του Άγγελου Τσιγκρή Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας Κεντρικό θέµα για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, δεν είναι μόνο η εκλογή νέου...
του Άγγελου Τσιγκρή
Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας
Κεντρικό θέµα για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία, δεν είναι μόνο η εκλογή νέου Προέδρου.
Κομβικά ζητήματα για την ελληνική κεντροδεξιά παραμένουν: 1) ο επανακαθορισµός της ιδεολογικοπολιτικής της ταυτότητας, 2) ο εκσυγχρονισµός και η ανανέωση του πολιτικού της λόγου, 3) η ανάκτηση του ηθικού της πλεονεκτήµατος και 4) η προώθηση νέων, επιτυχηµένων και άφθαρτων στελεχών, µε σοβαρές επαγγελµατικές περγαµηνές και πολύπλευρη κοινωνική δράση.
Φυσικά, η εκλογή νέου Προέδρου στη Νέα ∆ηµοκρατία δεν είναι θέµα αποκλειστικά κοµµατικό. Η ύπαρξη ισχυρής αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι εθνική ανάγκη και επιταγή. Για το λόγο αυτό, δεν αφορά µόνο τα µέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Η Νέα ∆ηµοκρατία µπορεί να µην είχε τη βαριά µοίρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντως υπέστη και αυτή σηµαντική φθορά. Η Ν.∆. έχει απολέσει µέχρι σήµερα περίπου το ένα τρίτο της προ µνηµονίων εκλογικής της δύναµης και επιρροής. Και πάντως ελάχιστοι την ψηφίζουν τώρα µε την πίστη και τον ενθουσιασµό που το έκαναν κάποτε.
Η σηµερινή Ν.∆. είναι εξαιρετικά «κουρασµένη». Η σκληρή φοροµπηχτική πολιτική σε βάρος της µεσαίας τάξης, που ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά της αστικής παράταξης, την οδήγησαν σταδιακά στην πολιτική απαξίωση. Και βέβαια εξίσου σηµαντική βλάβη στην πολιτική φυσιογνωµία του κόµµατος προκάλεσε και η δεξιά ιδεολογική του στροφή.
Ο νέος αρχηγός της Ελληνικής κεντροδεξιάς θα πρέπει να είναι αυτός που -µετά από µια οδυνηρή διαδικασία ενδοσκόπησης- θα µπορεί να απορροφήσει τους εσωκοµµατικούς κραδασµούς και να λειάνει τις αντιθέσεις, κρατώντας τη Ν.∆. ενωµένη._
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.