HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Σωτ. Χαραλάμπης" οικ. Δαλιάνη, Σταθακόπουλος και ο Ταμπουράς του Μακρυγιάννη (video)

Στην εκπομπή του "Ε" "όλοι οι καλοί χωράνε" με παρουσιαστή τον Κώστα Χααρδαβέλα, εμφανίστηκαν οι "δικοί&quo...


Στην εκπομπή του "Ε" "όλοι οι καλοί χωράνε" με παρουσιαστή τον Κώστα Χααρδαβέλα, εμφανίστηκαν οι "δικοί" μας Δημήτρης Σταθακόπουλος και η οικογένεια Δαλιάνη. Στην εκπομπή που ήταν αφιερωμένη σε χορούς και τραγούδια της επα΄νάστασης ακούστηκε και το τραγούδι "Σωτ. Χαραλάμπης η απελευθέρωση των Καλαβρύτων 21.3.1821"
Ο Σωτήριος Χαραλάμπης ήταν ο Καπετάνιος της περιοχής Κατσάνας Καλαβρύτων ( Περιοχή Κλειτορίας/Μαζεϊκων Λευκασίου/Τσορωτά, Φίλια Τουρλάδα, Παγκράτι, Λυκούρια, Αγ. Νικόλοας Βρόσθαινα, Κάνι, κ.λ.π ) Στις 17 Μαρτίου 1821, βρέθηκε μαζί με όλους τους οπλαρχηγούς στην ορκωμοσία της αγ. Λαύρας( του αγ. Αλεξίου που γιορτάζει η μονή ). Μετά πιάσανε τη μάχη με τους οθωμανούς του διοικητή Καλαβρύτων Αρναούτογλου και κατέλαβαν την Πόλη των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821. Στην Πλατεία Καλαβρύτων στήθηκε επιτόπου αυτό το νικητήριο τραγούδι προς τιμή του Καπετάνιου Σωτήριου Χαραλάμπη. Μας το διέσωσε η Γεωργία Μπαλιάτσου από χωριό Παγκράτι Καλαβρύτων που ήταν η βοηθός του Σωτ. Χαραλάμπη ( του έδινε ψωμί, νερό, μπαρούτι στη μάχη ). Το τραγούδι λέγεται: " Σωτ. Χαραλάμπης η απελευθέρωση των Καλαβρύτων 21.3.1821 " Το ξανανακάλυψε ο ιστορικός/μουσικός Δημ. Σταθακόπουλος και η οικογένεια μουσικών Δαλιάνη ( καταγραφή Π.Παπαρρηγόπουλος σελ. 45 λαογραφικά Καλαβρύτων ). Ο Δημ,. Σταθακόπουλος παίζει με πιστό αντίγραφο του Ταμπουρά του Μακρυγιάννη κατασκευής Νίκου Φρονιμόπουλου: !!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.