HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επιστολή προέδρου Λυκούριας στην Περιφέρεια για καθαρισμό ποταμών Τ.Κ. Λυκούριας

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα απέστειλε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λυκούριας κ Σοφοκλής Κοντογιάννης σχε...

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα απέστειλε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λυκούριας κ Σοφοκλής Κοντογιάννης σχετικά με τον καθαρισμό των ποταμών Τοπικής Κοινότητας Λυκούριας 
Πρόεδρος Κοινότητας: Σοφοκλής Α. Κοντογιάννης.
Η επιστολή έχει ως εξής:  
Λυκούρια, 21/12/2015
Προς: κ. Απόστολο Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας 
Θέμα: καθαρισμός ποταμών Τοπικής Κοινότητας Λυκούριας Καλαβρύτων
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας πληροφορήσουμε σχετικά με ένα χρόνιο πρόβλημα της Κοινότητας μας· τις χειμερινές και ανοιξιάτικες πλημμύρες του κάμπου μας. Το Τοπικό Συμβούλιο εδώ και αρκετά χρόνια έχει επιχειρήσει να δώσει λύση στο εν λόγω ζήτημα μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών (δασαρχείο κλπ…) χωρίς όμως να υπάρξει κάποια θετική ανταπόκριση. Απευθυνόμαστε σε εσάς και στις δυνατότητες της Περιφέρειας στην οποία ανήκουμε προκειμένου να αναπτυχθεί σχετική πρωτοβουλία προς ενίσχυση της αγροτο-κτηνοτροφικής τοπικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου την ανακούφιση και των κατοίκων της κοινότητάς μας.
Η Κοινότητα Λυκούριας αποτελεί αγροτο-κτηνοτροφική περιοχή ανεπτυγμένη σε σχετικά άγονο περιβάλλον. Έχει όμως την ευτυχία να διαθέτει μικρό κάμπο (4000-5000 στρέμματα) που διασχίζεται από τρεις ποταμούς. Ωστόσο, από εικοσαετίας περίπου έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη η καλλιέργειά του για την παραγωγή σιτηρών και ζωοτροφών (καλαμπόκι-τριφύλλι). Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και το κόστος ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους μας που αναγκάζονται να αγοράσουν τις τροφές ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετούνται από την τοπική παραγωγή του κάμπου.
Το πρόβλημα έγκειται στις πλημμύρες που κάθε χρόνο συμβαίνουν στην περιοχή από Φεβρουάριο μέχρι και Μάιο μεταβάλλοντας τον κάμπο σε βούρκο γεμάτο με βάτα, αγκάθια και ιτιές. Τα ποτάμια παραμένουν ακαθάριστα για δεκαετίες με πεσμένα δέντρα, σάπια ξύλα, μπαζώματα και ξηλωμένους μαντρότοιχους. Η καλλιέργεια του κάμπου καθίσταται αδύνατη, παρά τις όποιες προσπάθειές μας, ενώ ο αναδασμός -που όλοι οι κάτοικοι προσμένουν- δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται στο άμεσο μέλλον.
Το Τοπικό μας Συμβούλιο ζητά την παροχή βοήθειας από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας προκειμένου ο Κάμπος να επιστρέψει στα παραγωγικά αποτελέσματα των δεκαετιών 1960-70 (εκατοντάδες τόνοι σιτηρών και χιλιάδες μπάλες τριφυλλιού). Προς αυτό το σκοπό προτείνεται όπως ενταχθεί στα προγράμματα της Περιφέρειας και ο καθαρισμός των ποταμών που διασχίζουν τον Κάμπο: Λάδωνα (2000 μέτρα), Κατσάνα (3000 μέτρα) και Βίγγου (1500 μέτρα). Σε κάθε περίπτωση προκρίνουμε πως η φροντίδα της κοίτης των ποταμών οφείλει να εκτελεστεί με σεβασμό στο οικοσύστημα και προστατεύοντας τη χλωρίδα και την πανίδα.
Κύριε Περιφερειάρχα,
Η ευαισθησία σας για τα ζητήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της περιοχής μας είναι γνωστή. Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί το αναφερθέν πρόβλημα, το οποίο χρονίζει λόγω της αδυναμίας των λοιπών υπηρεσιών να υποστηρίξουν τα εκάστοτε ζητήματα. Η Περιφέρεια φαίνεται πως έχει και τη θέληση αλλά και τη δυνατότητα να δίνει λύσεις εκεί που οι άλλοι αδυνατούν. Εκτιμούμε πως το όφελος από ένα τέτοιο έργο θα είναι τελικά πολλαπλάσιο του κόστους που πρόκειται να δαπανηθεί.
Με εκτίμηση,
Σοφοκλής Α. Κοντογιάννης
Πρόεδρος Κοινότητας Λυκούριας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.