HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ύστερα από 72 χρόνια οι Γερμανοί θα μας αναπλάσουν τον τόπο Θυσίας!!!

Στα Καλάβρυτα, βρίσκονται, από την περασμένη Κυριακή, δύο ομάδες, από είκοσι, περίπου, τεταρτοετείς φοιτητές, η κάθε μία, από την Αρχ...


Στα Καλάβρυτα, βρίσκονται, από την περασμένη Κυριακή, δύο ομάδες, από είκοσι, περίπου, τεταρτοετείς φοιτητές, η κάθε μία, από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπίμπεραχ (Biberach) της Γερμανίας, μαζί με τους καθηγητές τους, οι οποίοι επισκέφθηκαν, ξεναγήθηκαν και απέδωσαν φόρο τιμής στον Τόπο Θυσίας και στο Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, περπάτησαν το «μονοπάτι» της Εκτέλεσης (από εκεί όπου οδηγήθηκαν, στις 13-12-1943, άνδρες των Καλαβρύτων, στο Λόφο του Καπή, όπου εκτελέσθηκαν, άνανδρα, από τους ναζί κατακτητές), ενημερώθηκαν και συζήτησαν με το Δήμαρχο Καλαβρύτων, κ. Γιώργο Λαζουρά, τον βοηθό Δημάρχου, κ. Νίκο Μαγκαφά, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μουσείου και πολίτες των Καλαβρύτων, για τα τραγικά γεγονότα της γερμανικής θηριωδίας, της 13-12-1943 και περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν, στην πόλη των Καλαβρύτων.
Η επίσκεψη αυτή, των ομάδων των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής, από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Μπίμπεραχ, έγινε, με σκοπό να μελετήσουν το χώρο και την ιστορία του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, προκειμένου, από κοινού και συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, σε μικρότερες ομάδες εργασίας (works group), αλλά και σε ολομέλεια, να δημιουργήσουν μια αρχιτεκτονική πρόταση για την ανάπλαση και ανάδειξη του Τόπου Θυσίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τη σύνδεση του με το Δημοτικό Μουσείο, μέσα από την ανάδειξη του μονοπατιού – δρόμου της Θυσίας, καθώς και τη σύνδεσή του με τα άλλα τοπόσημα της πόλης (Κεντρική Εκκλησία, Πλατεία, Γυμνάσιο – Λύκειο, Σταθμός Οδοντωτού, κλπ). Μια αρχιτεκτονική πρόταση, νέων ανθρώπων και νέων επιστημόνων, φοιτητών Αρχιτεκτονικής, η οποία θα αναδεικνύει και τα μηνύματα της Καλαβρυτινής Θυσίας, μηνύματα ειρήνης, καταδίκης του πολέμου, καταδίκης του ναζισμού, μηνύματα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών.
Οι εργασίες της τριήμερης επίσκεψης των ομάδων των νέων φοιτητών, από την Ελλάδα και τη Γερμανία, στα Καλάβρυτα, ξεκίνησαν, με συνεδρίασή τους, τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, το πρωί, στο «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας», όπου τους ενημέρωσε και μίλησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, ο οποίος, αφού τους υποδέχθηκε και τους καλωσόρισε στα Καλάβρυτα, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: 
«Στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Καλαβρύτων στην Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) και των επαφών, συνεργασιών και (αμοιβαίων) ωφελημάτων που επιδιώκουμε, με δήμους, θεσμούς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών της Γερμανίας, διατύπωσα, πριν από ένα, περίπου, χρόνο, την ιδέα και την πρόταση, νέοι, σπουδαστές και καθηγητές της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, σε μια αγαστή συνεργασία με νέους, σπουδαστές και καθηγητές Γερμανικού Πανεπιστημίου (επελέγη, ήδη, η αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου του Biberach) να εκπονήσουν αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία του τόπου – μνημείου εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, (του “Λόφου του Καππή”), από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την 13-12-1943.
Η πρότασή μου αυτή είχε και έχει, αυταπόδεικτη και βαρύνουσα, συμβολική και ουσιαστική, σημασία.
Εβδομήντα δύο (72) χρόνια, μετά το τραγικό Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, νέοι επιστήμονες, από την Ελλάδα και τη Γερμανία, θα συνεργαστούν, θα συζητήσουν και θα συνδημιουργήσουν σ’ ένα κοινό πρόγραμμα, αρχιτεκτονικής ανάπλασης και ανάδειξης ενός μαρτυρικού τόπου, ενός τόπου μνήμης, ενός τόπου οικουμενικού συμβόλου, (όπως είναι ο Τόπος Εκτέλεσης των Καλαβρυτινών) εκπέμποντας έτσι, μηνύματα διατήρησης ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος, ειρήνης και καταδίκης του πολέμου, καταδίκης του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, μηνύματα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών.
