Με την ευκαιρία της παρουσίας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στις εκδηλώσεις Μνήμης των 72 χρόνων από τ...
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, στις εκδηλώσεις Μνήμης των 72 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα (05-15/12/1943), το Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου (Ι.Α.Κ.), σε συνεργασία με τα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS, ζήτησαν ακρόαση από τον κ. Πρόεδρο, προκειμένου να ενημερώσουν για τις πτυχές του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε με ικανοποίηση το αίτημα και όρισε ημερομηνία ακρόασης την 24 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00΄ στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Ιστορικός ερευνητής Δημήτριος Κανελλόπουλος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την Παγκαλαβρυτινή Ένωση, την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την Ένωση Καλαβρυτών Αθήνας και τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν στην ακρόαση αυτή, με νόμιμους εκπροσώπους, προκειμένου κάθε προσκληθείς φορέας να αναπτύξει τις απόψεις του, στα εξής προβλήματα:
α) Προβλήματα λειτουργίας του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
β) Ανάπλαση τόπου θυσίας.
γ) Ανακήρυξη ως μαρτυρικών τόπων του συνόλου των εικοσιτεσσάρων τέως κοινοτήτων της επαρχίας Καλαβρύτων και των οικισμών, καθώς και των Ιερών Μονών Αγίας Λαύρας, Μεγάλου Σπηλαίου και Μονής Ομπλού, που επλήγησαν από την Επιχείρηση Καλάβρυτα.
Ταυτόχρονα, ενημερώθηκε σχετικά ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς και ο εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαβρύτων τ. Βουλευτής και τ. Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος.
Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και ο επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαβρύτων κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος.
Ειδικότερα, κατά την καθορισθείσα ημερομηνία ακρόασης, παρέστησαν ο Ιστορικός ερευνητής κ. Δημήτριος Κανελλόπουλος, ο αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της 13ης/12/1943, 12χρονος τότε, Γεώργιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, η Γενική Γραμματέας της Ενώσεως Αναστασία Μπαλασοπούλου, ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης κ. Νικόλαος Κυριαζής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χαρίλαος Ερμείδης, συνοδευόμενος από τρία μέλη της Ένωσης (κ. Παπαδημητροπούλου, και Κωνσταντίνου), καθώς, επίσης και ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος.
Στην ακρόαση παρέστη και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης επί τιμή κ. Γεώργιος Γεννηματάς.
Η συζήτηση άρχισε με την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κ. Γεώργιο Δημόπουλο ο οποίος με γλαφυρότητα και συγκινητικό τρόπο, ανέπτυξε συνολικά τα τραγικά γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 (συγκέντρωση πληθυσμού στο σχολείο – διαχωρισμός – θρήνος – εκτέλεση Καλαβρυτινών) και τις συνθήκες περαιτέρω διαβίωσης, μετά την τραγωδία.
Ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης έθεσε υπόψη του Προέδρου: α) η επί εβδομηκονταετία παράλειψη της πολιτείας να καθορίσει ημερομηνία τιμής και μνήμης του Ελληνικού Ολοκαυτώματος και β) την παράλειψη της Πολιτείας να ανακηρύξει ως μαρτυρικό τόπο το σύνολο των κοινοτήτων-οικισμών και Ιερών Μονών, που επλήγησαν από την «Επιχείρηση Καλάβρυτα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε μετά θέρμης τις δύο αυτές επισημάνσεις και δεσμεύτηκε σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εσωτερικών να προωθηθεί άμεσα η έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων που:
α) Θα καθορίζει τη 12η Οκτωβρίου εκάστου έτους (απελευθέρωση Ελλάδας) ως ημέρα Μνήμης και απονομής της οφειλόμενης τιμής στα εγκλήματα του Ναζισμού, κατά του άμαχου πληθυσμού, με πρώτο στη σχετική λίστα των τιμώμενων τόπων τα Καλάβρυτα και
β) Την ανακήρυξη του συνόλου των 24 χωριών – οικισμών και Μονών των Καλαβρύτων ως Μαρτυρικά. (Να σημειώσουμε ότι επίσημα έχουν αναγνωριστεί ως Μαρτυρικοί Τόποι μόνον η πόλη των Καλαβρύτων και η τ. κοινότητα Ρωγών).
