Με αφορμή δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα, που αφορά στην πρόθεση της Εθνολογικής -Ιστορικής Εταιρείας Πάτρας, να προβεί σε ενέργειες ανα...
Με αφορμή δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα, που αφορά στην πρόθεση της Εθνολογικής -Ιστορικής Εταιρείας Πάτρας, να προβεί σε ενέργειες αναγνώρισης και καθιέρωσης, ως Εθνικού Συμβόλου και Συμβόλου της Πόλης της Πάτρας, την Ιστορική Σημαία του Ανδρέα Λόντου (κόκκινη με μαύρο Σταυρό), η ΙΛΕΑ γνωστοποιεί τα εξής:
1) Στις 26 Ιανουαρίου του 1991, η νεοσύστατη τότε « ΙΣΤΟΡΙΚΗ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ (ΙΛΕΑ)», σε επίσημη εκδήλωση του δήμου μας, αφιερωμένη στο σημαντικότατο ιστορικό γεγονός της «Μυστικής Συνέλευσης της ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ (26-30 Ιαν.1821)» παρέδωσε αντίγραφο της ιστορικής Σημαίας του Α.Λόντου, στον τότε Δήμαρχο Αιγίου, αείμνηστο Αλέκο Μέγαρη.
2) Το 1997 η ΙΛΕΑ, με την υπ΄αριθμ.81/25-9-1997 αίτησή της προς το Δ.Σ.Αιγίου, ζήτησε να αναγνωριστεί και να καθιερωθεί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ως Εθνική Εορτή και η Σημαία του Α.Λόντου, ως Ιερό Σύμβολο της Πόλης του Αιγίου.
3) Το 1998, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου στη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου του 1998, με την υπ’ αριθμ. 453/98 Ο Μ Ο Φ Ω Ν Η Απόφασή του,καθιερώνει ως ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ της πόλης, τη ΣΗΜΑΙΑ του Α.Λόντου!! (καθώς και τη Μ. Συνέλευση). Έκτοτε, η Σημαία αυτή αναρτάται στο χώρο του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ και ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ, στις Εθνικές επετείους, στις εορτές για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις.
4) Η αυθεντική Σημαία του Λόντου δεν υπάρχει αλλά υπάρχει το πιστό της αντίγραφο, στο Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας (όπου φυλάσσονται όλες οι σημαίες του Αγώνα του ΄21), και το αντίγραφό της (με τις ακριβείς διαστάσεις και το ακριβές χρώμα και μέγεθος του μαύρου σταυρού), υπάρχει στο Ιστορικό Μουσείο Αιγίου και ως πίνακας και ως Σημαία.
5) Όσο αφορά δε στο Μουσείο, επισημαίνουμε τα εξής: Το σπίτι, όπου στεγάζεται αυτό, ανήκε στον αδελφό του Ανδρέα Λόντου, τον Αναστάση Λόντο, είναι της εποχής του ΄21 και επομένως ΙΣΤΟΡΙΚΟ! Εκεί, έχουμε εκθέσει -σε ειδική αίθουσα, αφιερωμένη στον Α.Λόντο, τη Σημαία του, την ενεπίγραφη ταφόπλακά του( καθώς στο σπίτι αυτό ετάφη κατ΄αρχήν,ως αυτόχειρας), το πορτραίτο του, το πρωτότυπο Δίπλωμα, που του απένειμε ο βασιλιάς ΄Οθων, για τη συμμετοχή του στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 αλλά και τα παράσημά του( που τα αποκτήσαμε το 2011, δωρεά της τελευταίας απογόνου Εύας Λόντου που ζει στη Σουηδία!
Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε το πιο σημαντικό! Στη μαρμάρινη ενεπίγραφη ταφόπλακα, υπάρχει και ένα στεφάνι, όπου μέσα είναι χαραγμένη η ημερομηνία:
ΚΑ΄ ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΩΚΑ, δηλ. 21 Μαρτίου 1821! Είναι η ημέρα, που ο Ανδρέας Λόντος, με περ. 400 (που είχε, με κάθε επιφύλαξη, στρατολογήσει -σύμφωνα με τις αποφάσεις της Μυστικής Συνέλευσης),ύψωσε στο Αίγιο πρώτα- την αυτοσχέδια Σημαία του και οι λίγοι τούρκοι που ζούσαν στην πόλη, «φοβηθέντες», ζήτησαν να…φύγουν (και με βάρκες που τους παρείχαν οι Αιγιώτες, έφυγαν για απέναντι). ΄Ετσι, το Αίγιο, θεωρείται η πόλη, που ελευθερώθηκε πρώτη! Ενώ ο Ανδρέας Λόντος, έφυγε προς την Πάτρα για να βοηθήσει στην πολιορκία του κάστρου.
Από το Δ.Σ. της ΙΛΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.