72 χρόνια, μετά, την άνανδρη και άδικη εκτέλεση 700, περίπου, Καλαβρυτινών συμπολιτών μας και όταν, πλέον, εδώ και πολλά χρόνια, ο Ελληνικός και ο Γερμανικός λαός, είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βαδίζουμε σ’ ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, συνδιαμορφώνοντας τους θεσμούς και τους στόχους της Ένωσής μας, αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα και οφειλόμενο χρέος, απέναντι, τόσο, στους νεκρούς μας και στα θύματα εκείνου του καταστροφικού πολέμου όσο και κυρίως απέναντι στους νέους μας, να κλείσει το τραύμα του πολέμου, αλλά, να μη σβήσει, ποτέ, η μνήμη.
Μόνο σ’ έναν κόσμο, σε μια Ευρώπη, όπου δεν κυριαρχούν το μίσος, οι αποκλεισμοί, οι διαχωρισμοί, οι διενέξεις, οι πόλεμοι, μπορούν οι νέοι μας να αναπτύξουν τις γνώσεις τους, τις δεξιότητες και τα χαρίσματά τους και να ευημερήσουν.
Γι’ αυτό πιστεύω, ότι, οι νέοι μας, ιδίως, μπορούν ν’ αποτελέσουν μια γέφυρα μεταξύ λαών, πολιτισμών και ιστορικής ευθύνης.
Με αυτό, ακριβώς, το υπόβαθρο, προέκυψε η ιδέα της συνεισφοράς στη δημιουργία μίας κοινής κουλτούρας και ενός κοινού οράματος, νέων ανθρώπων, μέσω, ενός αρχιτεκτονικού έργου.
Εσείς, οι νέοι τεταρτοετείς φοιτητές των αρχιτεκτονικών Σχολών των Πανεπιστημίων Πατρών και Μπίμπεραχ, θα εκπονήσετε, με αυτό το πνεύμα, από κοινού, ένα διαγωνισμό ιδεών, με στόχο την απόκτηση προσεγγίσεων για τη χρήση του περιβάλλοντος χώρου του τόπου – μνημείου εκτέλεσης των Καλαβρυτινών.
Η διαπανεπιστημιακή συνεργασία των δύο αξιόλογων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανοίγει το δρόμο, για να γίνει η ιστορία προσβάσιμη στους νέους. Η ενασχόληση με τα βιώματα του παρελθόντος, μπορεί να δώσει ώθηση, στη διαμόρφωση του μέλλοντος.
Είναι προ πάντων οι νέοι, αυτοί, που πρέπει να αντιμετωπίσουν, με αίσθημα ευθύνης, το παρελθόν, για να γεμίσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με ζωντάνια, πάθος και νέες ιδέες και αντιλήψεις».
Και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κατέληξε, λέγοντας:
«Είμαι βέβαιος ότι, θα δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, τις γνώσεις σας, τη νεανική σας ορμή, τη διαλεκτική και συνεργατική σας διάθεση, τον οραματισμό σας και θα δημιουργήσετε μια άριστη και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική πρόταση, που θα αναδεικνύει και την ιστορικότητα του χώρου και τα διαχρονικά μηνύματα της Καλαβρυτινής Τραγωδίας, αλλά, και το κυριότερο, θα διατηρεί, ζωντανή, τη μνήμη, ως αναλάμποντα φάρο, για το παρόν και για το μέλλον. Αυτή, η πρότασή σας, πιστεύω, θα αξιοποιηθεί από το Δήμο μας. Επιθυμώ, τέλος, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στις Πρυτανικές Αρχες, των Πανεπιστημίων Πατρών και Μπιμπεραχ, στην Πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, εξαίρετη καθηγήτρια, κ. Κατερίνα Λιάπη, καθώς και στους καθηγητές και το λοιπό, διοικητικό και υποστηρικτικό, προσωπικό των δυο Πανεπιστημίων».
Οι ομάδες των Ελληνογερμανικών φοιτητών, από σήμερα, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, θα παραμείνουν στην Πάτρα και θα συνεργαστούν, στους χώρους και στα εργαστήρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σημειώνεται τέλος, ότι, το κόστος του παραπάνω προγράμματος, καλύπτεται από την ΕλληνοΓερμανική Συνέλευση και το ΓερμανοΕλληνικό Ταμείο για το Μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.