Πλημμυρισμένη από συγκίνηση και έντονα συναισθήματα ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου , το πρωί της Παρασκευής 5 Φ...
Πλημμυρισμένη από συγκίνηση και έντονα συναισθήματα ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, το πρωί της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης πραγματοποίησαν μία εξαιρετική εκδήλωση με τίτλο «Η ζωή μέσα από τις στάχτες…», που ήταν αφιερωμένη στα διαχρονικά μηνύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος τοπικής ιστορίας με το ομώνυμο θέμα, που υλοποιεί η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου, δεδομένου ότι, όπως τονίστηκε και στην εκδήλωση, "η επαφή με την τοπική ιστορία είναι περισσότερο επιτακτική σήμερα, που η απειλή της πολιτισμικής αλλοτρίωσης και αποσύνθεσης είναι έντονη". Παρόντες, μεταξύ πολλών γονέων και άλλων προσκεκλημένων, ήταν και τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Θεόδωρος Χαλμούκης και Θεοδόσης Παναγόπουλος. Μάλιστα, στο τέλος της εκδήλωσης, δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους, προσκαλώντας μαθητές και υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, να παρουσιάσουν την εκδήλωση και στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μουσείων, στις 29 Μαΐου. Παράλληλα, προσέφεραν ως δώρο στο σχολείο την απομίμηση του γλυπτού της «Καλαβρυτινής μάνας», ενώ από το σχολείο τούς προσφέρθηκε το βιβλίο «Πεδίον Βοστίτσης Λαμπρόν. Η προσφορά του Αιγίου στην Επανάσταση του ’21», το οποίο είχε εκδοθεί από την περσινή ΣΤ΄ τάξη του σχολείου.
Τους παριστάμενους, γονείς, μαθητές και άλλους προσκεκλημένους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, καλωσόρισε με τον χαιρετισμό του ο διευθυντής του σχολείου Αλέξης Κατεργάρης, ενώ η παρουσίαση του πολιτιστικού προγράμματος έγινε από την εκπαιδευτικό της ΣΤ2΄τάξης Αγγελική Βανδώρου, η οποία αναφέρθηκε στο πόσο χρήσιμη είναι η εισαγωγή της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στο σχολείο, τονίζοντας πως προσφέρει στο μαθητή την αίσθηση του συγκεκριμένου. Του καλλιεργεί την αγάπη για τον τόπο στον οποίο ζει. Βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν σε κάποιο βαθμό την ικανότητα του «ιστορικού σκέπτεσθαι». Να κατανοήσουν καλύτερα τους προγόνους τους και να έρθουν σε ουσιαστική επαφή μαζί τους, μέσα από ιστορικά κείμενα και τέλος, να ευαισθητοποιηθούν ως προς τα θέματα της ειρήνης και των ευεργετικών αποτελεσμάτων στη ζωή του τόπου μας, αλλά και της αντίθετης κατάστασης, δηλαδή τις βλαβερές συνέπειες του πολέμου.
Έρευνα από τους μαθητές και επίσκεψη στα Καλάβρυτα
Σημειώνεται ότι αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, στάθηκε η πρόσκληση του Σχολικού Συμβούλου του σχολείου Θεοφάνη Βαλμά και της υπεύθυνης πολιτιστικών προγραμμάτων του νομού Ανδρεάνας Κουφού, να επισκεφθούν οι μαθητές το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και να συμμετάσχουν στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικών δράσεων με τίτλο: «Μια μέρα στη ζωή του Θανάση Ασημάκη». Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις όπως: εκπαιδευτική επίσκεψη στο μαρτυρικό χωριό Καλαβρύτων, έρευνα σε αρχειακό υλικό για τη συγκέντρωση και την καταγραφή του υλικού, ανάγνωση και μελέτη σχετικών κειμένων των σχολικών βιβλίων αλλά και άλλων ιστορικών πηγών, αφήγηση του χρονικού του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος, ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, απαγγελίες ποιημάτων για το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα, προβολή videos, μελέτη συνεντεύξεων κατοίκων που επέζησαν, ζωγραφική μιας εικόνας από το παρελθόν και δημιουργία κολλάζ με φωτογραφίες από τον τύπο ή άλλες πηγές.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες διάβασαν το χρονικό του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, απέδωσαν μαρτυρίες επιζώντων και απήγγειλαν ποιήματα, ενώ η Χορωδία του σχολείου πέρασε μελωδικά αντιπολεμικά μηνύματα.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της εκδήλωσης, ήταν οι Αγγελική Βανδώρου Αγγελική και Αμαλία Λιλή. Υπεύθυνη χορωδίας και μουσικής επιμέλειας η Ζουμπουλιά Σπυροπούλου και την επιμέλεια αφίσας- πρόσκλησης- προγράμματος- κειμένων και διαφανειών είχαν οι Αγγελική Βανδώρου και Ζουμπουλιά Σπυροπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.