«Οι πρόσφυγες δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής. Ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους, για να σώσουν τη ζωή τους. Έρχονται αντιμέτωποι...
«Οι πρόσφυγες δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής. Ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους, για να σώσουν τη ζωή τους. Έρχονται αντιμέτωποι με μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να πάρει κανείς – να αφήσουν πίσω τους ό,τι έχουν και ό,τι αγαπούν, για λόγους που ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους. Είναι στο χέρι όλων μας να τους βοηθήσουμε».
Angelina Jolie, Πρέσβειρα Καλής Θέλησης
της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Το Λύκειο Καλαβρύτων, πιστό σε μια «παράδοση» ανάληψης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καινοτόμων δράσεων, υλοποιεί κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, το οποίο εντάσσεται σε θεματικό δίκτυο σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα «Προσφυγικές και μεταναστευτικές φωνές στη λογοτεχνία και το θέατρο». Το πρόγραμμα έχουν αναλάβει και υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Ανδρέας Παπαγεωργίου (Φιλόλογος) και Αντώνης Λίτινας (Φυσικός).Το θέμα τραγικά επίκαιρο, καθώς η Ελλάδα, βασική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων, φαινόμενο με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές διαστάσεις. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να διερευνήσει περισσότερο το βίωμα της αποδημίας και της προσφυγιάς, όπως εγγράφεται σε λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα, είτε γραμμένα από μετανάστες και πρόσφυγες είτε με ήρωες-πρόσωπα μετανάστες και πρόσφυγες.
Η Ανακοίνωση της Σχολικής κοινότητας αναφέρει:
Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος μαθητές και μαθήτριες της Β’ Τάξης πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα από 25 έως 27 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» από το θίασο της Μιμής Ντενίση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Επίσης επισκέφθηκαν τη δομή ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου ενημερώθηκαν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, περιηγήθηκαν στο χώρο, συζήτησαν και διαπίστωσαν τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης. Ακόμη επισκέφθηκαν το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ Πράξις (praksis), στο οποίο φιλοξενούνται παιδιά και έφηβοι χωρίς γονεϊκή φροντίδα. Ενημερώθηκαν από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό του φορέα, συζήτησαν με τους υπεύθυνους, συνάντησαν τα παιδιά που φιλοξενούνται στο κέντρο και προσέφεραν σχολικά σακίδια και παπούτσια. Πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ένα προσφυγόπουλο, που σπουδάζει στην Ελλάδα, μάς διάβασε ένα ποίημα που έγραψε για τη χαμένη μητέρα του:
Για τη μητέρα μου
Για σένα μητέρα
Σε σκέφτομαι
Η Φεΐντα, η μητέρα μου
Εσύ η οποία με κουβαλούσες
Εσύ που μου έδωσες ζωή
Εσύ που με οδήγησες στο πρώτο βήμα
Εσύ που ήσουν πρώτη που άνοιξε τα μάτια μου στα ωραία πράγματα του κόσμου
Σκέφτομαι εσένα
Γυναίκα της πεδιάδας
Γυναίκα του ποταμού
Για σένα μητέρα
Σκέφτομαι εσένα
Εσύ Φεΐντα, μητέρα μου
Εσύ που μου καθάρισες τα κλάματα
Εσύ που μου έδωσες χαρά στην καρδιά
Εσύ που υποστήριξες τις βλακείες μου
Όπως θα ήθελα να είμαι ακόμα δίπλα σου και
Να ξαναγίνω μωρό κοντά σου
Απλά γυναίκα
Αφρικανή γυναίκα
Σ’ αγαπώ μητέρα
Με υποστήριζες πάντα όταν έχω άδικο
Και εγώ ήθελα να σε υποστηρίζω
αλλά έφυγες μακριά.
Σ’ αγαπώ μητέρα.
Πιστεύουμε ότι με τις δράσεις αυτές επιτύχαμε τους παιδαγωγικούς μας στόχους: Να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές –και μέσω αυτών την τοπική κοινωνία– ώστε να δείχνουμε κατανόηση απέναντι στο προσφυγικό πρόβλημα και να καταπολεμήσουμε την απάθεια και την εκδήλωση ξενοφοβικών συμπεριφορών˙ επίσης να παράσχουμε οικονομική υποστήριξη, δείχνοντας στην πράξη ότι για τους πρόσφυγες, που έχουν χάσει τα πάντα και είναι από τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους στην κοινωνία μας, ακόμη και η μικρότερη προσφορά είναι πολύτιμη.
Για την πραγματοποίηση της επίσκεψης σημαντική ήταν η αρωγή της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας της Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας Ιωάννας Θωμοπούλου, της Εύας Σαββοπούλου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και του αντιδημάρχου Παιδείας Νίκου Μαγκαφά, ο οποίος μάς ενίσχυσε οικονομικά.
To oδοιπορικό μας θα συνεχιστεί τον Απρίλιο στο Δήμο Σκύδρας και την Ειδομένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.