Η αξιοποίηση της εμπειρίας των γυναικείων συνεταιρισμών και η αναζήτηση νέων τρόπων προαγωγής και ενίσχυσης συλλογικής δράσης στην κατεύ...
Η αξιοποίηση της εμπειρίας των γυναικείων συνεταιρισμών και η αναζήτηση νέων τρόπων προαγωγής και ενίσχυσης συλλογικής δράσης στην κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης, βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσαν σήμερα στην Πάτρα η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μαζί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης, εκπρόσωποι του υπουργείου παρουσίασαν την προσπάθεια που γίνεται για την αναζωογόνηση των γυναικείων συνεταιρισμών και της οικοτεχνίας, στο πλαίσιο νομοθετικών αλλαγών που προωθούνται, για την λειτουργία των συνεταιρισμών. Όπως τονίσθηκε, τα τελευταία χρόνια οι γυναικείοι συνεταιρισμοί έχουν συρρικνωθεί αριθμητικά, φτάνοντας μετά βίας τις 100 επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Με αφορμή λοιπόν την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναζητά τρόπους αναγέννησης των γυναικείων συνεταιρισμών και της οικοτεχνίας, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη. Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο για την ενίσχυση της λειτουργίας των γυναικείων συνεταιρισμών, εκτιμάται ότι μπορούν δώσουν κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών προσπαθειών.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται μεταξύ άλλων, η άρση των ελάχιστων ορίων που ετίθεντο ως αρχικό κεφάλαιο, το οποίο θα συμφωνείται πλέον μεταξύ των μελών του συνεταιρισμού, καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής των γυναικών μελών του συνεταιρισμού στις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών. Επίσης, προωθείται η διεύρυνση του πεδίου επιχειρηματικής δράσης, όχι μόνο σε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και σε δράσεις συνδεδεμένες με την τοπική οικονομία. Ακόμη, προβλέπεται η ενίσχυση της οικοτεχνίας για να μπορούν οι παραγωγοί να μεταποιούν μέρος της παραγωγής τους και να το διαθέτουν στις τοπικές αγορές.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, ανέφερε ότι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό θεσμό, διότι προάγουν την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης και συμβάλλουν ουσιαστικά στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.