστερά. Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου οι εργάτες ειδοποιήθηκαν από τις Αρχές να παρουσιαστούν, σύμφωνα με το Φύλλο Πορεία τους ο καθένας. Παράτησαν επί τόπου τις αξίνες και τα φτυάρια που έφτιαχναν τη λάσπη (το μπετόν) κι έτρεξαν χωρίς χρονοτριβή στο κάλεσμα της Πατρίδας!
Όσο για τα τμήματα της γέφυρας που είχαν μείνει χωρίς κιγκλιδώματα, τοποθετήθηκαν σ’ αυτά μεταλλικά πολύ αργότερα (αρχές δεκαετίας 1980) και ύστερα από επίμονες προσπάθειες στη Νομαρχία του Συλλόγου Λειβαρτζινών Πάτρας και του Προέδρου του, του αείμνηστου πατριδολάτρη Λάμπη Παπαμικρού, που έφυγε πολύ άδικα και πρόωρα.
Έτσι, σήμερα βλέπουμε δύο τμήματα των κιγκλιδωμάτων της γέφυρας να είναι μεταλλικά, ενώ τα πρώτα είναι τσιμεντένια.
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Σπούδασε Νοσηλευτική, λειτούργημα το οποίο και άσκησε. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη λαογραφία του τόπου του. Είναι Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει διατελέσει Μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.