Πλήθος Αιγιωτών, την περασμένη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, κατέκλυσε το Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ», όπου παρακολούθησε την πανηγυρικ...
Πλήθος Αιγιωτών, την περασμένη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, κατέκλυσε το Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ», όπου παρακολούθησε την πανηγυρική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Αιγιαλείας, τη ΔΗ.ΚΕΠ.Α, το Ν.Π.Δ.Δ. την Ι.Λ.Ε.Α., τη «ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΙΓΙΟΥ 1933» και το Χορευτικό Όμιλο Αβύθου «ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ», εν όψει της 25ης Μαρτίου.
Η εκδήλωση αφενός ήταν αφιερωμένη στην Απελευθέρωση του Αιγίου, που έγινε στις 21 Μαρτίου του 1821, και αφετέρου στο βιβλίο «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ 26-30 Ιαν. 1821», που εκδόθηκε από το Δήμο Αιγιαλείας. Ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Νεώτερης Ιστορίας του Παν/μίου Πατρών κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο οποίος έθεσε τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων, κάνοντας δριμεία επίθεση σε όσους αλλοιώνουν το χαρακτήρα του 1821. Εξήρε τη συμβολή του Παπαφλέσσα στην έναρξη του Αγώνα, χωρίς να παραβλέψει και τις αδυναμίες του. Ταυτόχρονα, τόνισε τη σωφροσύνη του Π. Πατρών Γερμανού, και δικαιολόγησε την διστακτικότητα των προεστών. Αναφέρθηκε δε, σε πάρα πολλές ιστορικές πηγές και κατέπληξε τόσο με την ευγλωττία του, όσο και με το ιδιαίτερο ύφος και τη ζέση του λόγου του. Η ομιλία του έγινε από στήθους και χωρίς σημειώσεις. Στο τέλος της ομιλίας του, συνεχάρη, τόσο το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο, όσο και τους συγγραφείς για το καλαίσθητο βιβλίο, που πρόσφεραν στο κοινό, το οποίο, όπως δήλωσε, θα αποτελέσει έναυσμα για εμβριθέστερη μελέτη της τοπικής ιστορίας. Μάλιστα πρότεινε στον κ. Δήμαρχο να συνεχίσει την προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας της Βοστίτσας, επανεκδίδοντας το δυσεύρετο πλέον Αρχείο του Ανδρέου Λόντου.
Εντύπωση έκανε και ο λόγος του Δημάρχου κ. Παναγόπουλου. Υποσχέθηκε ότι α) θα καθιερωθεί η 26η Ιανουαρίου ως τοπική εορτή εθνικού χαρακτήρα, β) θα φιλοτεχνηθεί ένα μνημείο για τη Συνέλευση, γ) θα καθιερωθεί η Σημαία του Α. Λόντου ως Σύμβολο του Αιγίου. Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να επαινέσει την πρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Α., κ. Βάνα Μπεντεβή, για το έργο που προσφέρει στην τοπική ιστορία και το Αίγιο και να την ευχαριστήσει για την συγγραφή του βιβλίου. Ευχαρίστησε επίσης και τον έτερο συγγραφέα Μάριο Χριστόπουλο.
Η κ. Μπεντεβή με τη σειρά της τόνισε: «η αποψινή βραδιά, είναι εορταστική, αλλά είναι και βραδιά δικαίωσης της ιστορικής αλήθειας, βραδιά μεγάλη για το Αίγιο, αλλά και βραδιά δικαίωσης προσωπικών αγώνων, προκειμένου να γίνει γνωστό το γεγονός της Συνέλευσης και της ιστορικής του σημασίας, στο ευρύ κοινό, αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα». Στη συνέχεια, διάβασε χαιρετισμούς και αποσπάσματα από κριτικές συγγραφέων και καθηγητών (των Γ. Πριόβολου, Δ. Σταθακόπουλου, Γ. Σπηλιόπουλου, Σ. Καργάκου, π. Γ. Μεταλληνού), ενώ ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, το φιλόλογο Μ. Χριστόπουλο, και την νεαρή ιστορικό Ιωάννα Μαρδά, η οποία βοήθησε στην ηλεκτρονική επεξεργασία του βιβλίου, αφιλοκερδώς και αυτή. Τέλος, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Μαίρη Τσουκαλά και τον Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ., κ. Περικλή Παπαγιαννακόπουλο.
Η παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.κ. Αμβροσίου, ήταν ουσιαστική και συγκινητική. Εξήρε το έργο της Ι.Λ.Ε.Α., κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά της κ. Μπεντεβή, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου. Δήλωσε πολύ συγκινημένος για τη «σημαντική αυτή στιγμή», ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Πατρίδα μας, αλλά και για το μέλλον του Έθνους μας...
Την εκδήλωση πλαισίωσαν καλλιτεχνικά ο Χορευτικός Όμιλος Αβύθου «ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ» υπό τον κ. Δημήτρη Μασαούτη και η Χορωδία Αιγίου υπό τον κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο. Τα δροσερά νιάτα του Χορευτικού, με εντυπωσιακές παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν με παλμό πέντε λεβέντικους εθνικούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν, ενώ η Χορωδία Αιγίου 1933 άνοιξε και έκλεισε την εκδήλωση με το «ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ» και τον «ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ» αντίστοιχα, αμφότερα σε τετράφωνη αρμονία, σκορπίζοντας ρίγη συγκινήσεως. Ερμήνευσε ακόμη με θαυμαστή πειθαρχία, τονική και ρυθμική ακρίβεια, επεξεργασμένα δημοτικά και δημοτικοφανή τραγούδια. Όλο το χορωδιακό μέρος ήταν σε a capella μορφή. Η Χορωδία με την εμφάνισή της απέδειξε για μία ακόμα φορά πως είναι το σπουδαιότερο μουσικό σωματείο της πόλης.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε από το δάσκαλο, κ. Λεωνίδα Πετρόπουλο, και την κ. Αλεξάνδρα Βασιλειάδη, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Α., που είχαν ντυθεί με αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες, προερχόμενες από τη συλλογή του κ. Λεωνίδα Πετρόπουλου, δίνοντας μια ξεχωριστή πινελιά στην εκδήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.