HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Πολλά υποσχόμενη» η καλλιέργεια ρώσικων ποικιλιών ιπποφαούς

Ως «πολλά υποσχόμενη» και με τα κέρδη από την «εγγυημένη» πώληση της παραγωγής να ισοδυναμούν με «χρυσορυχείο», χαρακτηρίζει την ενασχόλ...

Ως «πολλά υποσχόμενη» και με τα κέρδη από την «εγγυημένη» πώληση της παραγωγής να ισοδυναμούν με «χρυσορυχείο», χαρακτηρίζει την ενασχόληση με την καλλιέργεια ρώσικων ποικιλιών ιπποφαούς στη χώρα μας, ο γενικός διευθυντής της Ιπποφαές Ελλάς ΑΕ, Νίκος Δούκας.
Τονίζοντάς μας ότι η καλλιέργεια των συγκεκριμένων ποικιλιών, με αυτά μάλιστα τα χαρακτηριστικά, γίνεται μόνο στην Ελλάδα, ο ίδιος σημείωσε ότι το γεγονός ότι δεν εντοπίζονται σε καμία άλλη χώρα, τουλάχιστον της Ευρώπης «δίνει στους καλλιεργητές της χώρας μας ένα «τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά».
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ο ίδιος επισήμανε ότι η προσπάθεια της καλλιέργειας των Ρώσικων ποικιλιών Ιπποφαούς ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με την εγκατάσταση των πρώτων 200 στρεμμάτων και στόχος είναι σε πρώτη φάση η εγκατάσταση 6.000 στρεμμάτων Ρώσικων ποικιλιών Ιπποφαούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα σε νέους καλλιεργητές «είτε προέρχονται από τον αγροτικό τομέα, είτε έχουν αποφασίσει να στραφούν τώρα στην πρωτογενή παραγωγή, βρίσκοντας έτσι εναλλακτική στο επαγγελματικό διέξοδο που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν».
Μας γνωστοποίησε δε, ότι «ενδιαφέρον έχει επίσης και για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, όπου κάποιος μπορεί να ενταχθεί πλήρως με την εγκατάσταση άνω των επτά στρεμμάτων Ιπποφαούς».
Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι με την «περαιτέρω ανάπτυξη των στρεμματικών εγκαταστάσεων έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, ώστε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μεταποίησης Ιπποφαούς υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα».
Για την τρέχουσα παραγωγή, μας γνωστοποίησε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές για τη βιομηχανική πώληση, σε μεταποιητήρια του εξωτερικού, με την συνεργασία της εταιρείας πωλήσεων forAgroSales.
Στην Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε.» συμμετέχουν μέχρι στιγμής 85 παραγωγοί Ρώσικων ποικιλιών Ιπποφαούς χωρίς αγκάθια και έχει εγκαταστήσει μέχρι περισσότερα από 1.100 στρεμμάτων Ιπποφαούς.
Οι καλλιέργειες της Ομάδας εκτείνονται σχεδόν σε όλη την Ελληνική επικράτεια με το μεγαλύτερο ποσοστό να βρίσκεται στη Θεσσαλία και να ακολουθούν η Μακεδονία η Ήπειρος η Θράκη και «σύντομα θα ακολουθήσει και η Πελοπόννησος», μας επισήμανε ο κ. Δούκας.
Η δομή και η διαφοροποίηση των ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς
Αναφορικά με τη δομή και τη διαφοροποίηση που χαρακτηρίζουν την Ιπποφαές Ελλάς, ώστε να την καθιστούν μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική όχι μόνο για τους υφιστάμενους αγρότες, αλλά και για νέους επενδυτές που αναζητούν λύσεις στην καλλιέργεια της γης ο κ. Δούκας ανέφερε τα εξής: οι συγκεκριμένες καλλιεργούμενες ποικιλίες Ιπποφαούς προέρχονται με συμφωνία αποκλειστικότητας από το MA Lisavenko Institute of Russia, ένα ινστιτούτο που αποτελεί «ίσως το σημαντικότερο στον κόσμο στην έρευνα της καλλιέργειας του Ιπποφαούς και η ιστορία του ξεκινάει το 1963».
Ανέφερε δε ότι οι ποικιλίες που εισάγονται από το ινστιτούτο και καλλιεργούνται από τους παραγωγούς, παρέχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, μιας και ο καρπός τους είναι πολύ μεγάλος σε μέγεθος (σχεδόν τριπλάσιος από το γνωστό ιπποφαές), με πολύ χαμηλή οξύτητα και πολύ ωραία γεύση «και όλα αυτά με απίστευτα χαμηλό κόστος παραγωγής μιας και η έλλειψη αγκαθιών από τα δενδρύλλια μειώνουν στο 1/10 το κόστος συλλογής».
Παραθέτοντάς μας τη σύγκριση των συγκεκριμένων ρώσικων ποικιλιών, με μια συνήθη ποικιλία με αγκάθια, ο κ. Δούκας μας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ιπποφαές με αγκάθια αφορά σε μια παραγωγικότητα 800 κιλών /στρέμμα και ανά δύο χρόνια, ενώ αυτό χωρίς αγκάθια σε 1,5 τόνους/χρόνο».
από: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.