Η Σοφία Καλανταρίδου παραδίδει στον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο τον πάπυρο με τα ονόματα των μαθητών του οι οποίοι είναι σήμερα διακεκριμένοι...
Η Σοφία Καλανταρίδου παραδίδει στον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο τον πάπυρο με τα ονόματα των μαθητών του οι οποίοι είναι σήμερα διακεκριμένοι επιστήμονες σε όλον τον κόσμο |
Το βραβείο Αριστείας « Γεωργίου Παπανικολάου» του Συμβουλίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απονεμήθηκε στον Καλαβρυτινό Καθηγητή Ιατρικής Γεώργιο Χρούσο (από το Λεχούρι)
Το Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θέσπισε το 2013 και απονέμει για πρώτη φορά το βραβείο Αριστείας «Γεωργίου Παπανικολάου» στον Καθηγητή Ιατρικής κ. Γεώργιο Χρούσο «για τη σημαντική συμβολή του στην Ενδοκρινολογία και κυρίως στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία, καθώς οι εργασίες του άνοιξαν το δρόμο για την κατανόηση του συστήματος σηματοδότησης των γλυκοκορτικοειδών και των διαταραχών του υποθαλαμικού-υποφυσιακού-επινεφριδιακού άξονα. Η ερευνητική δραστηριότητα του Καθηγητή κ. Γεωργίου Χρούσου οδήγησε στην κατανόηση και την αντιμετώπιση ασθενειών, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενηλίκους, όπως το σύνδρομο Cushing, η νόσος του Addison, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων και το μεταβολικό σύνδρομο. Επιπροσθέτως, η έρευνά του συνέβαλε στην αποσαφήνιση των μοριακών μηχανισμών του στρες».
Ο κ. Χρούσος είναι Καθηγητής Παιδιατρικής και Διευθυντής της Α ´ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική (UNESCO Chair on Adolescent Health Care) του ιδίου Πανεπιστημίου.
Έχει τιμηθεί με τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στο επιστημονικό του πεδίο και κατέχει την πρώτη (1η) θέση επιστημονικής επιρροής μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων στη σχετική παγκόσμια αξιολόγηση. Κατατάσσεται 37ος ανάμεσα σε 669 επιστήμονες διεθνούς κύρους (με δείκτη h>100) με βάση τις αναφορές άλλων επιστημόνων στο έργο του (Google Scholar Citations). Έχει συγγράψει πάνω από 800 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και το έργο του έχει αναφερθεί διεθνώς σε πάνω από 109,000 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δείκτη Hirsch 164, μια αδιάψευστη μαρτυρία της σημασίας και επιρροής της έρευνάς του (Google Scholar, Ιανουάριος 2016).
Ο Γεώργιος Χρούσος παραλαμβάνει το βραβείο Ακαδημαϊκής Αριστείας από τους μαθητές του, έργο του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη |
Επιπλέον, είναι ο μοναδικός Έλληνας ιατρός-επιστήμων που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Institute of Scientific Information (ISI) των 200 πιο υψηλά αναφερόμενων επιστημόνων στον κόσμο, όχι μόνο στην Κλινική Ιατρική, αλλά και στη Βιολογία και Βιοχημεία, και ο υψηλότερα αναφερόμενος κλινικός παιδίατρος και ενδοκρινολόγος παγκοσμίως.
Ο κ. Χρούσος έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, όπως το 1987 Richard E. Weitzman Memorial Award της US Endocrine Society, το 1992 Superior Service Award, της U.S. Public Health Service, το 1997 Clinical Investigator Award της US Endocrine Society, το 1997 Hans Selye Award, του Hans Selye Foundation, Montreal, Canada, το First Prize, 1999 Pharmacia-Upjohn International Award for Excellence in Published Clinical Research της US Endocrine Society, το 1999 Novera Herbert Spector Award της International Society for Neuroimmunomodulation, Lugano, Switzerland, το 2000 Henning Andersen Prize της European Society for Pediatric Endocrinology, Brussels, Belgium, το 2002 Sir Edward Sharpey-Schafer Medal, των British Endocrine Societies, το 2006 Lifetime Achievement Award, της International Society for Psycho-Neuro-Endocrinology, Glasgow, UK, το 2007 Henning Andersen Prize της European Society for Pediatric Endocrinology, Helsinki, Finland, καί τό 2008 Geoffrey Harris Prize in Neuroendocrinology της European Society of Endocrinology, Berlin, Germany. Το 2011, ο κ. Χρούσος τιμήθηκε με το Αριστείο Μποδοσάκη. Το 2011 κατείχε την Διακεκριμμένη Έδρα Τζών Κλούγκε στην Τεχνολογία και Κοινωνία, στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσσου, Ουάσινγκτων, ΗΠΑ (Kluge Distinguished Chair in Technοlogy and Society, Library of Congress, USA). Το 2012, έλαβε το Albert Struyvenberg Medal της European Society of Clinical Investigation (ESCI). Υπήρξε Πρόεδρος της ESCI. Το 2014 ο κ. Χρούσος έλαβε την κορυφαία παγκόσμια διάκριση στην Ενδοκρινολογία, το “Fred Conrad Koch Award” από την Αμερικανική Ενδοκρινολογική Εταιρεία με το αιτιολογικό ότι έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιοϊατρική έρευνα και το έργο του έχει ανοίξει νέους ορίζοντες σε ένα ευρύτατο φάσμα κλινικών καταστάσεων πέραν της κλασικής Ενδοκρινολογίας, όπως η εγκυμοσύνη, η ανάπτυξη, το χειρουργικό στρες, ο ύπνος και το σηπτικό σοκ, καθώς και των χρόνιων σύμπλοκων διαταραχών του ανθρώπου, όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές της διατροφής και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, ο κ. Χρούσος ήταν Διευθυντής του Tμήματος Παιδιατρικής και Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και της Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Βηθεσδά της Πολιτείας του Maryland και Καθηγητής της Παιδιατρικής, Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Χρούσος είναι εκλεγμένο μέλος του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (Institute of Medicine, The National Academies, Washington, DC, USA) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Academia Europaea, London, UK), Master (Διδάσκαλος) του Αμερικανικού Κολεγίου Ιατρών (American College of Physicians) και του Αμερικανικού Κολεγίου Ενδοκρινολογίας (American College of Endocrinology) και Εταίρος (Fellow) του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας (Royal College of Physicians, London, UK). Μεταξύ άλλων, είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Λιέγης, Βέλγιο, Ανκώνας, Ιταλία, και Πατρών, Ελλάδα, και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Warwick, Coventry, UK.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.