Ιδιαίτερα αξιόλογη για την ανάδειξη της ιστορικής αξίας της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας με μπροστάρη τον Δήμο Αιγιαλείας, ήταν η ε...
Ιδιαίτερα αξιόλογη για την ανάδειξη της ιστορικής αξίας της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας με μπροστάρη τον Δήμο Αιγιαλείας, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγίου.
Κι αυτό, γιατί εκτός από την παρουσίαση της νέας καλαίσθητης έκδοσης του Δήμου σχετικά με το ιστορικό γεγονός που ήταν η αφορμή για την εκδήλωση, από την εκδήλωση βγήκαν...ειδήσεις σχετικά με την περαιτέρω ανάδειξη της επετείου, μιας και αρκετά χρόνια μετά τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Δήμου Αιγίου το 1998, ο σημερινός δήμαρχος κ. Θανάσης Παναγόπουλος φαίνεται πως έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της καθιέρωσης της 26ης Ιανουαρίου ως τοπικής εορτής, με τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου και κινήσεις για να εκδοθεί σε ΦΕΚ σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος στην εισήγησή του, σκοπεύει σύντομα να κάνει ενέργειες ώστε να αναπαραχθεί και να τοποθετηθεί σε ιστό έξω από το Δημαρχείο Αιγιαλείας η σημαία-σύμβολο της Επανάστασης του 1821, ενώ στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι και η ανάθεση σε καλλιτέχνη, της κατασκευής γλυπτού σχετικού με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας που θα τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου.
“Το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της περιοχής μας καθορίζει το μέλλον μας, αρκεί να το γνωρίζουμε και μέσω του συγκεκριμένου βιβλίου οι αιγιαλείς μπορούν να πληροφορηθούν για όλες τις λεπτομέρειες, μιας και αποτελεί προϊόν βαθιάς μελέτης, γραμμένο με αμεροληψία και αντικειμενικότητα” τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παναγόπουλος, εξαίροντας παράλληλα τους συντελεστές του βιβλίου και ιδιαίτερα τους συγγραφείς κα Βάνα Μπεντεβή και κ. Μάριο Χριστόπουλο, όπως και την επιμελήτρια κα Ιωάννα Μαρδά. Με τη σειρά της η κα Μπεντεβή, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η απαρχή για την καθιέρωση αυτής της ημερομηνίας στην ιστορική συνείδηση των κατοίκων της πόλης, έγινε από έναν άλλον Παναγόπουλο, τον αείμνηστο δήμαρχο Αιγίου που λίγα χρόνια πριν την εκλογή του, το 1971, δημοσίευσε βιβλίο σχετικό με τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας αγωνιζόμενος να μάθουν οι συμπολίτες του το σπουδαίο ιστορικό βάρος του γεγονότος που οδήγησε στην Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι με τους αγώνες του Γεωργίου Παναγόπουλου δημιουργήθηκε και διεθνές ελληνικό γραμματόσημο αφιερωμένο στο γεγονός, αφήνοντας έτσι την παρακαταθήκη του που θα βρει την ολοκλήρωσή της στην καθιέρωση της 26ης Ιανουαρίου ως τοπικής εορτής. “Το βιβλίο αυτό είναι ένα εργαλείο της γνώσης και αποτελεί αποκλειστικό έργο της δημοτικής αρχής και του σημερινού δημάρχου κ. Θανάση Παναγόπουλου. Ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 από έναν άλλο Παναγόπουλο και τύχη αγαθή, όπως και υπέροχη σύμπτωση, είναι ένας άλλος Παναγόπουλος να το ολοκληρώσει” σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπεντεβή, για να συμπληρώσει ο δήμαρχος πως το βιβλίο, που τυπώθηκε σε 1.000 αντίτυπα, θα διανεμηθεί σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες κ.α. με σκοπό όσο το δυνατόν περισσότεροι να το διαβάσουν και να μάθουν, ως ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει η Αιγιάλεια την πλήρη της ιστορική ταυτότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.