Ο Ιστορικός Ερευνητής της Επιχείρησης Καλάβρυτα κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: α) Πλήρη φάκελο ανασκόπησης–απολογισμό‒διαπιστώσεις‒κρίσεις‒συμπεράσματα για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα (αντίποινα – η προσχεδιασμένη επιχείρηση, διαβάστε σχετικά εδώ), καθώς και πλήρη φάκελο με τα προβλήματα του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το Μουσείο λειτουργεί χωρίς την προβλεπόμενη από το Νόμο 3028/2002 άδεια, έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο η προσωρινή χρήση των εκθεσιακών χώρων, οι οποίοι είναι ημιτελείς και δεν χορηγούνται οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι λειτουργίας του, καθώς, επίσης, δεν έχει διαθέσει ο Δήμος το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, όπως η σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ Δήμου Καλαβρύτων και Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει, με αποτέλεσμα το Μουσείο να λειτουργεί σαν ένα απλό γραφείο του Δήμου με όλα τα επακόλουθα προβλήματα. Επίσης παρέδωσε στον κ. Πρόεδρο αντίτυπα 14ωρων υπομνημάτων του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προς το Υπουργείο Πολιτισμού την τελευταία πενταετία, χωρίς το Μουσείο να έχει λάβει καμία απάντηση. Τονίστηκε επίσης η πλημμελής εφαρμογή της Μουσειολογικής Μελέτης αφού δεν έχει επέλθει ακόμα η ενοποίηση (ενιαίο Μουσειολογικό Σύστημα) Μουσείου και τόπου θυσίας.
Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και για τον σκοπό αυτό θα προβεί σε ειδικές δηλώσεις και κατά την επίσκεψή του στα Καλάβρυτα και θα υποστηρίξει με καθε τρόπο που του επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος κάθε ενέργεια για την αναδειξη και οριστική λύση των προβλημάτων του Μουσείου.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χαρίλαος Ερμείδης, αναφέρθηκε στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και στη δράση της Επιτροπής Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος τον παρέπεμψε στις έως σήμερα δηλώσεις του (διαβάστε σχετικά εδώ) και ότι το θέμα θα οδηγηθεί προς οριστική λύση -εφόσον δεν τελεσφορήσουν σύντομα οι πολιτικές διαβουλεύσεις- στο Δικαστήριο της Χάγης. Το θέμα θα το συζητήσει όπως μας αποκάλυψε, κατά την επίσημη επίσκεψή του, 18 και 19 Ιανουαρίου στη Γερμανία με τον ομόλογό του κ. Γκάου.
Όσον αφορά για τις διάφορες παροχές του Ελληνογερμανικού Ταμείου, ο κ. Πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι παροχές αυτές δεν συμψηφίζονται με κανέναν τρόπο με τις οφειλές της Γερμανίας.
Το λόγο, τέλος, πήρε ο κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην καταβαλλομένη από Γερμανικής πλευράς προσπάθεια παραγραφής των Ναζιστικών Εγκλημάτων, εφαρμόζοντας την πολιτική της ελληνογερμανικής συνελεύσεως σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με αντικειμενικό σκοπό να επέλθει η λήθη.
Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η ακρόαση διήρκεσε 1 ώρα και 20 λεπτά με τον αξιότιμο κ. Πρόεδρο να επιθυμεί και νεα συνάντηση για ανάπτυξη περισσοτέρων θεμάτων που αφορούν τα Καλάβρυτα
Σημειώνουμε ότι η ακρόαση ήταν ένα βαρυσήμαντο γεγονός και ήταν σφάλμα μικρής μερίδας συμπατριωτών μας που παρερμήνευσαν και παρανόησαν το νόημα και το σκοπό της ακροάσεως, καθώς και η μη παρουσία – συστράτευση του συνόλου των φορέων και των αρχών που κλήθηκαν, αλλά δεν παρέστησαν, χάνοντας μία μοναδική ευκαιρία, να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις.
Ο χρόνος θα δείξει την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.